Kirja itsessään sisälsikin mukavan yhdistelmän historiaa, mystiikkaa, juonittelua - ja tietysti roihuavaa rakkautta. Näkijän tytär on melko naisellinen pakkaus vaikka mukaan on mahdutettu taisteluitakin, mutta vähentämällä romantiikan määrää ihan pikkuisen tämä olisi voinut olla myös kirja, johon esimerkiksi isäni, seikkailuromaanien suuri ystävä, mielellään olisi tarttunut.
Eletään vuotta 1219 Suomessa. Teinperin kartanon tyttärelle, Margareeta-rouvalle, syntyy päällekarkauksen seurauksena punatukkainen tyttölapsi. Tytön, Eiran, kasvaessa huomataan että tyttösellä on erikoisia taitoja. Eira näkee unia, jotka käyvät toteen ja hänen käsillään on parantavia kykyjä - taitoja, jotka vanhojen uskontojen ja kristinuskon paineessa voivat olla vaarallisia. Eiralle rakkain on kasvinveli Rikhard, mutta kuka on ilvessilmäinen poika, joka vierailee hänen unissaan?
Vuori on tehnyt ahkerasti tutkimustyötä kirjaansa varten ja se näkyy. Kirjan kieli on mukavalla tavalla vanhahtavaa ja tekstissä vilahtaa monta tälle lukijalle vierasta sanaa. Tarina itsessään on siinä määrin vetävä, että tämä lukija päätyi lopulta raahaamaan suhteellisen isokokoista Näkijän tytärtä käsilaukussaan, jotta saisi viettää bussimatkan Näkijän tyttären seurassa. Pidin kovasti siitä, että suhteellisen suuri osa kirjasta koostuu lapsi-Eiran kokemuksista ja siten pohjustaa aikuisemman Eiran persoonaa mukavasti.
Kokonaisuutena pidin kirjasta ja loppuratkaisukin miellytti, joskin osasin sitä jo aavistellakin. Jos jostakin antaisin kritiikkiä, on se ehkä tarinan runsaus. Kirjassa vilahtelee mielenkiintoisia henkilöitä, joita Vuori kuitenkin raivaa pois reippaalla otteella (tässä kohdin mieleeni palasi taas George R.R. Martin ja Korppien kestit). Joidenkin henkilöiden parissa olisin ehkä halunnut viettää enemmänkin aikaa, tosin ymmärrän ettei tarinan saa antaa rönsyillä liikaa tai muuten voi päätyä kirjoittamaan sarjan tiiliskivimäisiä kirjoja viedäkseen kunkin juonista päätökseen.
Kristiina Vuori muuten työstää jo seuraava kirjaansa, jonka nimi on Siipirikko. Siipirikon matkassa liikutaan Laatokan Karjalasta Turkuun ja käsitellään mm. haukankasvatusta ja orjuutta. Jään mielenkiinnolla odottamaan...
"Haluten uskoa opastajansa vakuuttelut Eira painoi päänsä ja antoi katseensa lipua astian pohjalla välkkyvään hopeaan. Hän rauhoitti hengityksensä, antoi itsensä rentoutua ja levähtää. Vähitellen Eiran luomet alkoivat painaa ja vesi sumentui. Jossakin etäällä kahahti, aivan kuin lintu olisi kohonnut oksistosta siivilleen.Tammi, 2012
Pääsky ja tyttö lensivät yhtenä henkenä. Tuulen vastus tuntui pelkältä keveältä hyväilyltä, joka liikutteli pääskyn untuvia. Lintu suipisti siipiään ja pudottautui alemmaksi niin rajusti, että Eiran vatsanpohjassa muljahti. Hän havahtui, pakotti itsensä eloon linnun hahmossa ja katsoi allaan kiitävää maisemaa uteliaana. Mitä lähemmäksi pääsky pudottautui, sitä selkeämmin Eira näki."
Sivuja: 569
Kirjasta lisää: Kristiina Vuori, Rajalinna, Kirsin kirjanurkka
Saatu arvostelukappaleena.
En uskalla nyt lukea tätä, kun tuo kirja on jo ostettuna ja odottelee oikeaa romanttista keskiaikahetkeä... :-) Palaan sitten jälkikäteen kurkkaamaan!
VastaaPoistaHauskoja keskiaikahetkiä sinne! :)
PoistaEi ollut hullumpi ollenkaan! Hyvä seikkailu ja hyvin toteutettu.
PoistaTyylillisesti ei tosin ollut minusta utriomainen, vaikka miljöö onkin samanlainen kuin monissa Utrion kirjoissa. Tuosta vetävyydestä olen samaa mieltä, kyllä tähän upposi. :-)
Myönnän että ehkä Utrion veijarimaisuus tästä puuttuu, nyt kun mainitsit... :)
PoistaKuulostaa mielenkiintoiselta, mutta jotenkin minua vaivaa ajatus, että tämä sijoittuu Suomeen :D Haha en tiedä miksi, mutten ole koskaan ihan hirveästi syttynyt kirjoille, jotka sijoittuu Suomen historiaan. No, jokaisella on oma outoutensa.
VastaaPoistaMutta muuten tosiaan vaikuttaa aika kiehtovalta! Ja romanttiselta ;)
Katri, tiedän tunteen. Ehkä se on se tuttuus joka tekee Suomen historiasta ei-niin-kiehtovan, vaikka oikeasti meilläkin on mielenkiintoisia käänteitä menneisyydessämme. Suomen keskiaika on minulle aika vierasta, joten luin kyllä tätä ihan mielenkiinnolla.
PoistaHieno raikas ulkonäkö blogissasi! :) Yhdyn Katrin kommenttiin siinä, että muuten kuulostaa hyvältä, mutta se Suomeen sijoittuminen... Luen muutenkin Suomeen tai suomalaisten kirjoittamia kirjoja tosi vähän. Yleensä ne eivät nappaa ja jäävät kesken. Pitäisiköhän keskiajan takia antaa mahdollisuus tälle kirjalle.
VastaaPoistaKiitos Mari, teki mieli vähän Juhannuksen kunniaksi möbleerata ;-)
PoistaMinäkin olen vähän huono kotimaisten kirjojen kanssa, mutta aina välillä on hyvä kokeilla jotain uuttakin. Kristiina Vuoren kirja muistuttaa jonkin verran Kaari Utrion teoksia eli jos ne nappaavat, saattaisi tämäkin olla kokeilemisen arvoinen juttu!
Hei Norkku tämä Näkijä kiinnostaa minua ja jossain vaiheessa luen sen. Pidän paljon Utrion historiallisista romaaneista ja olen niin tottunut, kun kaikki tapahtuu Suomessa. Monesti fiktiivisten henkilöiden ja juonien joukossa on todellisia historiallisia tapahtumia ja henkilöitä. Utrion romaanien kautta kiinnostuin kouluaikana historiasta ja edelleen se on kiehtovaa nykyään!
VastaaPoistaSara, tässäkin kirjassa on myös ihan oikeita historiallisia tapahtumia mukana, kivasti siis oppii vähän uutta historiasta samalla kun muuten vaan viihtyy! Hyvä paketti!
PoistaMinulla on kirja juuri menossa ja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, varsinkin kun itse asun Maskussa. Sai minut kiinnostumaan alueeni historiasta. :)
VastaaPoistaMari
Mari, hieno juttu! On aina mielenkiintoista kun itselle tuttu ja ehkä arkinen paikka herää historiansa kautta eri lailla eloon. Tällä pellolla on ehkä taisteltu ja tuossa on ollut talo jossa on eletty ja rakastettu... Ihanaa!
Poista