lauantai 7. syyskuuta 2013

Precious Ramotswe -lastenkirjat / Alexander McCall Smith

Lukutaitokampanja vei ajatukseni Afrikan suuntaan ja ensimmäiseksi mieli teki lukea jotain sinne sijoittuvaa. Helmetin OverDrive-kirjaston valikoimista silmiini osuivat Alexander McCall Smithin Precious-kirjat, joiden pääosissa seikkailee Naisten etsivätoimisto nro 1:stä tuttu Precious Ramotswe. Kirjat tosin sijoittuvat aikaan paljon ennen etsivätoimistoa, niissä Precious on vasta koululainen joka tosin jo alkaa osoittaa mielenkiintoaan mysteerien ratkomista kohtaan. Naisten etsivätoimisto -kirjat ovat jo vuosia olleet minulle mainio hyvän mielen lähde ja siksipä oli aivan pakko tutustua myös pikku-Preciousiin. Tässä siis ensimmäiset kaksi lukutaitokampanjalle lukemaani kirjaa!

Kirjat vievät lukijansa Botswanaan, jossa Precious Ramotswe käy koulua. Hän saa ratkaistavakseen kaksi tapausta, joista toinen käsittelee kadonneita herkkuja ja toinen kadonnutta lehmää. Veikkaisin että kirjat ovat suunnattu alakoulukaisille, sillä ne sisältävät mm. afrikkalaisten nimien ääntämysohjeita eivätkä Preciousin jutut ole turhalla jännityksellä tai mutkikkuudella pilattuja, taso lienee melko sopiva pienille lukijoille. Aikuisena sanoisin Preciousin olevan minun makuuni ehkä hivenen liiankin kypsä lapsi ollakseen täysin uskottava, mutta koska kyseessä on lastenkirja, sallittakoon se.

Kirjat olivat tuttuun tapaan viehättäviä, hivenen yksinkertaistettuja versioita Naisten etsivätoimistosta, jossa tunnelma oli lempeä, leppoisa ja afrikkalainen. Kuten lastenkirjoissa usein, on sivuilla myös muutamia opetuksia. Lukijan silmää ilahdutti erityisesti Iain McIntoshin kaunis kuvitus, joka tosin kirjojen sisäsivuilla oli vain kolmivärinen. Aikuisen silmään ratkaisu oli tyylikäs mutta jäin miettimään olisiko pelkästään punaisesta, mustasta ja harmaasta koostuva väritys lapsesta vähän tylsä.

Vinkiksi vielä englantia harjoitteleville: kirjojen teksti on selkeää ja helppoa kieltä ja tarinat ovat siinä mielessä mukavan pituisia että hitaampikin lukija jaksaa ne varmasti loppuun saakka.
"Teb thought this was a good idea, and said she would practise looking for clues, just as Precious had done.  "You never know what you might find", she remarked. "There are all sorts of mysteries once you start to look for them."

Precious and the monkeys: Precious Ramotswe's very first case
Polygon, 2011

Precious and the mystery of the Meerkat Hill: A new case for Precious Ramotswe
Polygon, 2012

8 kommenttia:

 1. En tiennytkään näistä, huippua! Nyt tiedän mitä hankin eräälle seitsemän vuotta täyttävälle synttärilahjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, minullekin nämä olivat ihan uusi löytö! Kiva ajatus luoda lastenkirjasarja afrikkalaisella päähenkilöllä ja vieläp sellaisella, joka aikuisista seikkailuista äiti lukee.

   Poista
 2. Kuulostavatpa hauskoilta kirjoilta; tulee vähän mieleen Anna Janssonin lastendekkarit, joissa tosin seikkailee Maria Wernin poika, ei Maria itse lapsena. Voisin kuvitella hankkivani näitä esikoiselle luettavaksi, kunhan englannin opinnot vähän etenevät noista tokan luokan alkeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, nämä olivat tosi suloisia ja kuvitus oli ihana! Luulisin että nämä olisivat hyvä tapa opetella englantia, miksei jopa aikuisellekin.

   Poista
 3. Voi, minäkin haluan lukea nämä! :)
  Uusin Mma Ramotswe onkin kirjastosta lainassa, tuntuu kivalta kun tietää, että voin milloin tahansa matkustaa lämpimään Botswanaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, nämä löytyvät ainakin Helmetin OverDrive-kokoelmista sähkökirjoina. McCall Smith tosiaan tekee mainiota työtä Botswanan puolesta, se on minunkin mielikuvituksessani sellainen lämmin ja leppoisa paikka jossa juodaan rooibosia, lemppariteetäni.

   Poista
 4. Enpä ollut näistä kuullutkaan, hauskaa siis tietää, että Preciousin menneisyyttäkin hieman raotetaan. Minulla on tuo kolmas osa varsinaisesta sarjasta kirjastosta lainassa, tekisi mieli taas heittäytyä rooibosteen makuun...

  Vastasin haasteeseen! http://suketus.blogspot.fi/2013/09/hyva-ja-huono-kesa-lukutaitokampanjan-i.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, nämä tulivat minullekin yllätyksenä, mutta onneksi Helmetissä olivat valveutuneita!

   Täytyypä käydä kurkkaamassa kesäsi topit ja flopit! :)

   Poista