The Women of Cousins War on uudenlainen kirja Philippa Gregoryltä, se on tietokirja jossa Gregory valoittaa hieman tutkimusta kirjojensa takana. Minusta oli mielenkiintoista päästä näkemään minkälaisen rungon ympärille Cousins War -kirjasarja oli rakentunut.Tempauduin mukaan jo esipuheessa, jossa Gregory kertoo kirjoittavansa historiallista fiktiota antaakseen historian varjoihin jääneille naisille äänen, noina aikoina kun merkittäväkin nainen jäi miesten rinnalla vain merkinnäksi marginaaliin.
Kirjassa Gregory siis esittelee Cousins War -sarjan kolme ensimmäistä naista, kertoen millaisia historiallisia faktoja ja olettamuksia voimme naisista tehdä. Tavallaan kai voisi ajatella kyseessä olevan hänen kirjojensa selkärangan, fiktion ollessa lihaa luiden päällä. Esittelyyn pääsevät siis Jaquetta, Elizabeth ja Margaret, erilaiset mutta vahvat naiset jotka omalta osaltaan ovat muokanneet Englannin historiaa.
Tapaamme Jaquettan, ranskalaisen prinsessan, josta ensimmäisen avioliittonsa myötä tulee yksi Englannin ylhäisimmistä naisista ja joka myöhemmin uhmaa itseään kuningasta saadakseen naida miehen jota rakastaa. Tutustumme kuvankauniiseen Elizabethiin, joka melkeinpä taianomaisesti hurmaa itseään nuoremman Englannin kuninkaan ja nousee vallan ytimeen, vain maksaakseen siitä lopulta kalliin hinnan. Ja tutummaksi tulee myös kovia kokenut, päättäväinen ja älykäs Margaret, joka lopulta onnistuu uhkapelissään ja nostaa oman poikansa valtaistuimelle. Kirjassa myös sivutaan Towerin prinssien arvoitusta...
Tämä tietokirja oli mielenkiintoinen kurkistus siihen taustatyöhön, jota esimerkiksi Philippa Gregory tekee kirjojaan varten. Koska olin tutustunut kahteen ensimmäiseen Cousins War -sarjan kirjaan, Elizabethistä ja Margaretista kertoviin teoksiin, aukesi tämä tietokirjakin uudella tavalla. Fiktiivisten teosten avulla minulle oli syntynyt jonkinlainen aihio näistä naista, jota sain päivittää faktoilla ja siten tarkentaa ja muokata mielikuviani. Vaikken ollut pitänyt kovinkaan paljon fiktiivisestä Margaretista, mutta lukiessani hänen elämänsä tarinaa, aloin kuitenkin pehmenemään häntä kohtaan ja ymmärtämään häntä.
Tutustuttuani "serkusten sodan" naisiin, huomasin että yksi kiinnostava nainen jäi vielä puuttumaan. Se, joka oikeastaan on eräänlainen vastavoima Gregoryn kuvaamille naisile - Anjoun Margaret. Gregoryn fiktiivisissä teoksissa Margaret jää taustalle, on mukana vain mainintoina keskusteluissa, mutta puhtaasti historiallisia faktoja tarkastellessa uteliaisuuteni herää. Margaret oli poikkeuksellisten naisten parissa kasvanut nainen, joka seitsemän lapsettoman vuoden jälkeen synnytti kauan odotetun pojan. Samoihin aikoihin hänen puolisonsa kuningas kärsi ilmeisesti jonkinlaisen hermoromahduksen, jättäen miehen kuukauksi katatoniseen tilaan. Yorkistien tavoitellessa kruunua oli Margaretin omaksuttava kuninkaan rooli ja taisteltava suojellakseen pientä poikaansa ja mielenterveydeltään haurasta miestään. Melkoinen nainen, kirjoittaisipa Philippa sarjassaan myös hänestä!
"And finally, to me these women are interesting as individuals. They are my heroines, they are my foremothers. To paraphrase Ecclesiaticus 44:1, 'Let us now praise famous women, and our mothers that begat us...' If a woman is interested in her own struggle into identity and power then she will be interested in other women. The lives of these, and the other women, show me a woman can do even without formal power, education, or rights, in a world dominated by men. They are inspirational examples of the strenght of the female spirit."Sivuja: 306
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHups, sori. Uusi yritys kommentoinnissa...
VastaaPoistaAnjoun Margaretilla on melko suuri rooli sarjan kolmannessa osassa, eli eikun sitä lukemaan sitten seuraavaksi :) Alkuosa kirjasta on enemmän Jaquettaa, mutta sitten Jaquettasta tulee Margaretin hovineito ja seurataankin hänen näkökulmastaan aika paljon kuninkaallisten elämää ja
varsinkin kuningatarta.
En uskoisi Gregoryn enää tuon jälkeen kirjoittavan omaa kirjaa tästä Margaretista, mutta eihän sitä ikinä tiedä.
Kata, minä jo huomasinkin tämän kun luin The Lady of the Riversiä. (Tämän luin vähän aikaisemmin jo, mutta halusin julkaista molemmat kirjat peräkkäin.) Riversin luettuani olen samaa mieltä siitä, ettei Margaret tule saamaan omaa kirjaansa, niin paljon hänen tarinastaan on jo kirjoitettuna. Mutta mielenkiintoinen tapaus yhtä kaikki!
VastaaPoistaHauskaa että joku muukin kärsii amazon-ilmiöstä :-/ Ikinä en ole vielä onnistunut ostamaan vain yhtä tai kahta kirjaa... Sehän olisi sitä paitsi tyhmääkin: postikulut olisivat kohtuuttomat ;-)
VastaaPoistaBooksy, sanoppas muuta, useamman kirjan ostaminen on siis suoraa säästöä! Kirottu Amazon kyllä osaa mainostamisen taidon, koko ajan ehdottelee kaikenlaisia kiusauksia mulle...
VastaaPoista