Äänikirjakokeilut senkun jatkuvat. Seuraavaksi lenkkikaverikseni valitsin Helmetin OverDrive-kokoelmista Tracy L. Higleyn Garden of Madnessin siitä yksinkertaisesta syystä että se sattui olemaan saatavilla. Arvasin kyllä että kyse on historiallisesta fiktiosta, mutta muilta osin valintaprosessini oli varsin suorasukainen: kaikki käy. Näin jälkikäteen ajatellen Garden of Madnessin aloitus olisi ollut ehkä selkeämpi jos olisin viitsinyt perehtyä edes hiukan kirjan aihepiiriin (vaikkapa lukemalla sen takakannen) tai olisin edes tiennyt jotain kuningas Nebukadnessarista, mutta kerrankos sitä ollaan ihan pihalla heti ensi metreillä?! Alkuhämmennykseni jälkeen jouduin oikein googlaamaan kuninkaan vaiheita ymmärtääkseni että kyseinen herra on Raamatusta tuttu.
Garden of Madness vie lukijansa vuoteen 563 eKr, Babylonin kaupunkiin. Kirjan päähenkilö, kuningas Nebukadnessarin tytär Tia on juuri menettänyt puolisonsa. Seitsemän vuotta sitten hänet naitettiin poliittisten suhteiden takia juutalaiselle Shealtielille ja nyt vihdoinkin Tia on vapaa sitoumuksestaan - vai onko? Salaa öisen kaupungin kaduilla juokseva prinsessa huomaa jälleen kerran olevansa osa poliittista peliä, jonka panoksena on sekä hänen vapautensa mutta myös valtaistuin ja isän henki.
Arvelin aluksi että kirjan kantavana voimana olisi romantiikka sillä tietyt merkit olivat ilmassa jo ensimmäisistä luvuista saakka. Ja toki kirjasta löytyikin rakkautta, mutta mielestäni virkistävän erilaisen romanssin muodossa. En tiedä Babyloniasta käytännössä juuri muuta kuin riippuvat puutarhat ja summittaisen sijainnin, joten kovin hyvin en osaa arvioida Higleyn luoman maailman uskottavuutta. Esimerkiksi Tia tuntui melkeinpä modernilta sankarittarelta seikkaillessaan yöllisessä kaupungissa tai uhmatessaan papiston edustajia, enkä tiedä olisiko moinen käytös ollut oikeasti mahdollista naiselle noina aikoina. Tia on poikkeuksellisen urheilullinen, hän hiipii salaa öisin palatsin puutarhoihin juoksemaan, mikä ajatuksena tuntui mukavasti tavanomaisesta poikkeavasta.
Kirja näyttää saaneet ainakin Goodreadsissa lisämääreen kristillinen
fiktio ja kristillinen tausta paljastuikin tarinassa pikkuhiljaa Tian
tutustuessa enemmän juutalaisen Jahveen, ainoaan oikeaan Jumalaan.
Vanhan Testamentin tarinoista kiinnostuneille Garden of Madness
saattaakin olla antoisa, sillä mukana on mm. juutalaisten profeetta
Daniel.
Kirjan lukija, jonka nimeä en valitettavasti onnistunut löytämään mistään, osoittautui mainioksi. Hänen mukanaan oli helppo eläytyä Tian maailmaa ja eri henkilöt olivat uskottavia ja hyvin tunnistettavia. Varsinkin muutama, yleensä kirjan luvun aloittava kohtaus, jossa lukija asettuu järkensä menettäneen kuningas Nebukadnessarin rooliin, suorastaan hätkähdytti. Kokonaisuutena kirja oli hyvä lenkkikaveri, joka viihdytti ja vei ajatukset pois polttelevista maitohapoista.
Oasis Studio, 2012
Kesto: 10 h 33 minuuttia
Kirjasta lisää: kirjailijan kotisivut
Eipä olisi kirjan nimestä heti tullut mieleen Raamattu-kytkös, mutta tarkemmin ajatellen mikä ettei. Tia kuulostaa aika Jasmine-tyyppiseltä henkilöltä juoksennellessaan pitkin puutarhoja. :)
VastaaPoistaMinun pitäisi harjoitella tätä äänikirjameininkiä enemmän, olisi kiva pyöräillessä kuunnella jotain kirjaa. Pitänee kaivella tuo podi jostain laatikosta esille, niin tämä voisi jopa olla mahdollista.
Ihanaa, että joku muukin valitsee kirjansa näin umpimähkäisesti! :-D Toisinaan on tosi hauskaa mennä vaan kirjastoon ja napata jotain ihan summan mutikassa. Tulee luettua sellaista mitä ei muuten koskaan lukisi, vaikka sitten kristillistä fiktiota!
VastaaPoista