maanantai 18. maaliskuuta 2013

Elävien kirjoihin / Marko Kilpi

Marko Kilven Elävien kirjoihin osoittautui yllätyksekseni lomalukemisteni huipuksi. Olin etukäteen kuvitellut että kirja olisi rikostarina vaikkapa Jarkko Sipilän hengessä, mutta Elävien kirjoihin oli paljon enemmänkin. Se vei minut narkkien lohduttomaan, kylmien sävyjen maailmaan ja maalasi samalla kiinnostavia kuvia niistä ihmisistä, jotka elävät maailmamme varjojen kanssa. Kilven teos osoittautui niin koukuttavaksi että välillä tunsin kirjan suorastaan polttelevan taskussani ja mieleni tekikin vetää se välillä selailtavaksi vaikka maisemat olivatkin upeat!

Elävien kirjoihin kertoo kolmen suomalaisen tarinan. Elias on yksinäinen susi, monessa liemessä keitetty etsivä jolla on taito käsitellä kaidalta polulta livenneitä. Hän saa parikseen Ollin, puukotuksesta toipuvan poliisin, joka on aivan konkreettisesti palaamassa elävien kirjoihin. Sinne haluaa myös Pike, entinen huumekaupan kuningatar, joka haluaa muuttaa elämänsä suuntaa synnytettyään pienen pojan vankilassa.

Marko Kilven tekstistä voi hyvin käyttää termiä iholle käyvä. Hän vie lukijansa niiden ihmisten pariin, joita tavallinen kansalainen kadulla kaihtaisi ja näyttää narkomaanien maailman uskottavan oloisesti ja kaunistelematta. Kirja on valehtelematta rankka, mutta oudon koukuttava ja avaa samalla uudenlaisiakin näkökulmia mm. syrjäytymiseen. Minun suosikikseni nousi Pike, joka samaan aikaan uskomattoman hukassa ja enemmän oikealla polulla kuin koskaan, vahva ja haavoittuva, kuin viidakon eläin toimimassa vaistojensa varassa uudessa ympäristössä.

Kirjan teksti on kaikessa karuudessaan kaunista, runollistakin. Melkein kuin Kilpi haluaisi niinkin osoittaa löytävänsä pahastakin jotain hyvää ja syvempää. Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva, 8-pallo, joka parhaillaan pyörii teattereissa. Leffa on minulta vielä näkemättä mutta ainakin kirjaa haluan ehdottomasti suositella, sillä pidin siitä ja paljon!
"Yövuoroissa Ollia kiehtoo niiden arvaamattomuus. Yön summan voi todeta vasta aamulla. Mitä tapahtui ja millaisista kohtaloista kamppailtiin silloin, kun muu maailma tuntui olevan käännettynä pois päältä. Millainen on seuraava päivä, joka on juuri koittamaisillaan. Joillekin se nousee erilaisena, käsittämättömänä ja tuntemattomana."
Gummerus, 2012
Sivuja: 336

8 kommenttia:

 1. Oi, tämä on yksi parhaista jännäreistä! Kaikkea muuta kuin Mäet ja Sipilät :) Kannattaa ehdottomasti käydä leffaversiokin katsomassa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä todellinen yllättäjä. Ei minulla mitään Sipilääkään vastaan ole, mutta Elävien kirjoihin oli minusta loistava ja pääsikin siksi ihan suosikit-tagin alle. Leffakin kiinnostaisi, selviäisi ainakin mistä nimi 8-pallo on lähtöisin, sillä kirjassahan ei siihen taida olla minkäänlaista viitettä...

   Poista
 2. Mä kävin ensin katsomassa leffan ja luin vasta sitten kirjan. Aika erilaisia olivat. Molemmat rankkoja mutta hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, vähän ounastelinkin että ovat erilaisia kun jo leffan kuvauksessa oli pari kirjasta poikkeavaa juttua, mm. tuo biljardiviittaus ja Piken lapsen sukupuoli. Mutta elokuva kiinnostaisi kyllä sen erilaisuudenkin takia, olisi kiva nähdä mitä Louhimies on päättänyt kirjassa painottaa.

   Poista
 3. Hei nyt mä taidan mennä ostamaan tän kirjan! :D Oon miettinyt jo tässä parisen viikkoa että ostaisinko, hyvä että tää postaus tuli luettua! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos olin avuksi ja toivottavasti tykkäät kirjasta. :)

   Poista
 4. Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen nyt muutaman päivän katsellut Voicelta Haloo Helsingin musiikkivideota, jossa pyörii pätkiä 8-pallosta. Olen miettinyt pääni puhki että mikä kirja, mikä leffa. Mutta tässäpä se vastaus nyt tuli. Pakko saada lukea tämä, sitten uskaltaisin katsoa elokuvankin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biisi on kyllä hyvä ja sopii oikeastaan aika hyvin kirjan henkeen! Se on minullakin kuuntelussa...

   Poista