sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Saunajooga: Rauhoitu ja rentoudu / Tiina Vainio

Osa teistä ehkä muistaa edellisen joogakirjainnostukseni... Vaikka kovasti ajattelinkin joogan aloittamista, juttu jäi pelkän idean tasolle. Joku outo veto joogalla kuitenkin on, sillä kun törmäsin kirjastossa Tiina Vainion Saunajooga-kirjaan, innostuin ... taas. Hiukan jäin pohtimaan sitäkin, miksi jooga ainakin kirjallisessa muodossa minua kiehtoo, kumpuaako jostakin tarve hidastaa ja rauhoittua vai olisinko sittenkin vain ihminen joka pitää joogakirjojen lukemisesta?

Ajatuksena saunajooga tuntuu hienolta ja jollain tapaa oikealta. Mikäpä olisi parempi paikka rentoutua kuin saunan lämpö? Saunoessani minä tunnen olevani lähellä suomalaisia juuriani ja luontoa, miksipä se ei sopisi joogaankin?
"Ketään ei voi käskeä rentoutumaan. Ei edes itseään. Rentoutuminen tapahtuu omalla painollaan silloin, kun osaa hellittää hetkeksi itselleen asettamista aikatauluista ja velvollisuuksista. Rentoutumisen, rauhoittumisen ja kiireettömyyden kokeminen edellyttää, että on hetki omaa aikaa. ... Päädymme tilanteeseen, jossa emme elä hetkessä, koska ajatuksemme ovat aina jossakin muualla. Suoritamme elämäämme tuntien kalvavaa levottomuutta siitä, että jotakin puuttuu. Se jokin on tunne, siitä, että olisimme läsnä omassa elämässämme."
Vainio puhuu kauniisti - ja vakuuttavasti kiireettömyyden puolesta. Hänelle saunajooga on pehmeä siirtymä arjen kiireistä rauhallisempaan olotilaan, saunakin valikoitui paikaksi siksi että se monesti on kodin rauhallisin ja kiireettömin huone, sinne juuri mennäänkin olemaan ja rauhoittumaan. Ihan kaikkein paras paikka kuitenkin olisi kuulemma kesämökin sauna, mökillä kun ollaan jo valmiiksikin rennommassa mielentilassa.

Kirja jakautuu kolmeen eri teemaan, jotka ovat aamun vahvistava sarja, illan rentouttava sarja ja selkää hoitava sarja. Jokaisessa teemassa on jooga-liikkeiden lisäksi myös omia raikkaan kuuloisia herkkureseptejä (mm. erilaisia smoothieita) sekä saunomisen yhteydessä tehtäviä hoitoja, miltäs kuulostaisi pitkän työviikon jälkeen vaikkapa kylpy väsyneille jaloille ja kuoriva kauranaamio?

Pidin kovasti kirjan maanläheisyydestä ja konstailemattomuudesta, myös upea kuvitus järvimaisemista oli plussaa ja tuki hienosti kirjan tunnelmaa. Teki mieleni itsekin päästä aurinkoiselle rantakalliolle vain olemaan...

WSOY, 2012
Sivuja: 144
Kirjasta lisää: Ilta-Sanomien Saunajooga-vinkit, Saunayoga.com

5 kommenttia:

 1. Aijai, pitäiskö kokeilla. Kuulostaa ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile, minusta tämä passaisi mainiosti varsinkin kesään kun voi istuskella vaikka puutarhassa tai rantakalliolla rauhoittumassa.

   Poista
 2. Hyvä lainaus "Ketään ei voi käskeä rentoutumaan. Ei edes itseään" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, tuo lainauksen tekstinpätkä teki kyllä minuun vaikutuksen. Olen monta kertaa jumppatunnin rentoutusosiossa yrittänyt rentoutua, käytännössä miettien kauppalistaa tai jotakin työhommaa. Se ei tosiaan onnistu ihan itsestään, tarvitaan oikea hetki.

   Poista
 3. Saunajooga olisi varmasti ihanaa, tykkäänhän molemmista ihan erikseenkin ;) Minä tosin en kaipaisi tuollaiseen oppaaseen mitään ylimääräistä, reseptit tuntuisivat ehkä sellaisilta täytepaloilta.

  VastaaPoista