maanantai 9. huhtikuuta 2012

Valtaistuinpeli / George R. R. Martin

En ole lukenut paljonkaan tämän tyyppistä kirjallisuutta, mutta kiitos HBO:n tuottaman kirjasarjan pohjalta tehdyn tv-sarjan, tulin lainanneeksi tämän järkäleen. Vastoin ennakko-odotuksiani, järkäle osoittautuikin erittäin viihdyttäväksi ja suorastaan pirullisen koukuttavaksi kirjaksi. Joutunen siis kahlaamaan läpi muutkin sarjan järkäleet läpi saadakseni selville miten Starkien lopulta käy. Onhan siinä urakkaa kerrakseen, mutta ei voi valittaakaan...

Valtaistuinpeli kuvaa kuvitteellisen Westeros-nimisen mantereen valtataistelua. Vuosia aiemmin Targaryenin suku on syrjäytetty valtaistuimelta ja suvusta ovat jäljellä vain Dani ja hänen veljensä Viserys, jotka ovat maanpaossa idässä. Viserys kuitenkin yrittää koota sotajoukkoja naittamalla sisarensa Khal Drogolle, mahtavalle Dothraki-päällikölle. Samaan aikaan valtakunnassa saa pohjoisen lordi Eddard Stark kutsun kuninkaan Kouraksi. Ned saa pian vihiä salajuonista, joiden takia kukaan, mukaan luettuna hänen omat lapsensa, ei ole turvassa. Lisäksi vuosia kestänyt kesä on päättymässä ja pohjoisessa, Muurin takana, hiipii jo vaara. Talvi on tulossa...
"Valtaistuinpelissä vaihtoehdot ovat voitto tai kuolema. Välimuotoja ei ole."
Lukukokemukseeni vaikutti melko paljon tv-sarja, lukemillani henkilöillä oli jo valmiiksi kasvot ja monet kohtauksistakin olivat vielä mielessä. Sain ainakin sen vaikutelman että tv-sarja oli hyvinkin uskollinen kirjalle, jopa dialogi tuntui tutulta. Ainoa isompi ristiriita sarjat ja kirjan välillä taitaa olla Starkien lasten ikä - sarjassa he nimittäin vaikuttivat muutamaa vuotta vanhemmilta kuin kirjassa. Tämä tietysti on tavallaan ihan ymmärrettäväkin asia eikä sinänsä häirinnyt lukukokemukstani.

Valtaistuinpeli oli kaikissa kiemuroissaan yllättävänkin koukuttava ja runsas kirja, henkilöitä ja kaikenlaisia pieniä koukkuja on aivan hirmuinen määrä, olen varma että osa on jäänyt minulta huomiotta! Mielenkiintoiseksi ja vähän haastavaksikin luettavaksi Valtaistuinpelin tekee se, että George R.R. Martin on luonut henkilöilleen myös rikkaan menneisyyden omine tapahtumineen. Tuosta menneisyydestä saadaan kuitenkin tietää vain pieniä palasia kerrallaan, joten uteliaalle ihmiselle tämä on suorastaan piinallinen kirja! Olisikin mukavaa tietää onko Martin kirjoittanut enemmänkin aikaisemmasta vallankumouksesta (josta kyllä taatusti saisi ihan oman kirjansa).

Lukijalle riittää myös mukavasti melkeinpä järkyttäviäkin yllätyksiä, Martin ei turhia sääli henkilöitään ja siksi Valtaistuinpelissä saa todella jännittää suosikkiensa puolesta. Arvaankin että ennen kuin saan kirjasarjan päätökseen, joudun hyvästelemään monet lempihenkilöistäni.
"Anna kun kerron sinulle jotakin susista, lapsi. Kun lumet tulevat ja valkeat tuulet puhaltavat, yksinäinen susi kuolee, mutta lauma selviää. Kesä on nahistelun aikaa. Talvella meidän täytyy suojella toinen toistamme, pitää toisemme lämpiminä, jakaa vahvuutemme. Joten jos sinun, Arya, täytyy vihata, vihaa niitä, jotka todella ovat meille vahingoksi. Septa Mordane on hyvä nainen, ja Sansa... Sansa on sinun sisaresi. Te voitte olla yhtä erilaisia kuin kuu ja aurinko, mutta teidän kummankin sydämen läpi virtaa sama veri. Sinä tarvitset häntä samoin kuin hän sinua... ja minä, jumalat minua auttakoot, tarvitsen teitä molempia."
Valtaistuinpelistä keskustellaan myös innokkaasti Juonittelua-blogissa.

Kirjava, 2011
Sivuja: 746
Alkuteos: A game of thrones
Kirjasta lisää: Sallan lukupäiväkirja, Kirjaseuranta
So American: Modern Men Writers, osavaltio: New Jersey

8 kommenttia:

 1. Kyllä kyllä :D Otin pääsiäislukemistoksi nyt seuraavan osan ja sievästi ollaan taas koukussa! Ja pahinta saa pelätä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli muuten yllättävän nopealukuinen järkäle, harvoin menee yli 700 sivua tällä vauhdilla... Koukuttava!

   Poista
 2. Voi vitsi, milloinkohan sitä olisi aikaa palata tämän pariin taas... Oli tosiaan hyvä tuo avausosa, mutta minä kyllä jatkan näitä englanniksi. TV-sarjassa kuulostivat niin oudoilta nuo kourat ja muut hassut suomennokset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen että yritän jatkaa suommennosten parissa niin kauan kuin mahdollista. Tosin kirjaston varausjono on aika lannistava ja pyörittelenkin jo eilen kaupassa englanninkielisiä kappaleita...

   Poista
 3. Koukuttava on hyvä sana - eikä hahmoihin tosiaankaan uskalla kiintyä, sillä Martin tekee koviakin ratkaisuja! Onneksi tyypit myös kasvavat matkan varrella... ne jotka ovat hengissä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, opinkin tämän Eddardista... Toisaalta tämä tekee kirjailijasta mielenkiintoisen ja sitten toisaalta vähän raastavankin, jos siis se oma suosikki ei satu kuulumaan niiden selviytyjien joukkoon.

   Poista
 4. Mua harmittaa, etten ole saanut tätä luettua. Kerran jo sain kirjastosta lainaan, mutta en ehtinyt edes aloittaa, kun oli toinen kirja kesken ja tietysti tästä oli uusia varauksia. Vielä joskus ihan varmasti luen kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, onhan se aikamoinen paksukainen kirjauksi, ei suoranaisesti ihanteellinen käsilaukkukirjaksi... Mutta pistä korvan taakse ja lue vaikka kesälomalla?

   Poista