lauantai 19. lokakuuta 2013

Thirteen reasons why / Jay Asher

Alan olla aika vaikuttunut Helmetin OverDrive-kirjaston valikoimista, sillä olen tehnyt sieltä useita oivia löytöjä. Suurin osa löydöistäni on minulle ennalta tuntemattomia tapauksia, jotka on poimittu koriin puhtaalla mutuhuttu-fiilistely-otannalla. Se onkin ehkä tämän e-kirjaston paras anti, sen kautta rima uuteen kirjailijaan tutustumiseen tuntuu ainakin allekirjoittaneella madaltuneen. Tällä kertaa kokeiluun lähti Jay Asherin nuorille aikuisille suunnattu Thirteen reasons why -äänikirja, joka kiinnosti aihepiirinsä takia. Kirjassa nimittäin käsitellään nuoren itsemurhaa ja siihen johtaneita syitä.

Tarina alkaa kun lukiolaispoika Clayn pihalla on ilmestynyt kasetteja sisältävä paketti. Kasettejen mukana tullut kirje hämmästyttää Claytä, sillä se paketti on Hannahilta, luokkatoverilta ja Clayn ihastukselta, joka kaksi viikkoa sitten teki itsemurhan. Nauhoihin liittyy ehto, paketti pitää toimittaa jokaiselle nauhoilla nimetyistä henkilöistä tai muuten niillä olevat tiedot julkaistaan. Tuskaisin ja pelonsekaisin tuntein Clay käy kasetti kasetilta läpi tapahtumia jotka musersivat Hannahin.

Kirjan aihe on koskettava, tärkeä ja ajankohtainenkin. Hannahin tarina on hyvä esimerkki siitä, kuinka monesti emme näe hätää arjessamme olevien ihmisten kasvoilla. Tarinassaan myös Hannah pyytää apua, mutta sitä ei huomata tai siihen ei reagoida, tilanteen vakavuutta ei ymmärretä. Myös syyt Hannahin tekoon ovat valitettavan yleisiä: ahdistelu, syyllisyys, leimautuminen, yksinäisyys... Myönnettäköön että tarinaan mahtuu minusta ehkä epätyypillisen paljon erilaisia kiusaamistilanteita ja monimutkaisilta vaikuttavia kasettikuvioita mutta ymmärrän pointin jonka kirjailija yrittää tehdä ja mielestäni kokonaisuus pysyy silti riittävän uskottavana. Kirja nostaa tärkeitä asioita esiin ja toivoisinkin sen löytävän kuuntelijoita nuorista mutta miksei myös vähän vanhemmistakin.

Kirjan kertojina ovat vuoroin nauhoilla tarinaansa kertova Hannah ja niitä kuunteleva ja niihin reagoiva Clay. Rakenne on vaikuttava ja uskoisin sen toimivan äänikirjassa jopa perinteistä kirjaa paremmin. Kirjan lukijat, Debra Wiseman ja Joel Johnstone, tekevät hyvää työtä, tosin välillä minua hiukan häiritsi se kuinka vahvalta ja terävältä Hannah äänensä perusteella vaikutti ollakseen tyttö joka on itsemurhan partaalla, mutta kuten kirjassa juur-i todetaankin, ulkokuori ei aina paljasta sisällä olevaa tuskaa.

Listening Library, 2007
Kesto: 6 h 24 minuuttia
Lukijat: Debra Wiseman, Joel Johnstone

2 kommenttia:

  1. Kas, en huomannut että sinäkin olit lukenut tai siis kuunnellut tämän. Itse kuuntelin tämän tuossa pääsiäisen tienoilla. Vaikuttava kirja, tosin olen itsekin sitä mieltä että erinäisten tapahtumien määrää olisi voinut ehkä jopa vähentää vaikuttavuuden kärsimättä. Kirja kertoo joka tapauksessa tosiaan tärkeästä aiheesta. Saa nähdä, miten tämä Suomessa vastaanotetaan, kirjahan myös suomennettiin vastikään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, Overdriven uhreja ollaan molemmat. Vaikuttava kirja, toivon että varsinkin nuoret löytävät tämän.

      Poista