Luin tekstiä hivenen skeptisenä, sillä mietin onko Danzan opetustyö sittenkin vain julkisuustemppu. Google kuitenkin paljastaa Danzan yrittäneen vaikuttaa myös päättäjiin saadakseen opetukseen enemmän määrärahoja, joten olivatpa miehen motiivit mitkä tahansa, yrittää hän ainakin vaikuttaa asioihin positiivisella tavalla. Danzan teksti on sujuvaa ja se saa välillä hymyilemään, jopa naurahtamaankin. Välillä tosin hämmennyn kun Danza heittäytyy tunteelliseksi ja esimerkiksi kertoo itkeneensä opetustyönsä takia. Kyynikko minussa epäili näyttelijän kyyneliä yritykseksi kalastella lukijan sääliä mutta kenties olen sittenkin väärässä sillä Danza tuntuu olevan rehellinen kertomalla reilusti esimerkiksi tekemistään virheistä, joiden johdosta hän joutuu mm. rehtorin puhutteluun. Kirjan lukujen lopussa onkin usein Teachers lounge -osio, jossa Danza kuvaa keskustelujaan muiden opettajien kanssa ja valottaa siten opettajan työn arkea toisestakin näkökulmasta.
En voi välttyä vaikutelmalta että Danzan kokeilusta on haettu jotain samanlaista kuin mitä Michelle Pfeiffer aikoinaan teki Levottomissa sieluissa. Tiedättehän, kuvioihin tulee vähän erilainen ope, joka tajuaakin oppilaita muita paremmin ja joka tavallisuudesta poikkeavilla opetustekniikoillaan murtautuu kovia kokeneiden kadun lapsien panssarin läpi. Ajatus kieltämättä nousi muutamaan otteeseen mieleeni esimerkiksi kohdassa jossa herra Danza järjestää äidinkielen kokeen aarteenetsinnän muotoon. Kirjan perusteella amerikkalainen äidinkielen opiskelu tuntuukin aika erilaiselta kotimaan oloihin verrattuna, en muista meidän noilla luokka-asteilla enää keskutelleen sankaruudesta. Sen sijaan muistan esimerkiksi kieliopin, jota ei kyllä Danzan tunneilla tankata...
"Can you keep spouting that dewy-eyed passion in front of a classroom full of unruly teenagers who want to eat you for lunch?"Crown Publishing Group, 2012
I grinned. "I'll make a bet with you. Win, lose, or draw, I'm going to be in that classroom for at least one solid school year. Cameras or no cameras, once I've got students who expect me to teach, I'll be there every day, and I'm going to try my hardest to be the best teacher they ever had. That's what I mean by responsible reality."
Sivuja: 264
Kirjasta lisää: Teach-sarjan kotisivut
Kiitos vinkistä, tämä vaikuttaa superkiinnostavalta! Opetus on tosiaan varmaan rapakon takana erilaista, mutta vertaistuki kyllä kelpaisi. :)
VastaaPoistat. Kujerruksien Linnea
Linnea, minä lainasin tämän Helmetin Overdrive-kirjastosta eli sieltä löytyisi ainakin kappale.
PoistaKiitos tiedosta, pitää kurkata sieltä!
PoistaMitä olen ollut ymmärtävinäni niin USAssa ei äikän tunneilla tosiaankaan tankata kovin paljoa muodollista kielioppia, vaan suurimmaksi osaksi luetaan kirjoja, kirjoitetaan niistä esseitä ja keskustellaan kirjojen teemoista yms. (tai opettaja yrittää kiskoa jonkinlaista reaktiota oppilaista joista suurta osaa ei voi vähempää kiinnostaa).
VastaaPoistaKoulua varten luettujen kirjojen määrä joka tapauksessa ylittää suomalaisten koulujen äikäntuntien lukemiset...
hdcanis, sieltä tuo meno tosiaan vaikuttaa. En muista että meidän tunneillamme olisi esimerkiksi suuremmin mietitty sankaruuden merkitystä kuten Danzan opetuksessa. Osa kirjassa esiintyneistä harjoituksista ja teemoista vaikutti mielenkiintoisilta, olisin varmaan itse tarttunut niihin lukioaikoina innosta hihkuen. (Mutta tosin kirjanörttinä luultavasti edustaisin vain pientä vähemmistöä...)
PoistaKirjalla on kuitenkin ihana nimi (olen itse opettaja) :-D
VastaaPoistaVoikohan olla niin että amerikoissa äidinkielen aine on jaettuna kahteen, kirjallisuus ja kieli? Tai miten nyt sanotaan suomeksi (litteratur och språk).
Emma, totta juuri kirjan nimi herätti minunkin huomioni!
PoistaVoi hyvinkin olla että opinnot on jaettu kahteen osaa, kirjassa Danza opettaa vain tätä yhtä ainetta ja ryhmää.
Kiintoisa asetelma kieltämättä. Levottomat sielut oli niin tv-sarjana kuin leffana parasta antia nuoruudessa, ja vaikka en voisi kuvitella itseäni koskaan opettajan työhön, jollain tavalla sitä koskevat tekstit kiinnostavat aina. Ehkä itselläkin olisi anteeksipyydettävää menneiltä opettajilta, jos ei omasta niin koko luokan puolesta... :D
VastaaPoista-Pia
Bibliofiles2, minustakin asetelma oli kiinnostava. Danza on kai pyrkinyt kokeilunsa jälkeen tekemään myös työtä opetuksen määrärahojen lisäämiseksi joten ehkäpä proggis kuitenkin vaikutti häneen.
PoistaDanza sanoo kirjassa muuten että toivoo että oppilaat ymmärtäisivät sen kuinka iso vaikutus näillä muutamilla opiskeluvuosilla voi olla heidän tulevaisuuteensa. Näin vanhempana en voi kuin nyökytellä, mutta olisinkohan uskonut sitä lukiolaisena?!
Kirjan nimi herätti minunkin huomioni :) Kuulostaa mielenkiintoiselta sekä idean puolesta että kurkistuksena amerikkalaiseen koulumaailmaan.
VastaaPoistaLuru, selkeästi kirjan nimen valinta on onnistunut! On kyllä mielenkiintoista seurata kuinka suhteellisen menestynyt näyttelijä sopeutuu opettajan arkeen. Kirjasta sain muuten vähän sellaisenkin kuvan että Amerikassa olisi mahdollista ns. maallikkojenkin päästä opettamaan omaa erikoisalaansa ja Danza kirjassaan vetosikin juuri sen puolesta että mahdollisimman moni jakaisi aikaansa lasten ja nuorten koulutuksen parantamiseksi.
Poista