perjantai 22. elokuuta 2014

Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration / Ed Catmull, Amy Wallace

Ed Catmullin Creativity, Inc. oli implussilainaus pelkästään kansikuvan perusteella, komeilihan siinä selvästi Buzz Lightyear. Luovuus ja esteiden ylittäminen kiinnostivat joten ilman sen suurempia pohdiskeluja latasin kirjan kuunneltavakseni.

Ed Catmull on Pixar Animation Studiosin pitkäaikainen johtaja jonka silmien alla on luotu monia suosikkielokuvia. Catmullin kirja on erääänlainen yhdistelmä Catmullin muistelmia, Pixar-yhtiön historiikkia ja käytännön opasta luovuuteen - haastaava yhdistelmä jota rikastetaan vielä lukuisilla muisteloilla edesmenneestä Steve Jobsista. Koska itse tartuin kirjaan kuvitellen sen käsittelevän vain luovuutta eivät tarinat Pixarista tai Jobsista olleet aivan sitä mitä oletin mikä osaltaan teki hallaa lukukokemukselle. Etenkin loppuosan pitkä oodi Steve Jobsille on ymmärrettävä ja kaunis kunnianosoitus ystävälle mutta tuntuu silti olevan hieman väärässä paikassa.

Kirjan kokonaisuus on kuitenkin yllättävän hyvä sillä Catmullin pienet tarinat ovat varsin viehättäviä ja piristäviä. Henkilökohtaisesti olisin kuitenkin mieluusti kuullut lisää luovan ilmapiirin luomisesta ja vähemmän vaikkapa Disney/Pixar -fuusiosta joka hetkittäin osoittautui siinä määrin puuduttavaksi että huomasin ajatusten askartelevan aivan muualla kuin kirjan teemoissa. Ehkä tämä onkin se huono puoli fillarilenkkien ja kirjojen yhdistelmässä - jos teksti ei vedä puoleensa, katoaa kirja helposti taustalle kun maisemat tai omat ajatukset ottavat vallan. Omalta osaltaan tähän vaikutti myös Peter Altschulerin rauhallinen ja hiljainen lukeminen joka hetkittäin tuntui peittyvän korvissa suhisen tuulen alle. Altschuler kuitenkin antaa lukiessaan kuvan sympaattisesta vanhasta herrasta kertomassa elämänsä tarinaa ja vaikuttaa juuri oikeanlaiselta ääneltä Ed Catmullille.

Creativity, Inc. sisältää kauniita ja kiinnostavia ajatuksia luovuudesta, sellaisiakin, jotka yritän itse jatkossa pitää mielessäni. Samoin uskon katselevani jatkossa Pixarin elokuvia hieman uudenlaisin silmin kuultuani hieman siitä työstä, jotka kulissien takana tehdään. Uskoisinkin kirjan antavan paljon Pixar-faneille tai vaikkapa henkilöille jotka työnsä puolesta saavat innoittaa meitä muita.

Books On Tape, 2014
Kesto 12h 52min
Lukija Peter Altschuler

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti