lauantai 24. elokuuta 2013

Oil / Jeff Nesbit

Jeff Nesbitin Oil oli yksi uusista äänikirjatuttavuksistani, johon törmäsin aika puhtaasti mutuhuttu-meiningillä. Tarvitsin lenkille kaverin ja Oil oli sopivaa formaattia, oikean pituinen - ja Overdrive-kirjaston hyllyssä. Tuumasin että action-meininki saisi ehkä minut unohtamaan maitohapot ja latasin.

Maailman öljyvarantojen hallinta muodostaa kiintoisan aihepiirin, joten arvelin luvassa olevan poliittista juonittelua. Oikein meni! Säpinääkin riittää, on pommi-iskuja, vankeja, teloituksia, ulkopoliitikan kiemuroita ja uskontoa. Kirjassa on useita keskushenkilöitä, joista useimmat toki ovat amerikkalaisia, mutta ääneen pääsevät myös arabit, pohjois-korealaiset, venäläiset... Kuulostaa aikamoiselta sopalta, eikö vaan?

Kuten edellä olevasta voi päätellä, tässä kirjassa on paljon - ehkä liiankin paljon - liikkuvia osia. Kirjan seuraaminen nimittäin osoittautui aika työlääksi lenkillä pätkittäin kuunnelluksi äänikirjaksi, esim. keskushenkilöitä oli sen verran runsaasti että kärryillä pysyminen kävi työstä eikä asiaa auttanut se, että suurin osa eri kansallisuuksista puhui englantia samalla aksentilla. Moinen henkilökaarti aiheuttaa taatusti haasteita myös äänikirjan lukijalle!

Luulen että Oil olisi hyötynyt jonkin asteisesta karsimisesta sillä nyt juonellisia elementtejä ja henkilöitä oli liikaa ja se vei voimaa pääjuonelta. Kirjan puoliväliin mennessä oltiin mm. käväisty Pohjois-Korealaisella vankileirillä muutaman kappaleen verran sen kummemmin liittämättä tapahtumia kirjan pääjuoneen ja olikin aika tylsää kuunnella minuuttitolkulla transvestiitilta kuulostavan naisvangin mietteitä ilman minkäänlaista viitekehystä. Pohjois-Korea oli muutenkin piikki lihassani, sillä osa yksityiskohdista tuntui minun makuuni epäuskottavilta, olen esimerkiksi ymmärtänyt ettei maassa harjoiteta uskonta vaikka kirjassa kristinuskoon käännytäänkin.

Oasis Audio, 2012
Kesto 10 h 27 min.
Lukija Adam Verner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti