torstai 10. toukokuuta 2012

Lone wolf / Jodi Picoult

Kuusi vuotta sitten perhe hajosi isän ja pojan riidan takia. Poika muuttaa ulkomaille päästäkseen pois perheensä luota ja lopulta vanhemmatkin eroavat. Kaiken keskellä on pieni tyttö, jonka maailma särkyy. Vuosia myöhemmin tuo tyttö, Cara, joutuu auto-onnettomuuteen isänsä, susien tutkija Luken, kanssa.  Cara selviää leikkauksella, mutta Luke vajoaa koomaan. Lääkärit tarvitsevat täysi-ikäisen lähiomaisen tekemään rankkoja päätöksiä, joten perheen pojan, Edwardin, puhelin soi ja Edward joutuu vihdoinkin kohtaamaan perheen jonka jätti taakseen.
"When the news you don't want to hear is loomin before you like Everest, two things can happen. Tragedy can run you through like a sword, or it can become your backbone. Either you fall apart and sob, or you say, Right. What's next?"
Kuten tavallista, tämäkin Jodi Picoultin kirja käsittelee niitä vaikeita eettisiä tilanteita jotka voivat tulla vastaan kenen tahansa elämässä. Tällä kertaa Picoult käsittelee päätöstä lopettaa rakkaan ihmisen elvytys - kenellä on oikeus tehdä päätös ja mikä onkaan oikein? Kirjassa ala-ikäinen Cara taistelee isänsä elämän puolesta kun taas vuosia poissa ollut poika Edward haluaisi antaa isänsä jo mennä. Molemmat lapset toivovat äitinsä, Georgien, olevan omalla puolellaan, mutta kuinka voi valita omien lastensa välillä? Ja kuinka Cara voi luottaa veljeen joka vuosia sitten käänsi perheelle selkänsä?
"Logically, I understand that it wasn't Edward's fault my family fell apart after he left. But when you're eleven years old, you don't give a fuck about logic.You just really miss holding your big brother's hand."
Minun suosikkiteokseni Picoultilta ovat suomentamaton Fragile ja Sisareni puolesta. Kaikki kolme kirjaa käsittelevätkin saman tyyppisiä teemoja, perheitä, vaikeita sairauksia ja sitä, milloin on aika antaa periksi. Pidän kovasti siitä, että Picoult kuljettaa tarinaa eteenpäin useiden kertojien kautta, se tuntuu sopivan hänen "What would you do" -teemaansa. Nämä päätökset ovat harvoin helppoja tehdä ja Picoult tuokin ongelmien moniulotteisuuden hienosti esiin.
"Death isn't an individual choice. It all comes back to what the family needs.
Which is why, when you're a wolf, you live each day like it's the only one you have."
Kirjan muiden kertojien ohella myös Luke pääsee ääneen tarinassa, hän kertoo suuresta rakkaudestaan - susista ja taipaleestaan niiden kanssa. Luken hahmoa varten Picoult mm. haastatteli Luken tapaan susien kanssa elänyttä miestä, Shaun Ellisiä, joka on myös kirjoittanut kokemuksistaan kirjan (The man who lives with wolves). Picoultin kotisivuilta on pieni tietopaketti videoklippeineen tutkimustyöstä. Luken kappaleet muodostuivatkin minun suosikkiosuuksikseni kirjassa, jokin noissa eläimissä ja niiden laumadynamiikassa jäi kiehtomaan tavattomasti. Parhaimmillaan juuri Luken tekstit ovat herkkiä ja saivat miettimään sitä, kuinka paljon voisimmekaan luonnosta oppia. Kirjailija teki myös mielestäni upean työn liittäessään susista kertovat kappaleet tukemaan varsinaista päätarinaa.

Kuten ylläolevasta tekstistä käykin ehkä jo ilmi, pidin tästä kirjasta niin paljon että se menee ehdottomasti tämän vuoden suosikkilistalleni! Nuorten kirjoista kiinnostuneille mainittakoon myös että Picoult on tänä vuonna myös julkaissut teoksen nimeltä Between the lines yhdessä tyttärensä Samantha van Leerin kanssa.

Hodder & Stoughton, 2012
Sivuja: 369
Kirjasta lisää: Jodi Picoultin kotisivut, Jodi Picoult goes in search pf wolves, Shaun Ellisin Wolf Centre
So American: New Hampshire

6 kommenttia:

 1. Koskakohan Picoultia suomennetaan lisää, edellisestä suomennoksesta alkaa olla jo (liikaa) aikaa? Olen pitänyt kovasti Sisareni puolesta ja 19 minuuttia -kirjoista, Korutonta totuutta en ole vielä lukenut. Sen verran englannin kielen taidoissani on parantelemisen varaa, etten edes viitsi yrittää lukea englanniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanoppas muuta! Tämä susi-tarina oli ainakin koskettava, toivoisin jotenkin sille suurempaakin levikkiä.

   Poista
 2. Huh, sinultahan tipahtelee lukuvinkkejä ihan urakalla :) Erityisesti tuo susipuoli vaikuttaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kelpaa! Sudet toivat tähän kirjaan jännästi omaa tunnelmaansa, tykkäsin kovasti. :)

   Poista
 3. Silmäilin sieltä täältä sen verran, että odotan nyt entistä enemmän tämän lukemista ;) Tilasin tämän Miniän kera nimittäin itselleni ja odottaa jo kirjapinossa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Minusta tämä oli parasta Picoultia muutamaan kirjaan, toivottavasti sinäkin pidät siitä!

   Poista