sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

The Mark of Zorro / Johnston McCulley


Käsi ylös, kuka ei ole koskaan kuullutkaan Zorrosta? Minulle tämä naamioitu sankari on ehkä tutuin lapsuuteni televisiosarjasta. Sunnuntaisin muistan seuraaneeni aina tunnin ajan kuinka Zorro miekkaili ja ratsasti ja kiusasi sotilaita sekä tarvittaessa pelasti kauniin tarvernanpitäjän pulasta. Oi niitä aikoja! Lapsuuden nostalgian vallassa tulin napanneeksi itselleni The Mark of Zorro -äänikirjan lenkkikaverikseni. Ilokseni tv-sarjan Zorro oli ollut melko uskollinen alkuperäisteoksen luonteelle ja huomasin myös viehättyväni teoksen vanhan maailman hengestä. Zorro nimittäin vei kuuntelijansa aikaan jolloin caballeron (herramiehen) sanaan saattoi luottaa ja kaiken moinen voimain mittelö tapahtui reilusti miekalla. (Pistoolit olivat vain intiaaneja varten...) Neitosten ikkunan alla tuli laulaa serenadia ja käsisuudelma oli lähes intohimon huipentuma!

Kirjan juonesta kerrottakoon että Zorro siis puolustaa sorrettuja naamioituna ja on siten piikki kuvernöörin ja hänen miestensä lihassa. Kirjassa kerrotaan myös jalosukuisesta ja niin kovin veltosta don Diegosta, joka isänsä vaatimuksesta joutuu hankkimaan itselleen morsion, tulisieluisen donna Lolitan, jonka isä on joutunut epäsuosioon vastustettuaan kuvernööriä. Pian tosin Zorrokin kosiskelee neitoa ja myrskyisät ajat ajavat sankarin monenlaisiin taistoihin.

Zorrossa oli viehättävää vanhan ajan charmia ja vaikka kirjan suurin yllätys, Zorron henkilöllisyys, taitaakin kaikille olla ihan selvä juttu, sujuivat lenkit varsin sutjakasti sankarin seurassa. Minulle kirjan parasta antia oli ilman muuta don Diego, joka osoittautui suorastaan koomiseksi hahmoksi ja kirjan lukija, Armando Duran, tekikin loistavaa työtä tuodessaan tuon mainion velttoilijan henkiin. Taistelukohtauksien ystävä en edelleenkään ole, mutta kirjassa nuokin olivat varsin siedettävässä mittakaavassa.

Zorro on hyvin tyypillinen naamioitu sankari eikä kirjan juoni muutenkaan ole erikoisen poikkeuksellinen, tapahtumien kulun pystyy ennakoimaan varsin hyvin. Siitä huolimatta lenkkikaverina Zorro oli mukava, joskaan ei ehkä unohtumaton. Siitä huolimatta vanhan tarinan ja herrasmiesmäisyyden aikaan oli hyvä palata hetkeksi. Zorro näki päivänvalon ensimmäisen kerran vuonna 1919 All-Story Weekly -lehden tarinassa ja osoittautui kirjallisesti varsin tuotteliaan McCulleyn suosituimmaksi hahmoksi. Sankarista on sittemmin julkaistu lukuisia elokuvia ja tv-sarjoista, joissa Zorron naamion ovat pukeneet päälleen mm. Douglas Fairbanks, Tyrone Power, Frank Langella ja Antonio Banderas.

Blackstone Audiobooks, 2011
Kesto 6 h 35 min
Lukija Armando Duran

2 kommenttia: