maanantai 6. helmikuuta 2012

Tummaa suklaata / Lesley Lokko

Tummaa suklaata osui käteeni oikeastaan kauniin kannen ja ihanan nimen ansioista, mikäpäs olisi parempaa pakkaspäivänä kuin tumma suklaa tai kenties kuuma kaakao... Lukukokemuksena tämä Lesley Lokkon kirja ei kuitenkaan ollut ihan siitä tasaisimmasta päästä.  Alkuun olin jo hiukan pettynyt ja harkitsin kirjan jättämistä kesken, sillä sen kielessä oli yksittäisiä, pieniä juttuja jotka ärsyttivät "Améline raukka ja parka" ja tarinakin vaikutti uhkaavasti hömpältä. En tiedä mitä sitten oikein tapahtui, koska lopulta löysin itseni tuoliin käpertyneenä ja Tumma suklaakin oli melkein ahmittu...

Kirjassa palataan 1980-luvun Haitille, jossa elelevät 16-vuotias Laure ja reste-avecina perheessä työskentelevä Améline. Tyttöjen elämä ei ole helppoa Lauren ankaran isoäidin hoidossa ja Laure yrittääkin murtautua vapaaksi rakastumalla amerikkalaiseen sotilaaseen. Katastrofi alkaa kun Laure huomaa olevansa raskaana ja poikaystävä hylkää. Kun Laure lähetetään Yhdysvaltoihin äitinsä luokse, päättää Amélinekin muuttaa elämänsä suuntaa hankkimalla työpaikan...

Kirjassa seurataan myös brittiläisen Melanien, rikkaan popparin tyttären elämää. Hänen tarinansa kuitenkin tuntuu melko irralliselta ja mietin pitkään mitä rikkaalla tyttörukalla on yhteistä kahden haitilaisen maahanmuuttajanaisen kanssa. Ei paljonkaan, ainakin se tuli todettua. Melanien osuus kirjasta on minusta siinä määrin irrallinen että olisin kenties karsinut sen kokonaan kirjasta pois.

Tummaa suklaata ei ole mikään tajunnan räjäyttävä lukukokemus, mutta ihan mukavaa ajanvietettä kuitenkin. Olin hiukan pettynyt tapahtumien siirtyessä Haitista Iso-Britanniaan ja USAan, sillä Haiti vaikutti mielenkiintoiselta ja erilaiselta paikalta, josta olisin mielelläni lukenut lisääkin. Kirjallista maailmanvalloitusta varten nappaan tästä kuitenkin itselleni pisteen.
"Kaupunkiin. Mitä kaunistelua! Port-au-Prince ei ollut kaupunki. Se oli joka suuntaan levittyvä,  kaoottinen sekasotku.  Kerjäläisiä joka kadunkulmassa, salaisia poliiseja kaahaamassa ympäriinsä avojeepeillä ja karkottamassa tieltään kanoja, kaupustelijoita ja jalankulkijoita.  Tienvarsikioskeissa kaupattiin kaikkea mahdollista auringon alla, muttei tietenkään mitään, mitä kukaan viitsisi ostaa... "
WSOY,  2008
Alkuteos: Bitter Chocolate
Sivuja: 467
Kirjallinen maailmanvalloitus: Haiti

2 kommenttia:

  1. Minä aloitin tätä vähän aikaa sitten, mutta jätin sitten kesken. Tarina oli ihan hyvä, muttei kumminkaan niin kiehtova että olisin halunnut lukea loppuun. Minäkin kuvittelin, että tapahtumapaikka olisi eksoottinen ja erilainen Haiti, joten siirtymät olivat pettymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susa, sama kokemus siis sinullakin! Pakkaus vaikuttaa hyvältä, eikä ole hullumpi mutta sitten kuitenkaan jokin ei natsaa. Harmi.

      Poista