perjantai 5. heinäkuuta 2013

The silence and the roar / Nihad Sirees

Nappasin tämän Nihad Sireesin kirjan mukaani oikeastaan vain nimen ja kirjailijan kansalaisuuden takia, en nimittäin ole muistaakseni lukenut ainuttakaan syyrilaisen kirjailijan teosta ja ajattelin laajentaa hieman lukurajojani, taka-ajatuksena toki kolkutteli kaunokirjallinen maailmanvalloitus, josta Syyria sopivasti puuttuikin...

Kirjan kertojana Fathi, nimeltä mainitsemattomassa diktatuurissa epäsuosioon joutunut kirjailija. Tarinassa ei oikeastaan tunnu olevan suoranaista juonta, se vain kuvaa päivää Fathin elämässä ja sitä kuinka mies sitkeästi, kaikista esteistä huolimatta, tekee matkaa äitinsä talolle. Matkaa hidastavat Johtajan kunniaksi järjestetyt paraatit sekä tämän joukkojen sekaantuminen Fathin elämään.

Kirja oli lukukokemuksena intensiivinen ja se oli lyhyytensä takia mahdollista ahmaista lähes yhdellä istumalla. Tavallisuudesta poiketen Fathi ei tunnu vihaavan Johtajaa, hän ei vain halua olla tämän vaikutuspiirissä, mikä riittää tekemään hänestä epäilyttävän. Sireesin kirjassa kiinnostavaa onkin se, kuinka Fathi, pieni ja lukijan silmissä vaaraton yksilö, voi olla Johtajan silmissä uhka vain koska hän on "ulkopuolella" ja ajattelee itse ilman propagandakoneiston vaikutusta. Tämä sai lukijan miettimään mm. tasapäistämistä ja yksilön voimaa sekä rohkeutta, jota joskus vaaditaan oman polun seuraamiseen.

The silence and the roar oli minulle todellisen tuntuisia, eläviä hetkiä ja hyvää pohdintaa. Vaikka mielelläni kahlaan läpi tiiliskiviä, oli tämä kirja juuri sopivan pituinen, sillä pidemmän päälle kirjan juonettomuus olisi saattanut alkaa kyllästyttää, mutta tällaisena napakkana ja lyhyenä pakettina kokonaisuus toimi. Erityisen vaikutuksen minuun teki kirjan aloitus, jota luin helteisenä hetkenä ja jonka kuuman tahmenaan tunnelmaan saatoin tuolloin samaistua täysin.
(Fathillakin on kuuma.)"It was intensely hot. I could feel that the sheet underneath me was completely soaked through without even opening my eyes. I was having trouble breathing it was so hot, as sweat accumulated in pools that would trickle down my neck. I wiped the spot just above my lip where I was accustomed to finding sweat collected in thin rivulets. I rolled over onto my left side to look up at the clock hanging above the window; dazzling light streaming in made it impossible to see its hands."
Pushkin Press, 2013
Sivuja: 164
Alkuteos: Al-Samt wal-Sakhab
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Syyria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti