sunnuntai 29. joulukuuta 2013

The Rosie Project (Vaimotesti) / Graeme Simsion

Olen BBC:n Uusi Sherlock -sarjan harras fani ja kuunneltuani ensimmäisen luvun The Rosien Projectista
hykertelin tyytyväisenä päätökselleni napata Audiblesta juuri tämä kirja. Simsioninin kirjan sankari, Don, voisi nimittäin olla Sherlockin geeniteknologiasta kiinnostunut veli. Loistavaa!

Päähenkilömme, Don, on geeniteknologian professori ja varsin persoonallinen tyyppi. (Kirjassa vihjaillaan Donin olevan Asperger-henkilö, mutta jääköön lokeroiminen asiasta enemmän tietävien vastuulle.) Hän näyttää Gregory Peckiltä, kuntoilee säännöllisesti ja omaa hyvän työpaikan - jostain syystä vain sopivan puolison löytäminen on osoittautunut vaikeaksi ja siksi Don aloittaa Vaimo-projektin jonka tarkoitus on kyselylomakkeen ja haastattelujen (treffien) avulla löytää sopiva kanditaatti elämänkumppaniksi ja suvun jatkamistarkoituksiin. Homma vaikuttaa melko suoraviivaiselta, joskin haastavalta kunnes vastaan tulee Rosie, joka on aivan vääränlainen...

The Rosie Project oli kaamosajan iltalenkkieni ilo, sillä Dan O'Gradyn luentaa oli ilo kuunnella ja heittäydyin täysin Donin vaimon etsintäprojektiin mukaan. Sitä paitsi leppoisan romanttisen komedian kanssa uskaltaa vaikka pimeään metsäänkin, mutta esimerkiksi Jo Nesbøn kanssa on minun mielikuvituksellani varustetun henkilön parempi liikuskella vain valoisalla kelillä.

Pidin Donista ja Rosiesta, kikattelin huumorille ja nautin lukijan aksentista. Se on tunnelmaltaan lämmin ja iloinen ja lempeästi iloittelee ihmisten erilaisuudella. Tarina on toki suhteellisen ennalta-arvattava mutta kuten eräs viisas ystäväni aina jaksaa muistuttaa: tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka. Minulle tämä kirja olikin juuri oikea tähän hetkeen, tuntui hyvältä voida rentoutua ja nauraa sen parissa ja lievittää siten omaa stressaantunutta oloani.

Kirja ilmestyy ihan hetikohta (tammikuussa 2014) suomennettuna nimellä Vaimotesti, kustajana on Otava.

Penguin Books Limited, 2013
Kesto: 7h 30 min
Lukija Dan O'Grady

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti