lauantai 5. lokakuuta 2013

Revenge wears Prada / Lauren Weisberger

Lauren Weisbergin Paholainen pukeutuu Pradaan oli aikoinaan minusta vallan mainio. Muoti ja bisnesmaailma kiinnostivat, harjoittelija-Andy oli samaistuttava ja Miranda Priestly suorastaan herkullisen helvetillinen pomo, oivan lisämausteen antoi tieto siitä että Weisberger oli aikoinaan ollut Voguen päätoimittajan, Anna Wintourin, alaisena. Kirjan päätyttyä muistan miettineeni sitä kuinka Andyn ura jatkuisi kun sillat mahtavaan pomoon oli poltettu. Uteliaana siis ostin reissukaverikseni Revenge wears Prada -pokkarin, innokkaana kurkistamaan Andyn myöhempiin vaiheisiin.

Revenge wears Pradan tapahtumat sijoittuvat kymmenen vuoden päähän edellisen kirjan tapahtumista. Andy ei kirjoita kansainvälisiä huippureportaaseja vaan toimittaa pientä, mutta virkistävän erilaista häälehteä. Lehtityön parista on löytynyt myös siippa, Max, joka on - luonnollisesti - paitsi komea, viehättävä, menestyvä ja rikas. Voisi kuvitella Andyn elävän suorastaan lumottua elämää, mutta onko kaikki sittenkään täydellistä? Ja mitä kuuluu paholaismaiselle Miranda Priestlylle?

Kirjan alkuasetelma on vallan lupaava, saatoin kuvitella Mirandan pystyävän melkoisiin koiruuksiin. Valitettavasti intoni laski kuitenkin nopeasti sillä valitettavasti Revenge wears Prada oli tuskallisen tylsä ja sinänsä lupaava nimi, Revenge wears Prada, oli minusta lähes harhaanjohtava. Pirullinen Miranda nimittäin vain vilahtaa muutamissa kirjan kohtauksissa enkä ole ihan satavarma siitä kostostakaan. Näiden minusta herkullisten elementtien sijaan Weisberger keskittyy kuvaamaan Andyn elämää ja henkilökohtaista skitsoilua, joka allekirjoittaneen näkökulmasta tuntui liioitellulta ja turhalta. Turhautuneena jäin miettimään kirjan perimmäistä tarkoitusta, haluttiinko lukijalle todella tarjota kurkistus Andyn elämään vai olisiko taustalla sitten esimerkiksi kirjailijan pankkitilin elvytys?
"Thankfully, miraculously, she did not look them up and down. She didn't greet them, or in any way acknowledge their existence. Andy had to fight the urge to report some sort of progress or accomplishment, let Miranda know that her lunch had been properly scheduled or the tutor successfully wrangled. She could feel the tension emanating fron Emily, too. Unsure of what to do or say, they just stood there."
Harper Colling, 2013
Sivuja: 420

6 kommenttia:

 1. Kävin aikoinaan leffassa katsomassa tuon Paholainen pukeutuu Pradaan ja tykkäsin siitä. Tämä olikin uutta tietoa, että siitä on kirjakin olemassa. :) Chick-lit ei genrenä oikein uppoa minuun, joten ehkä se leffa-versio sopi minulle paremmin. Jatko-osien kanssa käy kyllä valitettavan usein niin, että niiden lukeminen on enempi pettymys kuin nautinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, minäkin näin elokuvan, Meryl Streep oli täydellinen Miranda! Miranda oli mielestäni loistava pahis ja odotin siksi paljon tältä kosto-tarinalta. Oma vika ehkä...

   Poista
 2. No voi räkä. Hipelsin tätä pokkaripuodissa mutta jätin sinne ja mietin että jossain vaiheessa voisin lukeakin. Nyt taidan jättää suosiolla väliin, meh-kirja ei innosta. Harmillista, mutta kiitos kun luit ja kerroit, nyt minun ei tarvitse. :) (ykkösosa oli kyllä varsin jees ja Streep täydellinen Miranda, ehdottomasti!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, jos haluat saat multa tuon kirjan mutta suosittelisin melkein etsimään parempaa luettavaa. Minäkin tykkäsin ekasta osasta ja samaistuin Andyyn ja siksikin oli kova pala huomata että hänestä oli kymmenessä vuodessa tullut aika rasittava tyyppi!

   Poista
 3. Minä luin tämän juuri ja toisin kuin sinä tykkäsin! Harmillisesti kerronta oli usein vähän laiskaa ja monet herkulliset kohtaukset joista vihjattiin oli vain jätetty pois (perheiden tapaaminen illallisen yhteydessä yms). Miranda sen sijaan ehti mielestäni esiintyä kirjan loppupuolella ihan tarpeeksi. Ehkä minulla lomatunnelma ja se, että en ollut lukenut mitään chick-littiä pitkään aikaan, toi kirjaan vähän lisäplussaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, minulla taas olivat odotukset ehkä liiankin korkealla, koska tosiaan tykkäsin ensimmäisestä kirja (ja leffasta) paljon. Jotenkin toivoin että sitä kostoa olisi ollut enemmän ja se olisi ollut kekseliäämpää, Mirandallahan niitä keinoja olisi taatusti riittänyt...

   Poista