maanantai 21. lokakuuta 2013

Perunkirjoitus / Roope Lipasti

Luin Roope Lipastin mainion Rajanaapurin alkuvuodesta ja hullaannuin kirjan lempeään huumoriin. Ilokseni kirjailijalta ilmestyi uusi teos tänä syksynä ja arvaatte varmaan että esitin pienen ilotanssin löytäessäni Perunkirjoituksen kirjaston Bestseller-hyllystä. Mikäpä piristäisi pimeneviä aamuja paremmin kuin juuri oikealla tavalla hauska kirja!!

Perunkirjoitus on kertomus kahden keski-ikäisen veljeksen, Teemun ja Jannen, roadtripistä. Edesmenneen mummon puoliso on nimittäin kuollut ja veljekset päättävät kuljettaa viedä reissumiehen maineessa olleen Jalmarin tuhkat vielä viimeiselle matkalle. Veljesten välit eivät ole ihan kaikkein yksinkertaisimmat, Janne on Teemu mielestä suorastaan sekopäisen huoleton, Teemu taas on Jannesta kylmä ja vähän turhankin asiallinen tyyppi. Ja kun keitokseen lisätään nainen, rahaa ja tietysti se tuhkauurna voitaneen sanoa että mainio soppa on valmis!

Kirjassa minulle päällimmäiseksi teemaksi nousi veljeys. Jannen ja Teemun suhde tuntui samaan aikaan sekä uskottavalta että kiemuraiselta, veljesten välillä oli paljon sellaista mitä koskaan ei oltu sanottu mutta mikä silti painoi mieltä. Lipasti tekeekin hienoa työtä kuvatessaan miesten suhteen kehittymistä matkan aikana kun he tavallaan tutustuvat toisiinsa uudelleen. Eikä toki pidä unohtaa Jalmaria, hankalaa vanhaa ukkoa ja mielensäpahoittajaa jonka kovan kuoren alla oli löytyi oikeastaan aika koskettavakin herra.

Perunkirjoitus osui allekirjoittaneen kirjamakuun täysin. Pidin sisarustarinasta ja siitä, kuinka päähenkilöistä löytyi uusia puolia tekstin edistyessä. Pidin siitäkin että kirjassa oli toiveikkuutta, loppuja ja uusia alkuja. Kirjan teksti oli lempeän humoristista ja pongasinkin kerta toisensa jälkeen niin mainioita pätkiä että tekstilainauksen valitseminen on tällä kertaa todella vaikeaa!
"Minulla oli pitkän aikaa kevyempi olo, kun ajattelin viestiä. Olisin ehkä voinut lentää, jos olisin yrittänyt. Oli outoa, kuinka sama maailma voi olla niin eri: Masentuneelle kaikki on harmaata. Toiveikkaalle mikään väriskaala ei riitä. Kulkeminen näiden kahden välillä vaatii vain yhden oikean tai väärän lauseen."
PS. Vinkiksi Helsingin kirjamessuille tuleville, Roope Lipasti on sunnuntaina kertomassa kirjastaan klo 11:30 Katri Vala -lavalla.

Atena, 2013
Sivuja: 288

2 kommenttia:

  1. Olen kuullut aikaisemminkin, että tämä olisi hauska kirja! Pitääpä lukaista. Kirjan asetelmasta tulee mieleen ikivanha telkkarisarja "Sisko ja sen veli". Siinäkin erikoinen sisaruspari matkustaa tuhkauurnan kanssa autolla ja kaikki menee tietysti pieleen... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, minä ainakin suosittelen! Tämä oli lempeä ja hauska ja sisälsi paljon hyviä mietteitä - ja tykkäsin niiiin paljon!

      Poista