keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Turman lintu / Katarina Wennstam

Katarina Wennstam tuo hiukan mieleeni Liza Marklundin, joka niin ikään kirjoittaa vetäviä ja jännittäviä kirjoja, joihin on kuitenkin saatu mukaan reilu annos yhteiskuntakritiikkiä. Jokin tässä yhdistelmässä vetoaa ainakin minuun, kenties myös moneen muuhunkin. Siinä missä Tahra otti kantaa prostituutioon ja muistutti sen olevan joillekin ihmisille arkipäivää jopa täällä meidän lintukodossamme, on Turman linnun aiheena perheväkivalta. Aihe on vaikea ja tärkeä ja sietääkin tulla nostetuksi esiin. Tahra ja Turman lintu ovat osa Wennstamin Madeline Edwards-trilogiaa, sarjan kolmas osa on jo ilmestynyt ruotsiksi. Vaikken täysin vaikuttunutkaan Tahrasta, on Turman lintu kuitenkin toista maata ja odotankin nyt suurella mielenkiinnolla trilogian päätösosaa.

Tarina etenee useamman kertojan voimin, tarinan keskiössä ovat Tahrastakin tuttu Maria Allende, joka on Tobias miehensä kera päättänyt hankkia unelmiensa kodin. Ihanien talojen hinnat vain tuntuvat karkaavan nuoren parin ulottumattomiin ja ne tarjolla on vain homeisia röttelöitä. Kunnes onni tuntuu potkaisevan paria rivitaloasunnon muodossa. Mutta miksi asunto oli myynnissä niin edullisesti ja miksi naapurit katsovat heitä niin pitkään?

Kirjassa on kaksi päälinjaa, jotka pitkään tuntuvat täydin erillisiltä, yhdistävinä tekijöinä ovat vain Tahrasta tutut henkilöt, syyttäjä Madeline Edwards ja toimittaja Maria Allende. Madeline tutkii kurdipojan itsemurhaa, joka todisteista huolimatta haiskahtaa henkirikokselta. Siinä missä Tobiaksen ja Marian asuntohaaveisiin on helppo samaistua, jää mahdollinen kunniamurha tässä kirjassa taka-alalle, mikä onkin virkistävä ratkaisu.

Wennstam kirjoittaa mukaansatempaavasti ja pitää hienosti yllä pahaenteistä jännitystä, arkisuudestaan huolimatta, tai kenties juuri sen takia, kirja on hyytävä. Tämä tarina on fiktiota, mutta se voisi olla tottakin. Voisiko se tapahtua vaikkapa sinun naapurustossasi?
"Kun he vihdoin kysyivät yhdeltä naapurilta suoraan, mitä talossa oli oikein tapahtunut, se oli kuin olisi vetänyt tulpan altaasta. Tarina suorastaan valui hänestä. Myöhemmin ovelle tuli koputtamaan eräs toinen naapuri, jonka kanssa he eivät olleet aiemmin edes jutelleet. Hän halusi kertoa heille kaiken, nyt kun he jo tiesivät. Ikään kuin purkautua. Maria oli kuunnellut uteliaisuudesta. Mutta sisimmässään hän kiehui raivosta, koska kukaan ei ollut aiemmin sanonut mitään.
He olivat vain töllistelleet.
Ja pitäneet suunsa kiinni."
Otava, 2012
Sivuja: 558
Ikkunat auki Eurooppaan: Ruotsi

6 kommenttia:

 1. Sait kiinnostumaan. Aihe on tosiaan vaikea ja tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikein lämmennyt Tahralle mutta Turman lintu vei mukanaan ja aihekin tärkeä ja vaiettukin. Asiasta pitäisi puhua enemmän.

   Poista
 2. Minä en myöskään erityisemmin pitänyt Tahrasta ja alunperin ajattelin etten lue tätä uusinta. Mutta taidan harkita asiaa uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vähän samanlaiset tuumat, mutta ahneus iski kirjastossa... Ihan hyvä niin, koska nyt yllätyin iloisesti.

   Poista

 3. Hei, onkohan teillä tietoa koska tuo 3. osa tulee suomen kielellä? :) Tykkäsin itse molemmista, Turman lintu oli kyllä parempi, Tahra loppui niin yhtäkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otavan sivuilla ei ollut mitään tietoa, mutta aikaisemmat kirjat ovat ilmestyneet vuoden välein, joten veikkaisin että ensi keväänä voisi olla kolmosen vuoro.

   Minulle Tahra oli jotenkin hankala kirja mutta Turman lintu oli vaikuttava!

   Poista