maanantai 3. kesäkuuta 2013

Sokea piste / Pasi Luhtaniemi

Pasi Luhtaniemen esikoisteos Sokea piste kiinnitti huomioni aihepiirinsä takia, sillä niin ohjelmointi kuin sosiaalinen mediakin liippaavat läheltä omia kiinnostuksen kohteitani. Arvelin että kuolleen koodarin murhatutkimuksesta löytyisi sopivasti tarttumapintaa mutta jostain syystä kokonaisuus jäi kuitenkin kaukaiseksi.

Sokean pisteen tarina alkaa koodariguru Samuel Heiskan murhasta. Heisko on ollut kehittelemässä uudenlaista kuvaformaattia, joka mahdollistaa kuvan manipuloinnin aivan uudella tavalla. Heiskan löydyttyä kotinsa pihalta katolta pudonneena alkavat spekulaatiot siitä kuka haluaisi murhata leppoisa koodaajan. Olivatko Samuelin epäilyt uuden formaatin moraalista aikeissa estää suuren yrityskaupan? Ja miksi Samuel oli pyörinyt oikeistolaisilla keskustelufoorumeilla?

Sokean pisteen tekstiä oli miellyttävää lukea ja tekstiä katkovat ulkomailla asuvasta Richard Aholasta kertovat kappaleet olivat hyvä piristysruiske tarinalle. Vaikka kirja sisälsi sinänsä useita minua kiinnostavia ja tärkeitä teemoja, koin kuitenkin kokonaisuuden vähän sekavaksi ja täyteen ahdetuksi, esimerkiksi mielenkiintoinen kuvaformaatti, joka sai allekirjoittaneenkin pohdiskelemaan median luotettavuutta, jäi harmikseni sivuosaan muiden juonenkäänteiden viedessä teoksesta tilaa. Myös internetin vihapuheet ovat olleet paljon mediassakin pinnalla, niiden pohjalta varmasti syntyisi vaikka kokonainenkin kirja!

Sokea piste oli yhdistelmä kylmää teknologiaa ja henkimaailmaa, mikä minusta tuntui hetkittäin vaikealta niellä. En esimerkiksi oikein tiennyt kuinka suhtautua esimerkiksi kuolleen Samuelin ilmestymisiin ja luulen että olin tällä kertaa liian tosikko enkä oikein osannut heittäytyä kirjan vietäväksi sillä tavalla kuin olisi tarvinnut. Kiitosta haluan tällä kertaa antaa mielenkiintoisesta kannesta, joka tuntui tavoittaneen hyvin kirjan idean.
"- Ajattele: tällainen liikalihavuuteen taipuva nörtti, joka ei tiedä oikeasta elämästä mitään, voi kaivaa netin kätköstä pääministerin tai kenraalin identiteetin ja käydä kurkkaamassa, mitä tämä mahtaa puuhata. Mitä sitten voisi tehdä sellainen kaveri, joka haluaa jotain muuta. Terroristi esimerkiksi."
Atena, 2013
Sivuja: 288

2 kommenttia:

  1. Juonikuvaus on luonteeltaan sellainen, että lienee siinä ja siinä tarttuisinko kirjaan, mutta kansikuvasta on kerrankin annettavat pojot! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pia, kansi on kyllä aika makea, itsekin sitä katselin useampaan otteeseen.

      Poista