sunnuntai 10. helmikuuta 2013

The Chronicles of Downton Abbey / Jessica Fellowes, Matthew Sturgis

Olen Downton Abbey -sarjan suuri fani, jokainen jakso on tullut katsottua ja erityisesti jouluspesiaalin viimeinen jakso jätti taas kaipaamaan lisää - kuten varmasti tarkoitus olikin! Pahimpiin vieroitusoireisiin nappasin kirjastosta mukaani The Chronicles of Downton Abbeyn. Kirjoja on ilmeisesti tehty useampikin, tämä lainaamani onnekkaasti kuitenkin käsittelee tuoreinta sarjan kautta, joten pääsin vielä fiilistelemään Matthewin ja Maryn häitä. Kirjan sävy on kuitenkin haluttu pitää positiivisena, joten esimerkiksi Syblin kohtaloon ei kirjassa juurikaan palata eikä juonipaljastuksia ole muutoinkaan luvassa.

Kirja koostuu pääosin sarjan henkilöiden esittelyistä, ääneen pääsevät niin näyttelijät kuin sarjan luoja, Julian Felloweskin. Ainakin minun kannaltani oli mielenkiintoista lukea historiallista taustaa kunkin henkilön takana ja hämmästelin sitä kuinka paljon taustatutkimusta sarjassa oikein tehdäänkään. Pienenä yksityiskohtana voitaisiin mainita vaikka Granthamien illalliskutsut, joissa suurta pöytää peittää valkoinen liina, jolla posliinit, hopeat ja kristallit on aseteltu moitteettomasti. Kirjassa sarjan lavastuksesta vastaava henkilö kertoo, kuinka pöytäliinan käyttö oli vähentynyt ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta koska heidän kuvauksissa käyttämänsä pöytä on aitoa antiikkia ja todella kallis, ovat he kuitenkin halunneet suojata sen pinnan liinalla. Itse en olisi ehkä tullut kiinnittäneeksi huomiota noinkin pieneen yksityiskohtaan, mutta epäilemättä kaikki tämä vahvistaa Downton Abbeyn aitouden tuntua. Tutkimuksen määrä näkyy myös sarjan henkilöissä, joilla jokaisella, yläkerrasta alakertaan, tuntuu olevan ihan oikea tausta ja persoonallisuus.


Kirja oli mielestäni mukava kokonaisuus, jossa yhdistettiin monia erityyppisiä tiedonmurusia. On tietoa henkilöistä faneille, historiallista taustaa aikakaudelle yleensäkin, runsaasti kuvia ja kurkistuksia kulissien taakse. Kannaltani ehkä turhimpia olivat osiot, joissa oli koottu kuvakollaaseja tavaroista, joita kukin henkilö ehkä käyttäisi, alkaen vaikkapa koruista tai hajusteista rouvilla, aina leivontatarvikkeisiin ja käsirautoihin (John Bates...) saakka. Vaikka kivoista kuvista tykkäänkin, nuo pienet osiot tuntuivat jotenkin ylimääräisiltä. Olisin mielelläni sen sijaan lukenut vaikka enemmänkin lainauksia sarjan henkilöiltä, sillä varsinkin suosikkini Violet on melkoinen terävän kielensä kanssa.
Violet: I'm so looking forward to seeing your mother again. When I'm with her, I am reminded of the virtues of the English.
Matthew: But isn't she American?
Violet: Exactly.
HarperCollins, 2012
Sivuja: 314

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen ihan armoton Downton Abbey -fani. En tiedä haluaisinko edes saada tuota kirjaa käsiini (paitsi ne leivontatarvikkeet kiinnostaisi!!) =). Olen jotenkin niin sen tv-sarjan lumoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hätää, ei täältä juonipaljastuksia (valitettavasti) pahemmin irtoa. Ennemminkin sellainen kurkkaus kulissien taakse vain, esimerkiksi jouluspecialin tapahtumia ja Sybilin kuolemaa ei mainita lainkaan.

      Poista