perjantai 15. elokuuta 2014

Hugo Cabret / Brian Selznick

Eräs blogin pitämisen hyvistä puolista on se, että saa kiinnostavia lukuvinkkejä. Hugo Cabretista minulle vinkkasi Maija luettuani Like Plastic-juttuni, molemmissa kirjoissa kun yhdistellään kiintoisasti sarjakuvan ja perinteisen kirjan elementtejä, tosin tunnelma teoksissa on varsin erilainen. Siinä missä Like Plastic on komediallinen ja kepeä, vaihtelevat tunnelmat Hugo Cabretissa surumielisestä ahdistuneen pelokkaisiin.

Hugo Cabret on melkoinen järkäle jonka luomiseen on taatusti kulunut suunnattomasti aikaa. Kirjassa vuorottelevat niin kaunis mustavalkoinen kuvitus, pysäytyskuvat vanhoista elokuvista ja kertomuksen teksti. Mielenkiintoiseksi Hugo Cabretin tekee se, etteivät kuvat ole tekstin täydennystä vaan yhtäläinen osa lukukokemusta. Tarina siis kulkee kuvien ja tekstin välillä.

Niinikään mielenkiintoista on se, että Hugo Cabret pohjautuu myös todellisiin henkilöihin, sillä tarinan keskeiseksi henkilöksi nouseva salaperäinen Georges Méliès nimittäin oli aikanaan tunnettu illusioinisti ja elokuvantekijä ja siksipä myös kirjassa mainitut elokuvat ovat todellisia. Pidinkin erityisen kiehtovina näitä pieniä, outoja elokuvan palasia - niitä olisi saanut olla tarinassa lisääkin!

Huolimatta Hugo Cabretin monista hyvistä puolista, en ollut täysin myyty sen tarinan suhteen, kaipasin siltä kuitenkin jotain oudompaa, suurempaa ja dynaamisempaa. Ehkä lukuhetki ei ollut täysin oikea tälle hienovaraiselle tarinalle. Yhtälailla huomasin kaipaavani värejä kirjaan, sillä vaikkapa Mélièsin luoma elokuvamaailma olikin mustavalkoinen, uskon että se olisi ollut vielä upeampi loistavissa väreissä.

Tammi, 2008
Sivuja: 543
Alkuteos: The Invention of Hugo Cabret
Suomentanut Helene Bützow
Kirjasta lisää: Kirjojen keskellä

4 kommenttia:

 1. Väreissä tämä olisi varmasti ollut vielä hienompi! Minä olen lukenut tämän kahdesti ja tykännyt kovasti, mutta juuri kiehtovan toteutuksen ja Mélièsin ansiosta, en niinkään juonen. Ei juoni minusta huonokaan ole, mutta olisi se voinut olla vielä vinkeämpi.

  Kiva että luit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, kiitos vain vinkistä. Kirjan toteutus oli tosi mahtava, siihen laitetun työn määrä on varmasti ollut huikea!

   Poista
 2. Tämä on kertakaikkisen hieno kirja, josta kirjoitin muutama vuosi sitten. Kirja jäi jotenkin aika vähälle huomiolle täällä meillä, vaikka siitä kohistiin maailmalla. Oletkos löytänyt jo kirjan omat nettisivut. Muistelen, että laitoin linkin postaukseeni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, kiitos linkkivinkistä. Löysin sivun vasta nyt mutta sehän on upea. Ja Selznikiltä on näemmä ilmestynyt uusikin teos!

   Poista