perjantai 18. lokakuuta 2013

The death of an artist / Kate Wilhelm

Kate Wilhelmin dekkari vie lukijansa pittoreskiin pikkukaupunkiin meren rannalla. Kuten monet muutkin tarinat, kaikki alkaa muukalaisesta. Tällä kertaa muukalainen, Tony, on entinen suurkaupungin etsivä, joka on eläköitynyt ampumistapauksessa saamansa vamman takia. Nyt Tony on jättänyt entisen elämän, kaupungin, työn ja vaimon taakseen ja etsii työtä puuseppänä. Pikkukaupungissa ei kuitenkaan tarvitse kauaa olla yksin ja pian Tony tutustuu jo paikallista taidegalleriaa pyörittävään Marnieen sekä hänen persoonalliseen taitelijatyttäreensä Stefiin. Stefin taulut ovat yhtä vaikuttavia kuin hänen yksityiselämänsä sotkuista ja pian aistittavissa onkin ero galleristi-puoliso Dalesta. Mutta sitten Stef löytyy kuolleena, Dalen heilutellessa varsin epäilyttävää sopimusta naisen taulujen myyntiin liittyen.

Death of an artist osoittautui epätyypilliseksi dekkariksi ja mietin aika pitkään mitä siitä kirjoittaisin. Dekkariksi kirja on pienoinen pettymys sillä murhan uhri käy ilmi jo kirjan otsikosta eikä murhaajankaan henkilöllisyys varsinaisesti mikään yllätys ole - epäiltyjä on tasan yksi. Kaiken lisäksi rikosta joutuu odottamaan lähes kirjan puoliväliin saakka. Mutta, jotenkin, kaikesta edellämainitusta huolimatta kirjassa on silti melko onnistunut painostava tunnelma, joka tosin saattoi myös johtua siitä että kuuntelin teoksen äänikirjana jossa lukijan, Carrington MacDuffien, luoma tunnelma toi hyvin kirjan sävyt esiin.

Kirja oli miellyttävää kuunneltavaa ja sen juonessa oli helppo pysyä mukana vaikka kuuntelinkin katkonaisesti vain lenkkieni aikana. Jännitys ei ole päätähuimaavaa ja uskoisinkin sen toimivan perinteisestä tai ns. cosy mysterystä pitävien hyppysissä. Itse mieleeni painuivat jälleen kerran parhaiten maisemat, joita Wilhelm kuvailee kauniisti. Innokkaana nojatuolimatkailijana saatoin hyvinkin kuvitella itseni pieneen oregonilaiseen rantakaupunkiin, jossa ihmiset ovat aitoja ja kiinnostavia ja rannat upeita mutta autioita, vain odottaen satunnaista kulkijaa.

Blackstone audio, 2012
Kesto: 8 h, 1 min.
Lukija: Carrington MacDuffie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti