maanantai 4. elokuuta 2014

Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär / Indrek Hargla

Kesälomareissullamme tuli pyörähdettyä Tallinnassa ja mikäpä sopisikaan paremmin matkakirjaksi kuin Indrek Harglan keskiaikaiseen Tallinnaan sijoittuva Apteekkari Melchior -sarjan tuorein osa, Apteekkari Melchior ja pyövelin tytär. Vanhassa kaupungissa samoilun jälkeen oli helppo samaistua kirjan tunnelmiin ja kiitos kiemuraisen juonen, silmät pysyivät auki kotimatkallakin!

Tallinnassa tapahtuu taas kummia kun nuoren muukalaisen kimppuun hyökätään. Pyövelin tytär, Wibeke, näkee hyökkäyksen ja pelastaa nuorukaisen, joka näyttää menettäneen muistinsa iskun voimasta, joka muistaa vain nimen "Steffen". Ja kuten arvata saattaa, apuaan tarjoaa Melchior joka yrittää sekä selvittää nuoren matkamiehen taustoja että löytää murhamiehen ennenkuin hän iskee uudelleen.

Apteekkari Melchior -sarja on mielestäni virkistävä lisä dekkarigenreen ja olen vaikuttunut siitä, kuinka paljon taustatutkimusta Indrek Hargla onkaan mahtanut teoksiinsa laittaa, sarjan kirjoissa nimittäin on hurja määrä tietoa keskiajasta! Tällä kertaa tosin antaisin pienen risun infodumpista, sillä vaikka yksityiskohdat elävöittäväkin tekstiä, alkoi 1,5 sivun pituinen kuvaus juhlan ruokalajeista ehkä kuitenkin hitusen puuduttavaa luettavaa. Samoin koin että loppuratkaisu, pitkä ja harras juonen avaaminen, oli liikaa etenkin kun tarinan pahis oli arvattu jo aikoja sitten.

Kuten edeltä saattaa huomata, Pyövelin tytär ei ollut täydellinen lukukokemus mutta toimi varsinkin Tallinnan matkalla mainiosti. Mieli tekisi joskus käydä kiertämässä kirjan tapahtumapaikat - järjestetäänköhän Tallinnassa Melchior-opaskierroksia? Odotan mielenkiinnolla sarjan uusimman osan ilmestymistä syyskuussa, siinä Melchior mittelee voimiaan Piritan kuristajan kanssa!
"Kivet kertovat minulle omaa tarinaansa ja kirkontornit osoittavat tien kohti taivasta, kertovat että meillä kaikilla on sielu ja että meidän kaikkien tulisi pitää se paremmin mielessämme joka päivä. Tallinna jää tänne vielä kauaksi aikaa minun jälkeeni, ja tulee ihmisiä, jotka eivät tunne tai muista niitä, jotka tämän kaupungin rakensivat. Mutta jos he haluavat elää tässä kaupungissa, jos he haluavat olla tämä kaupunki, heidän ymmärryksensä on ulotuttava muistia kauemmaksi, sinne, missä on kaikkien asioiden mittapuu, alku ja loppu, merkitys ja tärkeys. Sillä muuten he jäävät täällä ikuisesti vieraiksi."
Moreeni, 2013
Sivuja: 406
Alkuteos: Apteeker Melchior ja timuka tütar
Suomentanut Jouko Vanhanen

2 kommenttia:

  1. Näihin Apteekkari Melchior-kirjoihin tutustumista olen suunnitellut, vaikken varsinaisesti dekkarien ystävä ole mutta keskiajan kylläkin. Voisi mennä kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

    VastaaPoista
  2. Tilasin juuri ensimmäisen osan tätä sarjaa netin kirja-alesta. Tallinna-miljöö kiinnostaa, ja jotenkin tämä sarja vaikuttaa muutenkin kivalta. Ja ilmeisesti taso ei aivan romahda jatko-osissa. :)

    VastaaPoista