sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Green River killer: A true detective story / Jeff Jensen, Jonathan Case

Tulin sitten taas penkoneeksi kirjaston sarjakuvahyllyä, joka onkin osoittautunut melkoiseksi aarreaitaksi. Tällä kertaa dekkarin ystävä löysi käsiinsä todellisen poliisitarinan - kertomuksen Green Riverin tappajasta. Graafinen romaani perustuu tositapahtumiin, oikeaan tappajaan joka mellasti 1980-luvulla Amerikassa.

Tarinan keskushenkilö on Tom Jensen, poliisi, joka päätyy jahtamaan murhaajaa lähes koko uransa ajan - yli 20 vuotta. Kirja alkaa melkein lopusta käsin, vuosien työn jälkeen murhaaja on löydetty ja jäljellä on enää todisteiden kokoaminen syyttäjää varten sekä vielä kadoksissa olevien ruumiiden etsintä ja etsivät kuulustelevat kuukausien ajan yhtä Amerikan tuhoisimmista sarjamurhaajista.

Green River Killerin tarinan on koostanut Jeff Jensen, etsivä Tom Jensenin poika ja siksi onkin ymmärrettävää että kirja tavoittaa jotain aitoa poliisin työstä ja erityisesti Tom Jensenistä - onhan hänen pojallaan ollut ainutlaatuinen näkökulma tapaukseen. Tom Jensen ei ole mikään tv-sarjojen superkyttä, hän purkaa työnsä paineita remontoimalla kotia. Jonain rankkana vuonna talo saa uuden pation, pahimpaan suruun etsivä hajottaa kylpyhuoneen laatoittaakseen sen käsin pala palalta.

Kuten aiheesta jo arvata saattaa, ei kyseessä ole mikään hyvän mielen sarjis. Kertomus ei ole erityisen mieltä ylentävä, oikeastaan se on realismissaan aika masentava ja synkkä, erityisesti siksi että kyseessä on tositarina. Jonathan Casen konstailematon mustavalkoinen kuvitus toimii kirjassa hyvin, korostaen tunnelman tummia sävyjä.

Dark Horse Books, 2011
Sivuja: 233

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa sarjikselta, josta voisin tykätä. Tulee muutenkin luettua hävyttömän (eli ei juuri ollenkaan) sarjiksia tai graphic novels. Olen kirjastossa kyllä katsellut niitä, mutta toistaiseksi en ole lainannut. Voisi ehkä laajentaa lukumaailmaa ja kokeilla jotain. Kenties tätä, jos löytyy kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä voisi tosiaan olla sinun tyyliäsi. Tarina on todellakin tosi ja minuun teki vaikutuksen se, että sen on tehnyt tapausta tutkineen etsivän poika eli hänellä on ollut varmasti ihan omanlaisensa näkökulma niin juttuun kuin etsiväänkin.

   Poista
 2. Huh, kuulostaa vakuuttavalta! Täytyypä minunkin bongailla tätä kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyytävä tarina kyllä, varsinkin tappamisen motiivi tuntui hurjalta. Olisi kyllä kiva kuulla mitä sinä pidät. :)

   Poista