perjantai 6. huhtikuuta 2012

Musta tuli / C.J Sansom

Luin viime kesänä C.J Sansomin Shardlake -sarjan ensimmäisen teoksen, Luostarin varjot, ja pidin tästä historiallisesta dekkarista siinä määrin, että halusin lukea seuraavankin osan. Onnekseni Musta tuli ilmestyikin suomennettuna melko pian ja pääsin takaisin Matthew Shardlaken maailmaan.

Kirjassa siis seurataan edelleen kyttyräselkäistä ja älykästä asianajajaa, Matthew Shardlakea. Minulle erityisen mielenkiintoiseksi henkilöksi muodostui sivuosassa vahvasti vaikuttava Thomas Cromwell, joka on pääosassa kimppalukukirjassamme Susipalatsi. Kirjassa eletään kuumaa kesää vuonna 1540, Cromwellin kohtalonvuosia. Matthew Shardlake tutkii kahta tapausta, on lapsen murhasta syytetyn Elizabethin tapaus sekä itsensä Cromwellin hänelle antama salainen ja vaarallinen tehtävä. Shardlaken on löydettävä kreikkalaisten musta tuli mutta joku tuntuu olevan jatkuvasti häntä askeleen edellä...

Musta tuli tempaisee lukijansa edeltäjäänsä tehokkaammin mukaan. Tässä kirjassa Sansom osoittaa olevansa monipuolinen ja suorastaa kiero kirjailija, joka vie lukijaansa mennen tulleen. Musta tuli on tiivistunnelmainen jännäri, jossa kellon tikityksen voi suorastaan tuntea. Kirjassa Cromwellilla on melko suuri osa ja Sansom onkin punonut tarinansa jännittävästi yhteen historiallisten faktojen kanssa. Tätä lisää!

On kiehtovaa lukea tuon ajan tavoista, jotka nykyihmisestä tuntuvat täysin päättömiltä. Vai mitä sanotte muodista, jossa naiset värjäsivät hampaansa mustiksi näyttääkseen siltä kuin eläisivät pelkällä sokerilla? Matthew Shardlaken aikaan kuuluvat paitsi mestaukset, myös karhutappelut, oman veitsen tuominen lounaalle ja aivan uudet eksoottiset hedelmät - banaanit. Sansomin kirjan yksi suuri vahvuus onkin ympäristöjen ja tapojen kuvailu, jonka hän tekee yksítyiskohtaisesti ja eloisasti. Ainakin tällainen historiahöperö nautti kovasti matkastaan 1500-luvun Lontoon erikoiseen maailmaan.
"Cromwell huiskaisi kädellään. 'Puhuminen helpottaa minua, joten saatte luvan kuunnella. Uskon että enempää pikkuprinssejä ei synny - kuningas on niin sairas, etten usko hänen kykenevän siittämään sellaisia. Luullakseni hän oli juuri siksi niin järkyttynyt nähdessään Anna Kleveläisen - hän tajusi, ettei hän saisi kaluaan seisomaan tämän kanssa. Hän toivoo onnistuvansa sievän pikku Katariinan kanssa, mutta epäilen pahasti.' Hän viskasi sulkakynän pöydälle. 'Ja jos hän ei onnistu, syy on vuoden sisällä Katariinan niin kuin se nyt on kuningatar Annan. Ja silloin Norfolk ei ole enää suosiossa. Haluan pysyä hengissä siihen asti.'"
Otava, 2012
Sivuja: 590
Alkuteos: Dark fire
Kirjasta lisää: Kirsin kirjanurkka

8 kommenttia:

 1. Mulla odottelee vielä hyllyssä lukuvuoroaan tämän ykkösosa. Suomalaisen alepokkari kun oli pitkään niin pitihän se napata mukaan ja hyvältä kuulostaa kyllä sarja juttusi perusteella :)

  Nyt on vaan jääneet vähän vähemmälle ne oman hyllyn kirjat kun on kirjastosta tullut kannettua niin paljon lukemista kotiin :( Kirjaston kirjoilla kun on aina se määräaika, niin menevät etusijalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kata, tiedän tunteen. Mulla on myös muutama Amazon hankinta odoottelemassa sitä että saan kirjaston kirjat luettua. Asiaa ei kyllä auta se, että käyn koko ajan kirjastossa lisää luettavaa... Äly hoi, älä jätä! :D

   Poista
 2. Ai että. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Pitääpä laittaa korvan taakse. Synkkä 1500-luku ja Lontoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä... Äkkipikainen kuningas, erikoiset tavat ja uhkaava kidutustuomio. Toimii, mielestäni.

   Poista
 3. Kiva kuulla, että tämäkin osa oli lukemisen arvoinen! Pistin juuri kirjastossa varaukseen, ensimmäisestä osasta tykkäsin myös kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sinulla on varauksessa. Minä pidin tästä vielä enemmän kuin Luostarin varjoista, jotenkin koko Cromwell-kuvio ja kaikki pienet yksityiskohdat muodostivat todella kutkuttavan kokonaisuuden!

   Poista
 4. En uskalla lukea juttuasi nyt, mutta poikkean sanomaan, että luin juui Luostarin varjot... ja kyllähän se jatko-osakin meni listoille! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih... Ymmärrettävää. Tämä on yllättävän kiinnostava sarja, Sansom tuntuu panostaneen taustatutkimukseen.

   Poista