lauantai 5. toukokuuta 2012

Miekkamyrsky 1 & 2 / George R.R. Martin

Voi George R.R. Martin minkä tempun oletkaan tehnyt! Olen takiasi myöhästynyt kaksi kertaa aamulla bussista enkä edes viitsi laskea lukemiseen hurahtaneiden yöunien määrää tai sitä väsymyksen astetta, joka minua aamulla odotti. Jos eläisin Amerikassa, saattaisin haastaa sinut oikeuteen liian koukuttavan kirjan kirjoittamisesta ja vaatia vahingonkorvauksia koukkuun jäämisestä ja menetetystä vapaa-ajasta!
"Muistakaa valanne, veljet. Sillä me olemme miekat pimeydessäm vartijat muurilla...
- Tuli, joka karkottaa kylmyyden. Ser Mallador Locke veti lyömämiekkansa.
- Valo, joka tuo aamun, toiset vastasivat, ja lisää miekkoja vedettiin huotristaan.
Sitten he kaikki vetivät miekkansa esiin, ja lähes kolmesataa ääntä kohosi huutamaan sanat: Torvi joka herättää nukkujat! Kilpi joka suojaa ihmisten valtakuntaa!"
Miekkamyrsky jatkaa Kuninkaiden koitoksesta tapahtumista. Vallasta taistelevat kuninkaat ohittavat ahneuksissaan Muurilta tulevat avunpyynnöt - tilanne alkaa olla jo vakava ja puolustus horjuu pahasti. Catelyn Stark taipuu epätoivoisiin tekoihin saadakseen takaisin tyttärensä samaan aikaan Sansan ollessa pahasti loukussa kuningas Joffreyn hovissa ja Aryan tehdessä sinnikkäästi matkaa kohti kotia. Ja jossain toisaalla Daenerys kokoaa sotajoukkojaan...

Luin Miekkamyrskyn kahtena niteenä, mutta käsittelen niitä kuitenkin yhdessä sillä kyseessä on kuitenkin siinä määrin kiinteä kokonaisuus. Teos on hurjan koukuttava ja suorastaan leuat auki loksauttava - Martin todistaa jälleen sen ettei kukaan ole turvassa hänen kirjoissaan! Kuten kirjailija esipuheessa sanoo, kirja on haastava luettava, sillä kertojia on useita ja he ovat maantieteellisesti ja ajallisesti hiukan erillään toisistaan. Näin jälkikäteen ajatellen, onkin vaikea hahmottaa sitä kuinka pitkä aika kirjassa on kulunut, sillä tapahtumat tuntuvat vyöryvän eteenpäin niin hurjalla vauhdilla.
"Yön on synkkä ja täynnä kauhuja, päivä kirkas ja kaunis ja täynnä toivoa. Toinen on musta, toinen valkea. On tulta ja jäätä. Vihaa ja rakkautta. Makeaa ja hapanta. Miehiä ja naisia. Kipua ja nautintoa. Talvi ja kesä. Hyvää ja pahaa. "
Elävän oloiseksi kirjan tekee se, että kertojat tuntuvat hiukan vaihtelevan kirjasta toiseen. Esitellään uusia tuttavuuksia ja enemmän esillä olleet kertojat tekevät tilaa niille, jotka edellisessä kirjassa olivat taustalla. Niin ikään vanhoista hahmoista kaivetaan esiin uusia ulottuvuuksia ja joskus sitä huomaa hiukan vasten tahtoaan jopa vähän pitävänsä jostakin inhokistaan. Kuninkaansurmaaja Jaime Lannister, en olisi koskaan uskonut että muuttaisin mielipidettäni...
"Mutta jokainen lapsikin tietääm että Targaryenit ovat aina tanssineet hulluuden partaalla. Isänne ei ollut ensimmäinen. Kuningas Jaehaerys kertoi minulle kerran, että hulluus ja suuruus ovat saman kolikon kaksi puolta. Joka kerran, kun syntyy uusi Targaryen, jumalat heittävät kolikon ilmaan, ja maailma pidättää hengitystään nähdäkseen, kummin päin se laskeutuu."
Miekkamyrsky on mielestäni tähän asti lukemistani sarjan kirjoista ehdottomasti paras, sen verran hurjaa tykitystä Martin siinä tarjoilee. Hän vastaa joihinkin pitkään ilmassa olleisiin kysymyksiin ja nostaa samalla esiin nipun uusia kierouksia niin että poloinen bloggari, joka jo melkein oli päättänyt pitää pienen tauon ennen Korppien kestejä, päätyi näpyttelemään kirjaston tietokantaan tilauksensa...

Kirjan juonesta keskustellaan tarkemmin Juonittelua-blogissa!

Miekkamyrsky 1
Kirjava, 2005
Sivuja: 569
Alkuteos: A Storm of swords 1

Miekkamyrsky 2
Kirjava, 2006
Sivuja: 494
Alkuteos: A Storm of swords 2

Kirjoista lisää: Vinttikamarissa

8 kommenttia:

 1. Suosikkikirjani ja -sarjani. Ehdottomasti. Jouduin pitämään sarjan jälkeen vähän taukoa lukemisesta, sillä tuli tunne että miksi enää lukea mitään, kun en kuitenkaan enää koe samanlaisia elämyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän oikein hyvin. Nyt jo harmittaa ettei ole kuin kaksi kirjaa jäljellä!

   Poista
 2. Voi että...minä niin kärvistelen sen tosiasian kanssa, että kakkoskausi näkyy Canal plussalla. Olen monet kerrat miettinyt, että pitäiskö minunkin vain nyt alkaa jatkamaan sarjaa kirjan merkeissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilepas ensin vaikka yhdellä tai kahdella kirjalla...

   Poista
 3. En uskaltanut lukea postaustasi, koska olen vielä puolitiessä teoksen toista osaa. Mutta kun tekisi niin mieli...lupaan palata tekstiisi tuonnempana. Voi kyllä kestää hetken, sillä luen englanniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rauhassa... Sarjasta voi myös keskustella enemmän Juonittelua-blogin puolella...

   Poista
 4. mistä ihmeestä se lorasin ja renlyn suhde on vedetty siihen tv versioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Ihan kirjan tekstin perusteella en olisi tehnyt tätä tulkintaa, mutta ehkä ne on HBO:lla lukeneet sitten tarkemmin?

   Poista