keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Lääkäri / Herman Koch

Tutustuin viime kesänä Herman Kochiin, tuohon hämmentävään hollantilaiskirjailijaan. Lähdin Illalliselle, odotin yhtä ja sainkin jotain ihan toista. Perus-wieninleikkeen sijaan eteeni kannettiin kiehtova kokonaisuus suorastaan kieroja makuyhdistelmiä. Olin positiivisesti yllättänyt ja siksi lähdinkin mielelläni uudelle kierrokselle Kochin Lääkärin kanssa.

Marc Schlosser on yleislääkäri, joka on tehnyt vakavan hoitovirheen jonka johdosta potilas, kuuluisa näyttelijä Ralph Meier, on kuollut. Moni olisi huolissaan, mutta Marc pysyy rauhallisena - oliko kyseessä sittenkään vahinko vai ihan tahallinen teko? Lukija palaa Marcin kanssa menneeseen kesään, uima-altaan reunalle ja rannalle, kohtalokkaalle kesälomalle.

Mietin pitkään mitä kirjoittaisin Lääkäristä, sillä kirjaa on vaikea kuvailla, varsinkin jos ei halua paljastaa koko homman juonta ja pilata siten Kochin luomia hienoja jännitteitä. Monella tapaa kirja on hyvin saman tyylinen kuin Illallinenkin, tyynen keskiluokkaisen pinnan alla muhii paljon, kokonaisuus paljastuu lukijalle hitaasti sivu kerrallaan. Pienillä lauseilla luodaan pahaenteistä tunnelmaa, joka jättää lukijan arvailemaan ja tietysti lukemaan lisää, sillä asioistahan on saatava selvää!

Jo alkuasetelma on mielenkiintoinen, Marc vaikuttaa samaan aikaan täysin tavalliselta mieheltä, jossa kuitenkin on jotain epäilyttävää. Hänestä on vaikea pitää, ehkä syynä siihen olivat brutaalit potilaskuvaukset, sillä muistan toivoneeni etteivät lääkäri oikeasti ajattelisi noin potilaistaan. Tämä ei tosin muodostanut ongelmaa lukukokemukselleni, sillä en vierasta epämiellyttäviäkään päähenkilöitä ja itseasiassa tarinan etenemisen myötä aloin hiljalleen jopa ymmärtää Marcia.

Olen vielä kerran pahoillani epämääräisestä kuvauksesta, haluaisin kertoa kirjasta enemmänkin mutten halua spoilata ja pilata hienoa lukukokemusta muilta. Sanottakoon vain että kirja on oivallinen, hämmentävä ja tarkkasilmäinen.
"Biologia on vahva. Rumaakin lastaan voi rakastaa sydämensä pohjasta, mutta se on eri asia. Onnellinen voi olla neljännen kerroksen sisäpihan puoleisesta huoneistossaan, kunnes saa päivälliskutsun joltakulta, jolla on oma piha ja uima-allas."
Siltala, 2013
Sivuja: 447
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad
Suomentanut Sanna van Leeuwen

6 kommenttia:

 1. Minullakin on tämä odottamassa lukemista, ja minäkin odotan tältä paljon, Illallinen oli niin mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erja, Illallinen oli tosiaan hieno mutta näin jälkikäteen ajatellen, tämä oli melkein parempi. Melkein. En osaa päättää... :D

   Poista
 2. Norkku, minäkin keikun nyt tuossa, että kumpi olisi parempi. Toisaalta onko sillä väliä, ainakaan minulle, sillä olen selvästi Kochin kohderyhmää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, samassa ryhmässä taidetaan olla. Eikä sillä paremmuudella nyt niin paljoa ole väliä, huvittaa vain kun tajusin etten osaa päättää kumpi kirja kolahti kovempaa. Illallinen alkoi vahvemmin mutta Lääkäri päättyi vaikuttavasti. Molempi parempi.

   Poista
 3. Minä en ole kohderyhmää, mutta luin molemmat kirjat. Kirjat kuuluvat mielestäni omituisten kirjojen kerhoon. Jos parempi pitää valita niin Illallinen oli kamalampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, omituisten kirjojen kerho on aika hyvä kuvaus. Sellaisia kiemuraisia ja kierojahan nämä ovat, eivätkä varmasti jokaiseen makuun.

   Poista