lauantai 23. maaliskuuta 2013

Minun Kiinani 3: Rahan aika / P. ôtie, Li Kunwu


Hurahdin pari vuotta takaperin Minun Kiinani -sarjan ensimmäiseen osaan ja nyt kun sain hyppysiini vihdoinkin sarjan päätösosan, sukat melkein pyörivät jaloissani! Kirja on paitsi Kunwun elämäkerta myös kiinnostava kuvaus Kiinan lähihistoriasta. Kirjan aiemmat osat kuvasivat Kunwun kasvamista pojasta mieheksi kulttuurivallankumouksen kuohuissa ja aikaa puolueen palveluksessa. Rahan ajassa Kunwu elää jo vakiintunutta elämää piirtäjänä Kiinassa, jossa kapitalismi tuntuu valtaavan yhä vahvempaa jalansijaa.

Minusta kirjan tapa kertoa historiaa Kunwun henkilökohtaisten kokemusten kautta on mainio. Ajatus ei toki ole uusi, mutta se toimii hienosti tässä tapauksessa. Kirjan kuvaama ajanjakso on pitkä, vuodesta 1980 aina vuoteen 2009 saakka ja sen aikana Kiinassa tapahtuu suuri murros kun kommunistinen jättiläinen alkaa muuntautua maailman talousmahdiksi. Aika ja muutos ovat (minusta!) mielenkiintoisia, lieveilmiöistä puhumattakaan. Kirja nostaa asiat esiin vähäeleisesti antaen lukijan itse ajatella ja tehdä johtopäätöksiä, mistä pidin ja huomasinkin luettuani miettiväni pitkään sarjakuvan teemoja. Olen aina ihmetellyt sitä kuinka kiinalainen kapitalismi ja kommunismi yhdistyvät ja luulen Kunwun nyt antaneen minulle vastauksia, jotka tosin kirvoittavat esiin vain uusia kysymyksiä.

Pidän kovasti Kunwun kertojanäänestä, joka tässä vaiheessa trilogiaa alkaa jo tuntua vanhalta tutulta. Aikuinen Kunwu on mietteliäs ja ystävällinen herra, joka hetkittäin tuntuu olevan vähän hämmennyksissä maailman mennessä kovaa vauhtia eteenpäin. Uusi Kiina on kovaa vauhtia hylkäämässä ja hävittämässä vanhaa kiiltävien ostoskeskusten ja pilvenpiirtäjien tieltä ja ennen melkein vihollisena pidetyistä länsimaista on tullut jotain, mitä ihaillaan ja jäljitellään - eipä liene ihmekään jos myllerrys hämmentää!

Sarjan aiempia osia lukiessani arvelin ensimmäisen osan jäävän suurimmaksi suosikikseni, lapsen näkökulma kosketti ja kulttuurivallankumouksen dramatiikka teki vaikutuksen. Nyt kuitenkin huomaan että kaikkein paras jälkimaku onkin jäänyt tästä viimeisimmästä teoksesta ja siitä, kuinka se tavallaan onnistuu sitomaan kokonaisuuden hyvin yhteen.

PS. Olisi kiinnostavaa nähdä myös Kunwun omia töitä ja jäinkin pohtimaan ovatko kansikuvan vesimainokset hänen kädenjälkeään. Kertokaa jos tiedätte!

WSOY, 2013
Sivuja: 271
Alkuteos: Une vie chinoise. Le temps de l'argent
Suomentanut Saara Pääkkönen
Saatu arvostelukappaleena

6 kommenttia:

  1. Piti ennen kommentointia käydä kirjaston sivuilla tekemässä tästä varaus - tämän ilmestyminen olimennyt multa ihan ohi. Kiinassa ovat asiat muuttuneet niin valtavasti, ettei sitä voi itse edes käsittää. Mulle riittää ihmettelemistä jo tässä, miten Suomessa on arki muuttunut parissakymmenessä vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Juuri eilen ihmeteltiin miehen kanssa sitä, kuinka monissa elokuvissa pahis on nykyisin kiinalainen - ennen se homma oli varattu venäläisille. Kaiketi näin se elokuvamaailmakin heijastelee maailman muutosta.

      Poista
  2. Ääh... tämän sarjan jätin juuri tänään ostamatta Tampereella... Olin nimittäin haalinut Rosebudin myyntipisteestä jo enemmän sarjakuvaa kuin oli tarkoitus, ja jostain piti aloittaa säästäminen :D Nyt vähän harmittaa että tulikos tehtyä virhe.

    (Onneksi on kirjastot!)

    VastaaPoista
  3. Juuri vähän aikaa sitten mietinkin, että koskakohan tämä kolmas osa ilmestyy! Täytyy hankkia käsiinsä, tämä on todella mielenkiintoinen sarja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä tätä! Tykkäsin tästä sarjan päätöksestä paljon, se tuntui rehelliseltä ja uskottavalta.

      Poista