maanantai 1. heinäkuuta 2013

The aviator's wife / Melanie Benjamin

Anne Morrow Lindbergh taitaa olla yksi niistä lahjakkaista naisista, jotka ovat jääneet kuuluisampien
puolisoidensa varjoon, ainakaan itse en tiennyt hänestä juurikaan muuta kuin tuon surullisen kidnappaustapauksen ja yllätyinkin tarttuessani kirjaan siitä, kuinka ansioitunut Anne olikaan. Hän oli ensimmäinen amerikkalaisnainen, joka oli saanut lentolupakirjan ja siis taitava pilotti itsekin, joka mm. suunnisti tähtien avulla. Hän oli seikkailija, joka oli nähnyt monia maailman kolkkia ja toimi miehensä miehistönä tämän lennoilla. Hän oli kirjailija, joka teokset olivat nousseet Amerikan bestseller-listalle - paljon muutakin siis kuin vain sankarin vaimo ja hyvä äiti.

The aviator's wife oli tunnelmaltaan yllättävän rauhallinen kirja joka hiljaisesti mutta päättäväisesti otti oman tilansa. Luen usein ainakin kahta kirjaa samanaikaisesti mutta tällä kertaa se ei tuntunut oikealta, The aviator's wife tuntui haluavan oman tilansa ja jakamattoman huomioni. En oikeastaan tiedä miksi kirja tuntui minusta rauhalliselta, sillä Annen elämä oli kaikkea muuta. Ehkä rauhallisuus juontaakin juurensa tuohon henkilöön, sillä kirjan Anne on kuin heinä meren luodolla, jotenkin hennon ja hauraan oloinen mutta silti sitkeä ja kestävä tuulien tuiverruksessa. Tuntui hyvältä että tässä kirjassa Anne ansioineen nousee esiin miehensä varjosta.
 
Kirja piirtää mielenkiiintoisen kuvan pariskunnan epätasapainoisesta avioliitosta. Lucky Lindy on maailman silmissä sankari, mutta myös vaikea elinkumppani joka ei hyväksy heikkouksia läheisissään. Benjamin kuvaa taitavasti liiton moniulotteisuutta näyttäen päähenkilöistään, ilmailun ensimmäisestä avioparista, pieniä mutta paljon kertovia palasia ja etenkin Annen kuvaus on mielestäni onnistunutta. Pidin kirjasta kovasti ja aionkin jatkossa pitää silmäni auki Benjaminin muiden kirjojen varalta. Uskoisin kirjan kiinnostavan erityisesti ilmailun ystäviä, mutta teoksella on paljon annettavaa myös niille, joita kiinnostaa avioliittokuvaus tai vaikkapa se kuuluisa tragedia...

Kirjan tyylikkäs kansi muuten miellytti myös silmääni, joskin lukiessani aloin ymmärtää Annen elämän olleen luultavasti hyvin kaukana sen tunnelmista, sillä luulen Annen viettäneen enemmän aikaansa paksuissa lentäjänhaalareissa kuin kynähameessa ja hellekypärässä...  Kirjailijan kotisivuillla on muuten hyvä tietoisku Lindberghien perheestä, mukana mm. alkuperäinen tietoisku vauvan katoamisesta, kannattaa käydä lukemassa lisää!
"All the king's horses and all the king's men, I sang to myself, walking slowly back to my bed, carrying my hope and terror both, one fragile, the other so stolidly familiar I couldn't remember life before it, within my heart. Within my womb, as well; next to my unborn child, who would have room for them now, and for the rest of his life.
Could they put the Lindberghs together again?"
Delacorte Press, 2013
Sivuja: 402
Kirjasta lisää: Kirjailijan kotisivut
So American: Indiana

2 kommenttia:

  1. Noloa, mutta itse en ollut koskaan kuullutkaan näistä ihmisistä tai edes tuosta kidnappaustapauksesta. (Onneksi on google, nyt olen taas viisaampi.) Mutta kuulostaa kyllä kiinnostavalta kirjalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lentäjän lapsenlapsena on tainnut tulla opittua ilmailun historiaa vähän niinkuin vahingossa :D Mutta kirja oli oikeasti todella kiinnostava!

      Poista