perjantai 25. toukokuuta 2012

11 x 2

Sain Kirjoista-blogin Merenhuiskeelta (hieno nikki muuten!!) ja Mari A:lta 11.kysymyksen haasteen. Haaste kuuluisi jakaa eteenpäin muille bloggaajille, mutta koska haaste on jo kiertänyt paljon, taidan jättää haastamisen tällä kertaa sikseen.

Merenhuiske kysyi:
1. Mikä on ahdistavin kirjamuistosi?
- Ahdistuin joskus ihan hirmuisesta Anja Kaurasen Pelon Maantieteestä niin etten edes lukenut kirjaa loppuun. Kumma kyllä, en enää muista mikä kirjassa ahdisti ja olen sen sittemmin lukenut ihan kokonaankin, ilman näkyviä traumoja.

2. Mikä on paras paikka lukea kirjaa kesällä?
- Olen aika kaikkiruokainen lukupaikkojen suhteen, mutta kesällä toki ranta tai vaikka oma piha passaa mainiosti. Lentokonekaan ei olisi hullumpi. (Matkakuume, matkakuume...)

3. Luetko kirjoja muilla kielillä kuin suomeksi?
- Luen melko paljon englanniksi ja ihan pikkuisen ruotsiksi. Muita kieliä en puhu riittävän hyvin lukeakseni kirjallisuutta ko. kielellä.

4. Haluatko omistaa lukemasi kirjat vai lainaatko ne mieluummin kirjastosta (tai jostain muualta)?
- Sekä että. Pölyallergikkona joudun olemaan vähän nirso kirjakokoelman suhteen, joten usein lainaan kirjan ensin ja kirjastosta ja jos siihen rakastun, ostan myös omaksi. Tietysti kaikenlaisia pieniä lipsahduksia sattuu, höm, yllättävän usein...

5. Mihin kirjalliseen maisemaan tai maailmaan haluaisit mennä vierailulle?
- Näitä on monia... Yösirkuksen tai Harry Pottereiden maailma kiinnostaisi taianomaisuutensa takia. Aikamatkailukin kiinnostaisi. Voisin käydä vaikkapa Laura Ingallsin Amerikassa, Kiinassa, Japanissa, Italiassa, kenties Tudoreiden Englannissakin. Keksisin oikeastaan vaikka kuinka monta paikkaa!

6. Ketkä kuusi fiktiivistä henkilöä kutsuisit päivälliselle?
- Voi, fiktiivisyys aiheuttaa nyt päänvaivaa, sillä itseasiassa olisi kiinnostaa pitää blogitapaaminen vaikka blogikirjojen tekijöiden kanssa. Uskon että Lina Ben Mhenni olisi kiinnostavaa pöytäseuraa ja kuulisin mielelläni vaikkapa Julie Powellin ja Catherine Sandersoninkin vaiheista. Fiktiivisistä kavereista kutsuisin mukaan vaikkapa Bridget Jonesin, sillä hänen seurassa tuskin joutuisi jännittämään. Myös Sherlock Holmes Watsoineen olisi varmasti kiinnostava keskustelukumppani.

7. Mikä on ollut paras tänä vuonna lukemasi kirja?
- Tällä hetkellä sanoisin Erin Morgensternin Yösirkus, olen vielä ihan sen lumoissa.

8. Mitä kappaleita kuuluisi elämäsi soundtrackiin?
- Varmaan aika sekalaista sakkia, taidan olla yhtä sekalainen musiikin kuuntelija kuin olen elokuvien katselijana ja lukijanakin... Nämä kappaleet puhuttelevat jokainen tavalla toisella tavanomaista enemmän.
 • Kaija Koo: Kaunis, rietas, onnellinen
 • Jukka Poika: Älä tyri nyt
 • Madonna: Masterpiece
 • Whitney Houston: Waiting to exhale
 • Dixie Chicks: Wide open spaces
 • Eva Dahlgren: Ängeln i rummet
 • Sting: Shape of my heart
 • A.R Rahman: Jai Ho!
 • Jenni Vartiainen: Missä muruseni on
 • Fintelligens: Mikä boogie
 • Eminem: Lose yourself
 • Alanis Morisette: Head over feet
9. Millaisista elokuvista pidät?
- Hauskoista, historiallisista, dramaattisista. Minulla ei taida olla mitään selvää elokuvamakua, vaan etsin enemminkin oikeaa elokuvaa oikeaan hetkeen ja mielentilaan. Aivoton komedia voi olla joskus juuri se juttu, mitä tarvittiin. Visuaalisuus on myös aika tärkeää. Muutamia suosikkileffojani ovat Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, Konttori, Bridget Jones, Hitchcockin Takaikkuna, Dirty Dancing, Chocolat, Fargo, Kung-Fu Pandat, Practical Magic...

10. Miten valitset kirjastossa lainaamasi kirjat?
- Minulla ei ole minkäänlaista strategiaa. Kirjaston uutuuslista on melkoisen koukuttava keksintö, sieltä tulee poimineeksi kaikenlaista lukulistalleen, joskus ihan pelkkien asiasanojen perusteellakin. Kirjastoon mennessä hyökkään ensin Bestseller-hyllylle (no, kukapa ei??) ja sitten kurkin palautukset läpi muiden lukijoiden aarteiden toiveissa. Sitten vain haahuillaan hyllyjen välissä niin kauan kunnes kantamusta on riittävästi.

11. Kirjoitatko päiväkirjaa?
Kyllä, jonkinlaista ja silloin tällöin.

Ja Mari A halusi tietää:

1. Kirja, joka muutti elämäsi?
- Kolme pientä porsasta. Se oli ensimmäinen lukemani kirja. Päätin eräänä tylsänä päivänä yrittää lukea possujen tarinaa. Tunsin oman nimeni kirjaimet ja sillähän pääsi jo pitkälle. Vaikka tapahtumasta on jo vuosia, muistan vielä sen tunteen kun tajusin että sanat alkoivat merkitä jotakin. Oli huikeaa saada luettua ihan itse. Siitä se alkoi.

2. Asia, josta olet ensin sanonut "en koskaan" ja sitten siitä huolimatta tehnyt sen.
- Näitä on monta koska olen pelkuri ja muutenkin muutosvastarinnan suntaan kallellani. Mieli muuttuu monesti kun saan aikaa ajatella asioita vähän lisää ja sisuunnun itseeni. Tänä vuonna olen esimerkiksi löytänyt itseni "tanssibattlestä" vaikka omaankin rautakangen notkeuden.

3. Kotimainen kirja, joka jokaisen pitäisi lukea?
- Tämä on vaikea kysymys minulle. Haluan sanoa Kyrön Mielensäpahoittajan sen vanhusnäkökulman takia.

4. Käännösromaani, joka jokaisen pitäisi lukea?
- Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani oli ainakin vakuuttava. Tai Anne Frankin päiväkirja.

5. Elokuva, joka jokaisen pitäisi nähdä?
- Jonkun hulvattoman komedian. Maailma tarvitsee lisää iloa.

6. Paras paikka lukea?
- Oma sänky.

7. Paras asia kesässä?
- Valo. Lämpö. Vehreys. Mansikat. Uiminen ja juoksulenkit. Loma.

8. Huonoin asia kesässä?
- Sen pituus ja hyttyset.

9. Mistä kirjasta on ollut eniten käytännön hyötyä elämässäsi?
- Sodankäynnin taito on ollut antoisaa luettavaa. Samoin Dilbert-kirja The Joy of Work: how to find happiness in the expense of your co-workers.

10. Kumpi ennemmin: kauhukirja vai rakkausromaani?
- Olen pelkuri ja romantikko, joten ehdottomasti rakkausromaani.

11.  Kumpaan matkustaisit mieluummin: Malesiaan vai Kiinaan?
- Malesiakin kiinnostaisi mutta näistä vaihtoehdoista on kuitenkin valittava Kiina. Siellä on sielukaupunkini Hong Kong ja monta mielenkiintoista paikkaa on vielä ihan koluamattakin.


4 kommenttia:

 1. Jai ho ♥ ja Mielensäpahoittaja...

  Jostain syystä mä edelleenkään en pääse oikein kunnolla sun blogiin, siksi mä en käy usein kommentoimassa, vaikka edellistäkin olisin halunnut kommentoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pöh. Mä en oikeastaan keksi mitä osaa rukkaisin tuon nopeuden kanssa, kun kuvia olen jo pienentänyt ja Linkwithinistäkin luopunut... Oon pyytänyt värvännyt kavereita testaamaan ja niilläkin kuulemma latautuu ihan hyvin. Pikku miniläppärillä vähän kanitti mutta sillä kanittaa ihan kaikki...

   Poista
 2. Minä voin tulla mukaan sinne Tudorien Englantiin! Joko olet muuten aloittanut Bring Up the Bodiesia? Minulla se tuolla kutkuttaisi jo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäröin Tudorien Englantia ainoastaan siksi että peseytyminen ei tainnut olla kauhean kova sana siihen aikaan. Mutta joo, jos tilaisuus tulisi, en kieltäytyisi. (Mutta salakuljettaisin ehkä dödön mukaan...)

   Bring up the bodies odottelee vielä kirjastokasan raivaamista, ensi viikolla ehkä pääsisin hommiin ellen löydä jotain uutta lainattavaa.

   Poista