perjantai 1. elokuuta 2014

Valvova silmä / Arne Dahl

No niin. Tein sen taas, nimittäin sekoilin dekkarisarjan järjestyksen kanssa. Tällä kertaa tein tosin melkein emämokan aloittamalla 10-osaisen sarjan viimeisestä osasta. Sekoitin Dahlin johonkin toiseen ruotsalaisdekkaristiin - näin jälkeenpäin en edes ymmärrä kehen ja sitten olenkin siinä tilanteessa että huomaan lukevani hienoa kirjaa joka on sarjansa viimeinen. Toki on mahtavaa löytää uusi dekkaristi luettavaksi mutta olisipa hienoa myös joskus kokeilla sarjojen lukemista oikeassa järjestyksessä. Huoh.

Valvova silmä on siis Arne Dahlin poliisin A-ryhmästä kertovan dekkarisarjan päättävä osa. Tapahtumaketju käynnistyy kesän viimeisenä päivänä kun videoliikkeen ryöstö johtaa tiimin sattumalta anorektikkojen murhasarjan jäljille. Myös Paul Hjelm saa odottamattoman työksiannon.

Luulen että olisin saanut kirjasta reilusti enemmän irti mikäli ryhmän jäsenet olisivat olleet entuudestaan tuttuja. Nyt oli selvää että heillä oli taustallaan vuosien yhteinen taival joka ei kuitenkaan lukemisen väärästä kirjasta aloittaneelle oikein auennut. Tämä on sinänsä sääli, sillä Valvova silmä on hieno dekkari. Pelkästään aloitus, jossa tarinan kertoja ikäänkuin taivaista tarkkailee päähenkilöiden elämää, on vaikuttava ja riitti koukuttamaan allekirjoittaneen.

Dekkari ei ole ehkä ihan siitä realistisimmasta päästä, mutta kun tarina kerrotaan kunnolla, ei sillä taida olla väliäkään. Ainakin allekirjoittanut eli täysillä mukana A-ryhmän ylä-ja alamäissä. Mukana on huimia käänteitä ja myös kaunista ja pohdiskelevaa tekstiä - harvinainen paketti dekkareissa! Luulen että yritän tutustua aikaisempiin Dahlin kirjoihin, jahka ensin hiukan unodan Valvovan silmän paljastukset...

Otava, 2012
Sivuja: 461
Alkuteos: Himmelsöga
Suomentanut Kari Koski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti