perjantai 16. elokuuta 2013

The Accidental Apprentice / Vikas Swarup

The accidental apprentice tuli napattua kirjastosta mukaani kun tajusin kirjailijan olevan sama heppu, jonka kynästä on lähtenyt myös ihana Slummien miljonääri. Kirjaa en ole lukenut, mutta leffa oli mainio ja siinä silmänräpäyksessä päätin että nyt on aika tehdä tuttavuutta Vikas Swarupin kanssa. Ihailen ihmisiä jotka laativat lukulistansa rauhallisesti ja ajatuksella, minun tyyli näyttää olevan enemmänkin "hei, tässä on tämmöinen kirja/kirjailija, josta en ole koskaan kuullutkaan, mutta kansi/nimi/joku muu juttu on kiva - luetaan tää". Puolustuspuheekseni haluaisin kuitenkin sanoa, että joskus tämä metodi tuo eteeni aivan oivallisia lukulöytöjä, joihin en ehkä muuten olisi tullut törmänneeksi. Ja joskus ei.

The accidental apprenticen päähenkilö on parikymppinen Sapna, nuori intialaisnainen, joka elättää sairaalloista äitiään ja kuvankaunista pikkusiskoaan. Sapnan elämä ei ole herkkua, hänellä on työpaikka vailla mainittavaa tulevaisuutta elektroniikkakaupan myyjänä, paljon laskuja maksettavanaan sekä kaukorakkaus komeaan naapuriin. Kaikki kuitenkin muuttuu kun miljoonien arvoisen yritysryppään omistava Vinay Mohan Acharya päättää että juuri Sapna saattaa olla hänen pitkään etsitty seuraajansa. Sapnan tulee kuitenkin läpäistä seitsemän koetta ennen toimitusjohtajan pestiä...

Kirjan aihe vaikutti minusta ensi alkuun lupaavalta, pidin myös siitä että Swarup oli nimenomaan valinnut päähenkilökseen naisen, sillä saatoin jo kuvitella minkälaisia mutkia matkaan aiheuttaisi intialaisen suuryrityksen johtajaksi noussut nuori nainen. Näihin tapahtumiin kirjassa ei kuitenkaan pureuduta, sillä pääpaino The accidental apprenticella onkin nimenomaan testeissä, jotka Sapnan tulee läpäistä.

Kirja saattaisi olla lajityypiltään chick-litiä, joskin romanssien vähyys ja ikävän väkivallan määrä hieman arveluttavat. Minä kun miellän chick-litin miellyttävän kevyeksi luettavaksi jossa onnellinen loppu on taattu ja tämä kirja tuntui ajoittain suorastaan masentavalta, sillä Swarup tuntuu vyöryttävän melkein kaikki ikävät asiat lukijansa kauhisteltavaksi. Sapna kohtaa mm. lapsityövoiman väärinkäyttöä, pakkoavioliittoja, ahdistelua ja happohyökkäyksiä, minun makuuni tässä on ehkä jo vähän liikaakin pureskeltavaa ja kokonaisuus alkoi tuntua suorastaan laskelmoidulta ja siksi myös ärsyttävältä. Tämä Vikas Swarupin kirja melkein tuntuukin teokselta, joka ei osaa päättää mitä on ja siksi epäonnistuu. Siitä puuttuu chick-litin kepeys ja se on liian keinotekoinen onnistuakseen shokeeraamaan lukijaansa.
"In life you never get what you deserve: you get what you negotiate.
That was the first lesson he taught me."
Simon & Schuster, 2013
Sivuja: 436

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti