torstai 31. toukokuuta 2012

Toukokuun luetut ja bloggaajien viikkojen jälkipuintia

Ihanaa, että vihdoin kauan odottamani valo ja lämpö ovat täällä. Toukokuu oli hienoa aikaa, koska pääsin ensimmäistä kertaa näkemään pihamme keväällä. Luumupuunkukat ja alppiruusut ilahduttivat mieltä joka päivä hirmuisesti! Toukokuussa saavutettiin myös jokunen virstanpylväs, kuun alussa julkaisin 300. postaukseni ja kuun lopussa blogiini ilmestyi 100. lukija. Hei vaan uusille ja vanhoillekin lukijoille!

Bloggaajien viikot

Toukokuussa sain idean pitää Bloggaajien viikot, joka pian hyvin hyvien lukuvinkkien takia paisui kaksi viikkoiseksi lukurumbaksi. Perehtyessäni enemmän ns. blogikirjoihin tajusin kuinka laajasta kentästä itseasiassa olikaan kyse - bloggaajien viikoilla onnistuin siis tekemään vain pienen pintaraapaisun kokonaisuuteen. Yritin hakea erityyppisiä hiukan erityyppisiä kirjoja, aloitin sotaisammilla blogeilla, siirryin sarjakuviin ja sitten naisellisempiin aiheisiin, kuten äitiyteen, hännän huippuna seurasivat ruokablogit. Monta aihealuetta jäi kokonaan tutkimattakin, kenties palaan tähän teemaan uudelleen joskus myöhemminkin.

Blogien erilaisuudesta huolimatta, monista teksteistä nousi
an lukisi tekstiä ja yllättyi. Lukijoiden saatu palaute ja tuki nousi myös esiin monesti - interaktiivisuus onkin varmasti suuri osa blogien viehätysvoimaa. Parhaimmillaan blogi on tapa olla osa samoista asioista kiinnostuneiden yhteisöä ja yhteisön jäsenistä saattaa tulla hyvinkin läheisiä jopa tosielämässä - kuten Catherine Sanderson Petite Anglaisessa kirjoittaa.

Blogikirjoja lukiessani tuntui hetkittäin että bloggaajilla oli ikäänkuin kaksi persoonaa - yksi netissä, toinen reaalimaailmassa ja että näiden kahden yhteenliittäminen tuntui monesta ehkä vaikealta, nettikirjoittelun seurauksia ehkä pelättiinkin. Joissain tapauksissa arastelu olikin perusteltua - Salam Paxin henkilöllisyyden selviäminen olisi luultavasti maksanut hänelle henkensä, niin kärkevästi bloggaaja arvosteli Saddam Husseinia perheineen.

Blogien perustamisesta oli sekä hyviä että huonoja kokemuksia - Lina Ben Mhennin ja muiden aktivistien avulla kaadettiin Tunisian hallitus, Ben Mhenni oli toimintansa ansiosta myös ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Melkoinen kunnia! Catherine Sandersonille blogikirjoittelu taas poiki potkut työpaikasta. Monille blogi on kuitenkin tarjonnut uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia laajentaa kokemuspiiriään ja toteuttaa suuria unelmiaan.

Kuukauden luetut

Toukokuussa luettiin vain 14 kirjaa ja kaksi sarjakuvaa, tämän lisäksi selailn läpi kaksi ruokakirjaa ja kuuntelin yhden äänikirjan. Sivuja kertyi 5519, ilmeisesti alkukuun tiiliskivet tasapainottivat kivasti blogikirjojen keveyttä. Englanniksi luin tässä kuussa hiukan tavallista enemmän, eli 5 kirjaa. Kuukauden parhaimpiin lukukokemuksiin kuului ilman muuta ihana Yösirkus, mutta myös Jodi Picoultin Lone Wolf, Brian Fiesin syöpäkuvaus Mom's Cancer ja George R.R. Martinin Miekkamyrsky vakuuttivat.

Näiden lisäksi selailin Claes-Göran Wetterholmin kirjaa tuoretta tietokirjaa Titanic - suomalaisten siirtolaisten uponneet unelmat. Kirja oli tuhti tietopaketti yhdestä maailman tunnetuimmista onnettomuuksista ja sydäntäsärkeviä tositarinoita riitti, kuten arvata saattaa. Kirja tuntui hyvin perinpohjaiselta ja toi esiin kiintoisia näkökulmia luokkaeroista ja siirtolaisuudesta. En kuitenkaan jaksanut ihan kahlata läpi ajatuksella ihan kaikkia pohjoismaisia matkalaisia tai laivan teknisiä detaljeja, vaan hyppelin mieleni mukaan enkä siksi liitä kirjaa luettujen joukkoon.
Haasteiden tilanne

Bloggaajien viikot hiukan sotkivat lukukuvioitani eivätkä haasteetkaan ihan huimasti edistyneet. Kirjallisen maailmanvalloituksen osalta onnistuin iskemään lippuni vain Tunisiaan, So American sentään edistyi Massachusettsin, New Hampshiren ja Texasin verran.

Entäs kesäkuussa?

Kesäkuun alkupuolen lukulista alkaakin olla jo selvillä, kirjastosta tipahti iso kasa tilauksia kerralla joten seuraavaksi urakoin niiden parissa. Myös Amazonin tilaukseni saapui ja siellä on erityisesti yksi kullanvärinen teos, joka kovasti syyhyttäisi sormiani. Ilman kristallipalloakin siis ennustan että ensi kuussa luetaan (taas vaihteeksi!) historiallista fiktiota ja ruotsalaista jännitystä. Koska toukokuu oli tasalukujen saavuttamisen aikaa, ajattelin pyöräyttää ensi viikolla käyntiin blogini historian toisen arvonnan. Pysykääpä kuulolla!

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen urakka sulla oli ja varmaan lisää kivaa tulossa =)

  t. Mari A. (en taida olla kirjautunut nyt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, yllättyin vähän itsekin siitä kuinka paljon ja erilaisia blogikirjoja löysin ja kuinka kivasti sieltä nousi esiin noita yhteisiä sävyjä, niin milblogeissa kuin vaikka kokkauksesta kertovissakin.

   Kivaa olisi suunnitteilla ensi kuullekin, toivottavasti postilaitos on mulle suotuisa että saan palkinnot ensi viikoksi. :)

   Poista
 2. Paljon sinä minun mielestäni taas luit ja jälleen kerran ihailtavan monipuolisesti. "Blogiviikot" oli todella hauska idea ja tempaus, nostan hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos blogiviikoista oli muillekin iloa kuin minulle. :) Taidan olla sellainen huithapeli että luen ihan mitä sattuu, riippuu siitä mistä tuuli puhaltaa...

   Poista
 3. Blogiviikkosi sai minutkin miettimään teemalukemista, mutta ehkä olen kuitenkin enemmän harppoja. Voisi alkaa ahdistaa jos olisin sidottu vain yhteen aihealueeseen, niin mukava kuin se olisikin ;)

  Onpa sinulla ollut tehokas lukukuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vähän sama juttu. Jossain vaiheessa tietyn teeman seuraaminen alkaa ahdistamaan kun mieli tekisi vetäistä välistä vähän jotain muutakin. (Niinkuin pari pikalainaa tms...)

   Kiitos vaikka lista kyllä näyttääkin isommalta kuin mitä se oikeasti on. Hauskaa kuitenkin oli!

   Poista
 4. Sinulla on ollut ahkera toukokuu! Villasukan tavoin vierastan itse ajatusta ennakkoon päätetystä teemasta... mutta näytän kyllä spontaanisti teemautuvan itsekin silloin tällöin. :-)

  VastaaPoista