Raksasta on siis vierähtänyt muutama vuosi ja Danika pyörittää edelleen rakennusfirma Hyperboreaa tehokkain ottein Sami kakkosmiehenään. Sitten dynaaminen duo saa eteensä haasteellisen unelmakeikan, rahakkaan arvoasunnon remontin jota luotsaa epätodellisen ruskettunut, lihaksikas ja komea hollantilainen arkkitehti joka saa jopa Danikan huomion herpaantumaan. Lopulta levottomaan menoon tympiinyt Sami alkaa miettiä television remonttiohjelman reiskaksi ryhtymistä.
Viimeistään kirjan ensimmäisen kolmanneksi jälkeen olin täysin hurahtanut Ruutukympin röyhkeän reteään verbaaliakrobatiaan. Vimman teksti on taatusti persoonallista ja iski ainakin allekirjoittaneen lukuhermoon täysin. Uusia ja erilaisia sanoja oli hyvä makustella ja mietiskellä - ja kyllä - muutaman kerran nauroin ihan ääneenkin.
Kirjan keskiössä ovat tällä kertaa televisiossa nykyisin lähes jatkuvalla syötöllä pyörivät remonttiohjelmat, joiden kulissien taakse kurkistetaan hyvinkin Vimmaisesti. Vaikka teksti on toki kirjoitettu pilke silmäkulmassa, tulee lukijalle sellainen olo kuin vitsin takana olisi silti myös todellista tietoa. Diggailen kovasti myös Vimman suoraan sanottuna kaikenkarvaista henkilökaartia, johon mahtuu mm. mimmi nimeltä Lada, snobbaileva sisustusarkkitehti Hanna Haider-Arkiniuho ja massahurmaaja Piet van der Dick, raksan remmistä nyt puhumattakaan.
Ruutukymppi pääsee ehdottomasti Suosikit-listalleni enkä malta odottaa trilogian viimeistä osaa!
"- Nyt sun täytyy muistaa, että me ollaan rakennusalan ihmisiä. Betonia, karvalautaa ja pohjamaaleja me ymmärretään. Ei mitään tollasta bullshitvisionäärijargonii. Eli puhutaan somen sijasta suomea: mistä täs hommas on oikein kyse?"Gummerus, 2013
Sivuja: 348
Saatu arvostelukappaleena.
Mahtavaa kun bloggasit tästä!!! Tämä on jo tulevalle Suomen-lomalle varauksessa, ja kaiken lisäksi vielä miehen pyynnöstä :D
VastaaPoistaOoh, hyvä valinta mieheltä. Kuten ehkä rivien väleistä saatoit huomata, tykkäsin kuin hullu puurosta. :D
PoistaOsaatko kertoa, kuinka tämä peilautuu Vimman aikaisempaan tuotantoon. Helsinki 12 kirjoittaessahan hän oli aika nuori. Näkyykö ikääntyminen kypsyytenä?
VastaaPoistaMinulla alkaa olla jo aikaa varhaisten Vimmojen lukemisesta mutta muistelen että teoksissa oli hiukan elitistinen sävy. Raksa-kirjat ovat mielestäni pehmeämpiä ja itseasiassa Vimma suomii enemmän varakasta hienostojengiä ja kohtelee duunariporukkaansa lämmöllä. Eli kyllä, voisin sanoa että kasvua/muutosta on tapahtunut.
PoistaInnostavaa! Raksa on ollut jo pidempään lukulistalla, mutta nyt kuulostaa siltä että tämä voisi olla hyvä vaihtoehtokin sille. :-)
VastaaPoistaBooksy, ei kai nyt sentään vaihtoehto?!? Tämä kumminkin jatkaa sitä Raksan päähenkilön tarinaa, joten Raksasta innostuneena mutta tätä vielä lukemattomana suosittelisin kumminkin Raksaa pohjalle :)
PoistaBooksy, tässä olen kyllä Tessan kanssa ihan samalla linjalla. Samista ja Danikasta saa enemmän irti jos on lukenut Raksan pohjille. Ja tuo Ruutukymppihän kyllä sitten hurahtaa ihan hetkessä!
PoistaSelvä pyy: molemmat siis pitää lukea. :D
PoistaOlen juuri lukemassa tätä ja nauran kuollakseni. Aivan mahtava, sekä kirjanystävän että rakennusalan edustajan kannalta. Tämä huumori puree minuun. Ja juu, samaa mieltä, Raksa oli jo erilainen kuin ne kolme aiempaa, tämä jatkaa uutta aikuisempaa muttei yhtään kuivempaa linjaa. Jotenkin tämä uutuus tuntuu Raksaa paremmalta, aivan kuin Vimma olisi löytänyt sen oikean otteen tähänkin. Tämähän on siis jatkoa Raksan tarinalle, mutta voi lukea ihan itsenäisenäkin.
VastaaPoistaArja, minulla kävi vähän sama juttu. Tyrskin itsekseni (mm. yksille farkkushortseille) ja miehen oli pakko tulla oikein katsomaan että mikä nyt on niin hauskaa.
PoistaTämä on ehdottomasti Vimman hauskin kirja, vaikka Raksakin on hyvä.
Mulla kanssa juuri menossa, ja tämä on aivan hulvaton. Mies tulee välillä katsomaan, että onko mulla kaikki hyvin kun ulvon täällä ääneen.
VastaaPoistaAnonyymi, sama vika täälläkin oli. Vimma saanut kirjan kanssa hyvän vaihteen päälle, maltan tuskin odttaa trilogian viimeistä!
PoistaOma näkemykseni on kyllä se, että tämä saaga on ennemminkin Danikan tarina kuin Samin. Sami on ikäänkuin kertoja ja tarkkailija, mutta näiden kahden kirjan todellinen päähenkilö on Danika. Tai sitten olen vain paatunut feministi...
PoistaMinulle tämä on kyllä Saminkin kirja vaikka Danikahan niitä lankoja siellä taustalla tietysti vetelee...
PoistaVaikuttaa melkoisen hulvattomalta kirjala ja ennen kaikkea oikeasti hauskalta. Täytynee ottaa hankintaa tuo Raksa ensin, koska pakkohan nämä on sitten lukea järjestyksessä.
VastaaPoista