lauantai 19. toukokuuta 2012

Mom's cancer / Brian Fies

 Brian Fies aloitti sarjakuvansa julkaisemisen internetissä hänen äitinsä syöpädiagnoosin jälkeen. Sarjakuva eli äidin mukana, Fies ei itsekään tiennyt kuinka tarina päättyy. Kirja onkin sydäntä riipaiseva ja aidon tuntuinen dokumentti yhden perheen sairastumisesta ja taistelusta keuhkosyöpää vastaan.

Kirjassa Fies pyrkii antamaan ääneen äidilleen, hänen kuvaa syöpään sairastuneen ihmisen tuntoja herkästi. Hankalia ja tuskallisia hoitoja, hämmennystä terveydenhuollossa, avuttomuutta ja pelkoa taudin edetessä. Blogi onkin ollut ehkä yhden miehen varaventtiili vanhemman sairastumisen paineissa ja tribuutti tärkeälle ihmiselle. Vaikka tarina on kipeä ja henkilökohtainen, tuntuu silti hienolta että Fies on tehnyt tämän sarjakuvan.

Fiesin kynänjälki on yksinkertaista ja tuntuu hetkittäin melkein liiankin siloiselta karuun aiheeseensa nähden.   Kirja on suureksi osaksi mustavalkoinen, Fies käyttää värejä vain ilmaistakseen iloa, suuria tunteita, tai menneisyyden muistelua, mielestäni tehokkaasti. Tarina on koskettava, etenkin siksi koska se on totta. Tämä bloggari tunnustaa silmäkulmienkin kostuneen lukuhetkien aikana...

Fiesin sarjakuva on palkittu vuonna 2005 Eisner-palkinnolla parhaan digitaalisen sarjakuvan kategoriassa.


Image, 2006
Sivuja: 115
Kirjasta lisää: Mom's cancer, MomsCancer.blogspot.com

7 kommenttia:

 1. Kiva, että teemalukuprojektiisi mahtui myös sarjakuvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki sarjakuvaa pitää mahtua mukaan! Yritin keräillä teeman lukulistalle mahd. erilaisia kirjoja, mutta mitä enemmän olen nettiä penkonut, olen alkanut ymmärtää tämän kahden viikon satsin olevan vain pieni pintaraapaisu alueelta. Täytynee siis jossain vaiheessa ehkä ottaa teemaviikko uudestaan tai postailla kiinnostavia blogi-kirjoja ihan muutenkin vaan. Tänään pitäisi testailla vielä yhden keittokirjan reseptejä...

   Poista
 2. Vahvojen tunteiden vallassa tehty on varmasti kerronnaltaan voimakasta -tämä täytyy laittaa omallekin lukulistalle, itsekin syöpäpotilaan omaisen roolin eläneenä kiinnostus on suuri...
  Rankan aiheen ja yksinkertaisen piirrosjäljen välinen kontrasti kuulostaa ihan hyvältä valinnalta, ja piirrosjälki näyttää esimerkkikuvassa oikein kivalta. Pitääpä tuohon blogiinkin tutustua.

  Kiitos vinkkauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät. Minusta oli hienoa että Brian Fies oli löytänyt omaisen tuskalleen tällaisen ilmenemismuodon - sarjakuvahan on hieno tribuutti myös sisukkaalle äidille. Ja ehkä joku muu samanlaisessa tilanteessa oleva saa siitä apuakin.

   Poista
  2. Vihdoin luettu, ja lunasti odotukset! :)

   Poista
  3. Kiva että pidit. Tämä kyllä liikutti minua kovasti, tuntui että toivoin ja pelkäsin itsekin perheen mukana.

   Poista
 3. Kiinnostuin henkilökohtaisesta ja koskettavasta teemasta, sekä esimerkkiruudun perusteella piirrosjäljestä. Olen jostakin syystä ollut huono tarttumaan sarjakuviin, vaikka monet lukemani ovat olleet ihan loistavia. Jospa hankkisin tämän..

  VastaaPoista