keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Lumikko ja yhdeksän muuta / Pasi Ilmari Jääskeläinen

Hieman epäröiden tutustuin muiden kirjabloggareiden ylistämään Pasi Ilmari Jääskeläiseen. Aloitin Lumikkoa kuumeisena ja keskenhän se jäi, aivot surisivat tyhjää outojen kirjojen ja toimimattomien lisääntymiselinten keskellä ja olin jo aivan varma etten olisi Jääskeläisen tyyppiä. Aikanaan flunssa antoi periksi ja minä annoin Lumikolle uuden mahdollisuuden. Ja jotenkin pääsi käymään niin että lopetin lukemisen yöllä sikkurassa ihmetellen että joko se nyt loppui?!

Lumikko ja yhdeksän muuta on kertomus kirjailijoista, kirjallisuusseuroista ja salaisuuksista. Kirja sijoittuu Jäniksenselän kaupunkiin, jossa kaikki on melkein tavallisesti. Paitsi että joskus kirjaston kirjojen juonta onkin muutettu ja kaupungin koirat käyttäyvät kummallisesti. Kirjan päähenkilö on Ella, joka tulee valituksi kaupungin johtotähden, legendaarisen Laura Lumikon kirjallisuusseuran kymmenenneksi jäseneksi.

Pidin paljon kirjan tunnelmasta, joka oli miellyttävän omalaatuinen, taianomainen mutta sen juuret ovat silti tiukasti tässä arjessa. Minulle kirja oli hyvin visuaalinen kokemus, näin monet kohtauksista sieluni silmin kuin elokuvissa! Jääskeläisen luoma maailma tuntui rikkaalta ja kauniilta yksityiskohdissaan, joista varsinkin muuta oli suorastaan riemastuttava - lukutoukkana ajatus kirjoista joiden sisältö muuttuu, tuntui herkulliselta enkä pistäisi pahakseni teehetkeä paikallisessa kahvilassa, jossa "pöydissä lukeminen ei ole pakollista mutta se on suotavaa".

Lumikko ja yhdeksän muuta onkin mainion kummallinen kokonaisuus, siinä on reilusti synkkyyttä, jota taitetaan näppärästä taianomaisuudella ja huumorilla, joka on mustaa, juuri sellaista mistä pidänkin. Siitä huolimatta kirjassa on muunkinlaisia sävyjä, myös haikean sinisiäkin.  Mielikuvitus saa tehdä töitä ja pieni todellisuudenpako vain virkisti tätä lukijaa! Mahtava kirja siis, aion ehdottomasti lukea lisääkin Jääskeläisen kirjoja, itseasiassa Harjukaupungin salakäytävät jo odottelevatkin hyllyssä. Myös kirjailijan ihan kohta ilmestyvä teos, Sielut kulkevat sateessa, pitää ehdottomasti laittaa korvan taakse.
"Rakkaat otukset, joskus meidän sallitaan kokea ihmeellisiä asioita ja päästä paikkoihin, joista emme olisi osanneet uneksiakaan. Vain sellainen, joka ei ole kaikesta mitään oppinut, kuvittelee saavansa pitää löytämänsä asiat ikuisesti."
Atena, 2006
Sivuja: 279

14 kommenttia:

 1. Kiva, että tykkäsit tästä! Minä aion lukea Jääskeläisen uutukaisen piakkoin, ja toivon, että siitä löytyy paljon Lumikon tunnelmaa :). Lumikko on tosiaan erittäin omanlaisensa miksaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, minuakin kiinnostavat Sielu kulkevat sateessa. Houkuttelisi jo nyt mutta lukupinossa on paaaljon tavaraa.

   Poista
 2. Mukavaa, että pidit kirjasta ja innostuit Jääskeläisen muustakin tuotannosta. Lumikko on huikea, vie kyllä mukanaan. Saman tekee Harjukaupungin salakäytävätkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minulla on Harjukaupunki jo odottelemassa hyllyssä. Ehkäpä kohta olisi sen aika.

   Poista
 3. Jos jo Lumikko pyöri elokuvana silmissä, samaa on odotettavissa myös Harjukaupunkia lukiessa. Ainakin itsellä oli ko. kirjan aiheesta johtuen juuri sellainen fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, minulla on Harjukaupunki jo odottelemassa ja odotukset alkavat olla korkealla! Jee!

   Poista
 4. Minusta tuli Jääskeläisfani ihan kerralla tuossa aiemmin tänä vuonna. Onneksi häneltä ilmestyy ihan pian taas uusi kirja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minä olen vähän katsellut tuon uudenkin kirjan kuvausta sillä silmällä... Luulen että se on lukulista-ainesta. :)

   Poista
 5. Mahtavaa että tykästyit! Harjukaupungit on myös ihana, vaikka Lumikko sitten taisikin varastaa sydämeni. :) Sanoit hienosti, jalat maassa ja silti todellisuuspakoa. Ah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla Harjukaupunki odottaa jo hyllyssä, taidan vähän säästellä sitä oikein hyvään lukuhetkeen. Aivan mainio kirja!

   Poista
 6. Tämä oli minusta ihanan erilainen kotimainen. Heti kirjan luettuani kävin ostamassa Harjukaupungin salakäytävät ja uutuuskin täytyy varmasti itselle hakea jahka se on mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, olen samaa mieltä erilaisuudesta. Tämä oli ihan jotain muuta kuin mitä odotin ja nimenomaan hyvällä tavalla!

   Poista
 7. Luin vähän varoen arviosi kun Lumikko odottelee edelleen lukemistaan tuossa hyllyssä. Mies aloitti sen ja taidan seurata itse perässä kunhan saan muutaman kirjan ensin käsistäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, luvassa on vallan vinkeä lukukokemus!

   Poista