maanantai 2. syyskuuta 2013

Dark places (suom. Paha paikka) / Gillian Flynn

Kun Google Books aloitti toimintansa, kävin pian kurkistamassa palvelua, olenhan utelias ja lukutoukkakin vielä. Heti etusivulla silmiini osui Gillian Flynnin Dark Places, jolle oli hintaa siunaantunut alle 6 euroa - kaupat tuli! Olen jo muutaman kuukauden miettinyt Dark Placesin lukemista, mutta harmikseni kirjaa ei tuolloin Helmetin kokoelmista löytyny. Flynn nimittäin tuntuu kirjoittavan kiinnostavan kieroista tyypeistä joissa riittää säröjä ja niistähän minä pidän!

Dark Places on nimensä mukaisesti synkkä kirja. Siellä ei maalailla upeita auringonlaskuja, minulle kirjan maisemat piirtyivät ruskean ja harmaan eri sävyjen sekoituksina, masentavina ja nukkavieruina. Kirjan henkilöt ovat ongelmaisia, jokainen säröllä omalla tavallaan. On nörttejä, jotka vähän säälittävästi fanittavat murhia, hyvän perheen kultatyttöjä joista tulee strippareita ja Libby, omien sanojensa mukaan pelkuri, valehtelija ja varas.

Kirjan tarina alkaa oikeastaan eräänlaisesta lopusta, sillä heti kättelyssä lukija saa tietää kohtalokkaasta yöstä, jolloin paha kohtaa köyhän Dayn perheen. Tuon yön jälkeen 5-henkisestä perheestä on elossa vain kaksi - 7-vuotias Libby joka onnistui pakenemaan surmaajaa ja 15-vuotias Ben, joka sittemmin tuomittiin äitinsä ja kahden pikkusisarensa murhista vankeuteen. Tarinan alkaessa kirjan päähenkilö, Libby, on kolmikymppinen, ongelmainen nainen, joka on aktiivisesti pyrkinyt olemaan ajattelematta Sitä Yötä, Beniä, perhettään. Valitettavasti rahapula kuitenkin pakottaa naisen menemään ajatustensa Synkkään Paikkaan, sillä Kill Club, kuuluisien murhien selvittelystä innostuneiden harrastelijoiden ryhmä, tarjoaa Libbylle rahaa Benin maineen puhdistamisesta.

Kirjassa on liikutaan kahdella eri aikatasolla, sillä Libbyn nykyajassa tapahtuvien tutkimusten välissä Flynn vie lukijan kohtalokkaan päivän 03.01.1984 tapahtumiin, joita seurataan niin perheen Patty-äidin että Benin näkökulmista. Ratkaisu toimii yllättävän tehokkaasti, etenkin kun kaiken takana häämöttää päivän vääjäämätön ja surullinen päätös. Kello tikittää Dayn perheelle ja lukijana jään miettimään sitä kuinka paljon voikaan mennä pieleen yhdessä päivässä. Varsinaisen rikostarinan lisäksi minuun teki vaikutuksen myös Dayn perheen köyhyyden kuvaus, se hiljainen ahdinko ja nöyryytykset jotka pienituloista perhettä kohtaavat. Käytetyt vaatteet, autot, huonekalut, lakanat, kavereiden pilkka ja kaikki se niukkuus...

Kirja osoittautui tuiman tehokkaaksi pakkaukseksi, joka koukutti niinkin tehokkaasti että muutaman kerran nukahdin puhelin kourassani. Kaikesta kuvatusta ankeudesta huolimatta, pidin kirjasta ja etenkin kirpakasta Libbystä hurjasti. Mustaakin mustempi huumori ja reilu annos itseironiaa on paketti minun makuuni.

Vielä sananen Google Booksista, sovellus vaikutti ensimmäisen käyttökerran jälkeen melko tyypilliseltä e-kirja-ohjelmalta, joka oli ainakin minusta helppokäyttöinen. Kirjakokoelma vaikutti mukavasti hinnoitelulta ja kiinnostavalta, luulen että sieltä löytyy jatkossakin jotakin luettavaa! Kirjan latautuminen tosin vaikutti himppasen hitaammalta kuin muissa vastaavissa teoksissa, mutta itse tykästyin kovasti siihen että e-kirjan sivut näyttivät ihan oikeasti kääntyvän. Hassua, miten pienistä asioista sitä voikin innostua!
"I have a meanness inside me, real as an organ. Slit me at my belly and and it might slide out meaty and dark, drop on the floor so you could stomp on it. It's the Day blood. Something's wrong with it. I was never a good girl, and I got worse after the murders."
Hachette UK, 2009
Sivuja: 368

12 kommenttia:

 1. Vaikuttaa erittäin lupaavalta tämäkin kirja muiden Flynnin kirjojen ohella. Mitäänhän niistä en ole vielä(kään) lukenut, mutta kaikki aikanaan. Oikeastaan tämä kiinnostaa nyt minua enemmän kuin se omassa hyllyssäni lojuva Gone Girl.

  Vilkaisin muuten tuota mainitsemaasi Google Booksia ja se oli jotenkin sekava. Olihan siinä toki se hakutoiminto eli helposti kyllä löytää etsimänsä. En kyllä taida sieltä tilailla, koska saan kirjat muutenkin helposti. Plus vierastan edelleen e-kirjoja ja Kindle onkin ainoa lukulaitteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, tämä oli minusta ehkä synkin ja kiinnostavin kaikista kolmesta. Näemmä rosoisuus ja kierous vetoavat allekirjoittaneeseen enemmän kuin söpöstely.

   Minusta Google Books tuntuu toimivan aika samalla tavalla kuin muutkin käyttämäni kirjaohjelmat, siksi se tuntui aika helpolta. Miikkaa annan kyllä siitä, että ilmeisesti myös ilmaiskirjojen hankintaa varten pitää syöttää luottokorttinumero.

   Poista
 2. Oh noes, ehdinköhän virittää käytönpuutteessa kuolleen enkun taitoni ennen kuin nämä suomennetaan :)

  VastaaPoista
 3. Tämä odottelee minulla hyllyssä. Pidin Sharp Objectsista todella paljon, joten odotukset tämän suhteen ovat kovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutar, tämä oli tuosta kolmikosta ehkä eniten minun makuuni. Toivottavasti sinäkin pidät!

   Poista
 4. Kieroja tyyppejä joissa on säröjä - tuohan kuvaa mainiosti Flynniltä lukemaani kahta kirjaa! :D Pitää varmaan Sharp Objects sekin vielä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, ihan totta. Kieroilu ja säröiset ihmiset ovat selkeästi Flynnin juttu. Ja niitä muuten löytyy Sharp Objectsistakin...

   Poista
 5. Flynnin kirjat kiinnostavat kovasti, vaikka Kiltti tyttö jäi vaisuhkoksi lukukokemukseksi. Google Books on minulle aivan uusi tuttavuus, pitänee kurkata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, Dark Places iski minuun aika lujaa, kannattaa kokeilla jos pidät kieroiluista ja pimeistä tyypeistä.

   Poista
 6. Musta huumori, itseironia, kieroilu...houkuttelevaa! Olen kovin laiska lukemaan englanniksi mutta pitäisi aktivoitua. Vai onko käännös siis luvassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, en ole kuullut ainakaan mitään käännöksestä mutta Kiltti tyttöhän on mukavassa nosteessa ja käsittääkseni sekä siitä että Dark Placesista ollaan kuvaamassa elokuvaa joten onhan se mahdollista.

   Poista