maanantai 20. toukokuuta 2013

The Kite Runner / Khaled Hosseini

Olen lukenut Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa ja muistan pitäneeni kirjasta. Mutta jotenkin The Kite Runner (suom. Leijapoika) on jäänyt minulta huomioimatta - virhe, jonka onneksi nyt korjasin, sillä tämä kirja on vaikuttava. Kirjan tapahtumat ja henkilöt jäivät askartelemaan ajatuksiini pitkiksi ajoiksi ja nyt oikeastaan mietinkin miksi odotin näin kauan sen lukemista.

Leijapoika vie lukijansa Afganistan lähihistoriaan. Kirja kertoo kahden pojan, Amirin ja Hassanin, tarinan. Amir on pojista onnekkaampi, hän syntyy arvostetun kauppiaan ainoaksi pojaksi ja etuoikeutetuksi pashtuksi. Hassan taas on Amirin perheen palvelijan poika ja ylenkatsottuja hazaroita. Pojat eivät luokka- tai rotueroista piittaa, mutta valitettavasti maailma tekee sen heidän puolestaan. Amirin tie Amerikkaan, Hassan taas jää Neuvostoliiton miehittämään Afganistaniin.

Hosseinin kirja oli hieno lukukokemus, jossa oli useampikin vahva teema. Se kuvaa Afganistanin karua lähihistoriaa vaikuttavasti, kauniin nostalgisiin lapsuusmuistoihin liittyvät pian sota, väkivalta ja julmuus. Tarina on myös Amirin kasvutarina, hän on vahvan, yhteisössään miltei legendaarisen isän arka poika joka ehkä enemmän kuin mitään muuta haluaisi isänsä hyväksyntää, mutta rohkeuden kehittämiseen tarvitaan joskus kokonainen ihmisikä. Hosseini kuvaa poikia niin hyvin että saatoin melkein nähdä nuo pikkupojat silmissäni ja se ehkä sai minut eläytymään heidän kohtaloihinsa entistä enemmän.

Vaikka kirjan vaikuttavinta antia olivatkin poikien lapsuusvuodet, pidin mielenkiintoisena myös Amirin aikuistumista Amerikassa ja maahanmuuttajan elämän kuvausta. Vaikka kirjassa jokunen ennalta-arvattava käänne olikin, ne eivät juuri haitanneet sillä Hosseini on käärinyt tarinansa niin hienoon ja monipuoliseen pakettiin etten voinut kuin ihastella ja elää kirjan mukana. Hieno kirja, todellakin!

PS. Khaled Hosseinin uusin kirja, Ja vuoret kaikuivat, julkaistaan huomenna maailmanlaajuisesti. Tämä(kin) kirja kiinnostaa kovasti!
"Winter.
Here's what I do on the first day of snowfall every year: I step out of the house early in the morning, still in my pajamas, hugging my arms against the chill. I find the driveway, my father's car, the walls, the trees, the rooftops, and the hills buried under the foot of snow. I smile. The sky is seamless and blue, the snow so white my eyes burn. I shovel a handful of the fresh snow into my mouth, listen to the muffled stillness broken only by the cawing of crows."
Bloomsbury Publishing, 2009
Sivuja: 336

7 kommenttia:

 1. Nimenomaan hieno kirja! Oi että olen täpinöissäni, Hosseinilta pitäisi tällä viikolla tulla viimein uusi teos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, huomenna se uutuus kai ilmestyy! Täytyy ehdottomasti lukea se!

   Poista
  2. Voih, huomenna jo! Saas nähdä, koska arvostelukappale saapuu. Minä joudun aina suunnilleen sitomaan itseni sisälle, etten rynni kirjakauppaan hakemaan suuresti odotettua teosta, vaikka olisinkin sen etukäteen kustantamolta tilannut :D

   Poista
  3. Jospa jo huomenna sitten? Tai ainakin tällä viikolla? :)

   Poista
 2. Minä en ole vieläkään lukenut yhtään Hosseinin teosta kehuista huolimatta. Ne kyllä kiinnostavat kovasti, selvästi tulisi nyt ryhdistäytyä ja käydä kirjastosta lainaamassa. Olen hypistellyt useampaan kertaan sekä tätä että Aurinkoja ottamatta niitä kuitenkaan mukaan. Ehkäpä siis aloitan Leijapojasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta molemmat, sekä Auringot että Leijapoika ovat olleet hienoja lukukokemuksia joten en voi muuta kuin suositella.

   Poista
  2. Ihana kuulla!

   ps. Se Tony Danzan kirja on vienyt minut mennessään!

   Poista