lauantai 9. kesäkuuta 2012

Petra Delicado ja merkityt tytöt / Alicia Giménez Bartlett

Tartuin komisario Petra Delicadon tutkimuksiin innokkaan odottavalla mielellä. Vaikken ollut etsivästä tai hänen kirjailijastaan koskaan kuullutkaan, kiinnostaa espanjalainen dekkari minua kovasti ja Petra olikin oikein persoonallisen oloinen tuttavuus, jonka pariin palaisin mielelläni uudemmankin kerran. Kotimaassaan Petran seikkailut ovatkin edenneet jo kahdeksanteen osaansa ja kirjasarjan pohjalta on myös tehty tv-sarja.

Kun tapaamme Petra Delicadon ensikertaa, hän on ostanut oman talon. Remontoivan, mutta sellaisen jossa on pieni puutarha. Hankalista ex-miehistä on (melkein) päästy eroon ja Petran tarkoitus on vihdoinkin alkaa elää terveellisemmin ja säännöllisemmin. Työ poliisilaitoksella tosin koostuu arkistojen ylläpidosta, mutta kunnianhimoinen nainen toivoo joskus saavansa ihan oikean tapauksen selviteltäväkseen. Petran tilaisuus koittaa kun yllättävän sairastapauksen johdosta hänet määrätään selvittämään nuoren tytön raiskausta. Apulaisekseen Petra saa lähes kuusikymppisen Garzónin, jonka on aluksi vaikea hyväksyä uuden esimiehensä sukupuolta ja tutkimustyyliä.

Juonellisesti Petra Delicado ja merkityt tytöt on melko perinteinen dekkari, jonka tutkittava tapaus ei mielestäni ollut erikoisen poikkeuksellinen, itseasiassa tekijä oli oikeastaan melko helppo arvata. Sen sijaan mielenkiintoista kirjassa oli itse päähenkilö ja hänen Garzónin työsuhteen kehittyminen. Petra miessotkuineen nimittäin on melko mielenkiintoinen sankari eikä Garzón jää kauaksikaan taakse. Pidin myös Alicia Giménez Bartlettin kielestä, oli esimerkiksi herkullista lukea tarjoilijoista, jotka olivat kuin samanaikaisesti "sekä läsnä- ja poissaolevia, kuin kuolleet sukulaiset."
"Vatsahaava nousi aina esille, puhelimessakin. Hän puhui lähdöstäni tarkoittaessaan eroamme, josta oli jo kokonaiset seitsemän vuotta. Mutta hänen vatsahaavansa oli kuin Kristuksen haavat. Se oli jättänyt lähtemättömän jäljen, jota tuli kunnioittaa vuosi vuodelta enemmän. Ja minä olin hänen kärsimyksensä aiheuttaja. Minä olin se roomalainen sotilas joka oli pistänyt terävällä keihäälläni hänen kylkeensä."
Tammi, 2012
Sivuja: 323
Alkuteos: Ritos de muerte
Kirjasta lisää: Kirsin kirjanurkka
Ikkunat auki Eurooppaan: Espanja

2 kommenttia:

  1. Oli kiva lukea, että pidit kirjasta. Olen lukenut kaikki tähän mennessä ilmestyneet Petra Delicado -kirjat ja ihmetellyt kovasti, miksi niitä ei ole suomennettu. No nyt lopulta on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Minulle tämä oli ihan uusi tuttavuus, mutta oikein lupaava sellainen!

      Poista