lauantai 25. tammikuuta 2014

Empty mansions: The mysterious Life of Huguette Clark and the Spending of a Great American Fortune / Bill Dedman

En ollut koskaan kuullutkaan Huguette Clarkista tai hänen kuuluisasta, kuparikuninkaaksikin tituleeratusta isästään, W.A. Clarkista ennen tätä kirjaa. Mutta onneksi Bill Dedman, Pulitzer-palkittu toimittaja, oli nimennyt kirjansa näppärästi, heti otsikosta kävi ilmi että suuresta omaisuudesta ja uteliaisuutta kutkuttavista asioista olisi kyse. Joten utelias kun olen, lainasin ja luin.

W.A. Clark oli yksi oman aikansa amerikkalaisista suurmiehistä, hän raivasi tiensä pienestä mökistä yhdeksi maan rikkaimmista miehistä. Kuollessaan hän jätti jälkeläisilleen - myös alaikäiselle Huguettelle - suunnattoman omaisuuden. Huguette itse oli hiljainen ja syrjäänvetäytyvä nainen, joka nautti maalaamisesta ja keräili nukkeja. Julkisuudesta poissapysyminen tuli vanhemmiten Huguettelle yhä tärkeämpää, viimeiset vuotensa nainen vietti piilotellen sairaalassa, omasta tahdostaan.

Päällimmäinen tunteeni lukiessani Huguetten tarinaa, oli paha mieli. Dedmanin selvittäessä kylmän asiallisesti sitä, kuinka Huguetten omaisuutta oli ryöstetty naisen ollessa sairaalassa, alkoi harmittaakin. Vaikka Huguette olikin taatusti keskivertovanhusta vauraampi, olisin toivonut että joku hänen lähellään olevista henkilöistä, olisi ihan oikeasti välittänyt tämän asioiden hoitamisesta. Naisen sairaalavuosien aikana hänen kodistaan mm. ryöstettiin miljoonien arvoinen Monet, myös hänen äitinsä pankin tallelokerossa olleet korut, katosivat. Haiskahtaako hyväksikäytöltä?

Kirja tarjoaa myös mielenkiintoisen katsauksen Amerikan historiaan, sillä Dedman aloittaa teoksen W.A. Clarkin elämästä ja siitä, kuinka tuo suuri amerikkalainen omaisuus hankittiin. Kirja ei kaunistele, vaan käy brutaalisti läpi mm. isä-Clarkin lahjontasyytteet ja perheen muiden vesojen jokseenkin kyseenalaiset kohtalot. Ei taida olla helppoa olla määrättömän rikaskaan! On vaikeaa päättää mitä mieltä olisin Huguette Clarkin elämäntarinasta. Kuten kirjailija itse loppusanoissa viisaasti esiin, Clarkin tarina ei ole kertomus rikkaasta tyttörukasta - Huguette lienee kokenut paljon onnellisiakin hetkiä, mutta kukapa 104-vuotias ei olisi kokenut elämässään joitakin pettymyksiä ja menetyksiä?

Random House Publishing Group, 2013
Sivuja: 385

2 kommenttia:

  1. Luet kyllä kiinnostavan tuntemattomia(kin) kirjoja! Ja kun tuota tekstiä sinulta vaivatta syntyy, vastaapa haastekysymyksiin, joita heitin sinulle blogissani :-)

    VastaaPoista