perjantai 14. kesäkuuta 2013

The Racketeer / John Grisham

Pidän business-trillereiden lukemisesta ja siksi John Grishaminkin tuotanto on tullut kahlattua läpi. Parhaimmillaan herran tuotanto on ollut toimivaa jännitystä höystettynä kaikilla niillä kiemuroilla, joita Yhdysvaltain juridisesta järjestelmästä vain löytyy. Harmikseni tosin herran viime vuosien tuotanto on alkanut toistaa itseään enenevässä määrin ja siksi allekirjoittaneenkin mielenkiinto kirjoja kohtaan on alkanut hiipua. The Racketeerin alkuasetelma kuitenkin vaikutti siinä määrin lupaavalta, että lainasin kirjan OverDrivestä luettavakseni.

The Racketeerin kertoja on  Malcolm Bannister, pikkukaupungin asianajaja, joka sotkeutui muutama vuosi takaperin isojen poikien peleihin ja sai siinä sivussa tuomion kirjanpitorikokseen osallistumisesta. Malcolm on istunut viisi vuotta tuomiotaan Frostburgissa kun hän lukee lehdestä että joku on tappanut korkeimman oikeuden tuomarin. Koska Malcolmilla on asiasta tietoa, on uutinen hänen "Vapaudut vankilasta" -korttinsa mikäli huolella laadittu suunnitelma vain toimii...

Kirja alkoi lupaavasti ja ensimmäistä kappaleiden aikana olin kovin innoissani. Vankilaelämän kuvaus oli jotakin uutta ja tuoretta Grishamin kirjoissa ja Malcolm vaikutti kertojana nokkelalta ja sympaattiselta. Valitettavasti kirjan edetessä lupaava innostukseni laski juonen muuttuessa aina vain epärealistisemmaksi. En halua spoilata kenenkään muun lukuintoa, joten sanon vain että on vaikea yhdistää pikkukaupugin kilttiä juristia kirjan loppupuolen henkilöön. Pidin vankilakuvausten realismista ja taustatiedoista joita Grisham oli tekstiinsä liittänyt ja sitä taustaa vasten kirjan juoni loppuratkaisuineen tuntui olevan kuin suorastaan eri kirjasta. Lukijan kannalta tämä oli suoraan sanottuna ärsyttävää.

Reiluuden nimissä on kerrottava että vaikken minä The Racketeerista pitänytkään, on kirja keikkunut komeasti Yhdysvaltain Bestseller-listojen kärjessä. The Racketeer on saanut huomiota ulkomailla myös siksi, että Malcolm on Grishamin ensimmäinen musta sankarihahmo. Kirjasta on suunnitteilla myös elokuva, jonka pääosaan kirjailija on toivonut Denzel Washingtonia.
"As far as prisons go, a camp is a resort. There are no walls, fences, razor wire, or lookout towers and only a few guards with guns. Frostburg is a relatively new, and its facilities are nicer than most public high schools. And why not? In the United States we spend $40,000 a year to incarcerate each inmate and $8,000 to educate each elementary school student. Here we have councelors, managers, caseworkers, nurses, secretaries, assistants of many varities, and dozens of administrators who would be hardpressed to truthfully explain how they fill their eight hours each day."
Knopf Doubleday Publishing Group, 2012
Sivuja: 340

4 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut jotain kauan sitten Grishamilta, mutta jo silloin tuntui ennustettavuus seuraavissa kirjoissa vähän häiritsevältä... pitäisi varmaan koittaa uudestaan. Jos olisi vaikka unohtanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lopputulos on kyllä usein arvattavissa. Tykkään kyllä lakitrillereistä, mutta tämä lipsahti minun makuuni turhankin epäuskottavaksi.

   Poista
 2. Minäkin luin Grishameita kovasti silloin 90-luvulla, kun mies oli kovasti pinnalla. En ole itse asiassa edes tajunnut, että mies julkaisee edelleen ahkerasti! Jotenkin kai luulin, että Grisham-kirjojen julkaisu loppui samaan aikaan kun itse lopetin niiden lukemisen! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reeta, Grishamilta taitaa tosiaan tulla n. kirja vuodessa. Mikä kyllä vähän näkyykin kirjojen laadussa...

   Poista