keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Lola's Secret / Monica McInerney

Lola's Secret oli Helmetin e-kirjaston löytöjä. Olen huono etsimään kirjoja tuosta kirjastosta, koska monet kirjailijoista ja teoksista ovat täysin tuntemattomia minulle. Kansikuvan ja takakansitekstin perusteella voi tietysti yrittää tehdä arvauksia, mutta loppujen lopuksi moni valinta on silkkaa tuuria. Tällä kertaa käteeni osui ihan miellyttävä, vahvasti Maeve Binchyn kirjojen henkinen kirja erään perheen joulusta Australiassa.

Lola on 84-vuotias tehopakkaus, joka pyörittää poikansa ja tämän lasten kanssa motellia Australian ?? Valleyssä. Jonkinlainen muutos on ilmassa, Jim-poika vaimoineen on kovin vaisu. Lapsenlapset Bett ja Carol ovat toistensa kurkuissa ja kaukana Hongkongissa lapsenlapsenlapsi Ellen kaipaa kuollutta äitiään. Joulu lähestyy ja Lola päättää repäistä. Hän kutsuu joukon satunnaisia henkilöitä motelliin viettämään joulua ilmaiseksi

Lola's Secret muistuttaa hengeltään Maeve Binchyn kirjoja. Niissä on samanlaista lämmintä kerrontaa tavallisista ihmisistä ja kuten Binchykin, myös McInerney kertoo monta pienempää tarinaa suuremman kehyksen sisällä. Lola's Secret  on jatko-osa The Alphabet Sistersille, jota en, kuten minulle on tavallista, ole lukenut. Vaikka Lolan matkaan pääsikin helposti ilman ensimmäisen teoksen lukemista, mutta kirja kuitenkin spoilasi melko paljon The Alphabet Sistersin tapahtumia, joten mikäli aihe kiinnostaa, älä tee kuten allekirjoittanut vaan aloita alusta.

Kertomuksen ehdoton tähti on teräsmummo Lola, jota myös Really-Great-Granmaksi kutsuttiin. Lola murtaa mukavasti vanhenemisen myyttejä, hän mm. osoittautuu näppäräksi tekniikan hyödyntäjäksi - Lola lähettelee sähköpostia ja tekstailee lapsenlapsenlapsensa Ellenin kanssa sujuvasti. Ikä on tuonut mm. viisautta, mutta se ei myöskään estä rouvaa pukeutumasta värikkäästi, sabotoimasta jouluseimeä tai juonimasta nuoren lemmen tähden. Aivan mainio rouva siis!

Binchyn tavoin McInerney käsittelee tavanomaisten ihmisten elämää ja arjen ongelmia, kirjan tuntuukin muistuttavan siitä, ettei kukaan voi päältäpäin nähdä millaista taakkaa toinen mukanaan kantaa. Lola's Secretissä puhutaan paljon menettämisen tuskasta ja surusta, äitiyden paineista, kateudesta, ylpeydestä ja yksinäisyydestä, kiinnostavia teemoja. Aiheita toki käsitellään melko perinteisesti eikä kirja tarjoakaan lukijalleen suuria yllätyksiä, minulla se putosi kategoriaan ihan mukava kirja. Se ei tarjonnut unohtumattomia lukekokemuksia mutta viihdytti ja välillä jopa pisti hymyilemäänkin hyväntuulisuudellaan.
"Why?" he'd asked. "What makes Christmas better than any other time?"
She hadn't had any answer for that. He'd said good-bye then, telling her there was someone at the door. There might have been. A take-out delivery, probably. He wasn't eating a lot these days, but what he did eat arrived at the house in plastic containers, ordered online. He lived most of his life online. What was the point in going outside when he could do everything from here? This way he was the one in control. He could decide who he spoke to and who spoke to him. If he didn't like what he was reading, or hearing, he just had to change websites or blogs or press Delete. It was ... What? Better? No, safer, that was the word. He'd tried life out there, tried it and didn't like it. It was much easier in here.
 Ballantine Books, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti