torstai 2. helmikuuta 2012

Apteekkari Melchior ja Olevisten kirkon arvoitus: rikosromaani vanhasta Tallinnasta / Indrek Hargla

Tämä kertomus pohjautuu tositarinaan, sillä Tallinnan raadinkirjojen mukaan vuonna 1409 kaupungissa murhattiin korkea-arvoinen ritari. Murhaa seurasi pian useampikin kuolemantapaus.  Tapausta tutkittiin useammankin tahon toimesta, tuloksetta. Tosin, oikeuden pöytäkirjojen  mukaan kaupungin apteekkari, Melchior, puhuttelee raatia ja kertoo tietävänsä murhaajan henkilöllisyyden ja motiivin. Melchiorin ei koskaan sallittu puhutella raatia, mutta jostakin syystä raati kuitenkin maksoi hänelle 10 markan palkkion...

Indrek Hargla (salanimi) on Viron tunnetuin sci-fi- ja fantasiakirjailija. Olevisten kirkon arvoitus on hänen ensimmäinen historiallinen salapoliisiromaaninsa. Sarjassa on ilmestynyt kolme muutakin teosta, näistä seuraava, Rataskaivokadun kummitus, ilmestyy suomennettuna syksyllä 2012. Luulen, että sekin pitää saada lukea...

Kirjan perusajatus on melko näppärä, apteekkari on oivallinen - ja minusta mukavan tuorekin - hahmo rikostenselvittäjäksi. Hänellä on luontevat yhteydet kaupunkilaisiin ja tuntee ammattinsa puolesta niin heidän salaisuutensa kuin myrkyt ja niiden seurauksetkin. Kirjan mysteeri ei ole ehkä tajunnan räjäyttävä mutta minut  tempaisikin mukaansa keskiaikaisen Tallinnan tunnelma ihmisineen ja murhat jäivät lisämausteeksi.

Korkea torni keskellä on
Olevisten kirkon torni.
Olen todella iloinen siitä että olen löytänyt itselleni uuden, mielenkiintoisen kirjailijan ja vielä ihan naapurista! Virolaisen kirjailijoiden tuntemukseni on olematonta, hyvä että nyt sain mahdollisuuden hiukan paikata tätä aukkoa.  Tallinna tapahtumapaikkana on paitsi uusi myös kiehtova, kaupungin tuttuus auttaa ja lisää tapahtumiin elävyyttä. Silti tämä tuntuu ympäristönä kiehtovalta, mielelläni kuvittelen vanhan kaupungin elämää keskiajalla. Kirjassa on paljon samaa kuin C.J Sansomin Shardlake-sarjassa, selvitelläänhän molemmissa keskiaikaisia murhia. Silti innostuin tästä kirjasta kenties vielä enemmän tuon Viro-aspektinsa takia. Henry VIII:n aikojen Englannista olen lukenut melko paljon, mutta Tallinna - se on harvinaista herkkua!

Monet kirjassa esiintyvät paikat löytyvät edelleenkin Tallinnan vanhasta kaupungista, mm. Mustapäiden killan talo on edelleen olemassa, samoin kuin mm. dominikaanisen luostarin kirkko, voisin siis kuvitella että tämän kirjan kanssa voisi olla hauska lähteä seikkailemaan Tallinnassa Melchiorin hengessä.
"Luostarin muurien sisäpuolelle astuessaan Melchior tunsi aina muutoksen. Jotain muuttui, hän hengitti toisenlaista ilmaa, se ei ollut kirkon ilmaa, se oli jotain ... pyhempääkö? Luostarin paksut muurit loivat tunteen, että olet astunut lähemmäksi Jumalaa, että olet paikassa, jossa viisikymmentä miestä palvelee Jumalaa aamusta iltamyöhään ja rukoilee tämän kaupungin onnen ja sen asukkaiden autuuden puolesta. Jokaisella luostarilla on muurit, ja niiden sisällä on toisenlainen elämä ja ilmapiiri."
Moreeni, 2011
Sivuja: 349
Alkuteos: Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus
Ikkunat auki Eurooppaan: Viro

11 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kiehtovalta! En lue kovin paljon dekkareita, mutta tämä kuulostaa sellaiselta, josta voisin tykätä. Niin ihana miljöökin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, minä ainakin innostuin (tosin saatan olla herkästi innostuvaa laatua). Ja mieli tosiaan tekisi tehdä kesäretki Tallinnaan ja koluta läpi tapahtumapaikkoja. Erityisesti innostuin siitä että tapaus apteekkareineen on oikeasti ollut olemassa!

   Poista
 2. Todella vetävänkuuloinen kirja! Tallinan keskiaikainen vanhakaupunki miljöönä kiehtoo ja sitten vielä murhamysteeri! Tämän haluan lukea :)

  p.s. Mulla vähän tökkii koneessa sivusi. Hitaasti aina lataa, mutta onneksi nyt pääsen kommentoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, kiva jos kiinnostaa ja hyvä kun ilmoitit hitaudesta! Täytyy miettiä missä olisi vika, en ole oikeastaan tehnyt muita muutoksia jotka voisivat vaikuttaa asiaan kuin palstan leventämisen, kommenttiboksin muutoksen ja kirjailijat -syötelaatikon. Näistä äkkiseltään lähtisin epäilemään syyksi tuota palstaa, joten kavennan sitä vähän.

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa minua Globalia-listalaisista eniten! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salla, mielellään sitä "mainostaa" mielenkiintoista kirjaa! Toivottavasti tykkäät!

   Poista
 4. Oletko lukenut Jaan Krossin Uppiniskaisuuden kronikan? Todellinen järkäle, mutta loistava historiallinen romaani Virosta. Suosittelen! Minuakin tämä dekkari kiinnostaa. Mistä hankit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uppiniskaisuuden kronikka kuulostaa kyllä kiehtovalta, täytyy laittaa sekin lukulistalle jahka selvitän tämän nykyisen kasan!

   Kiva jos Harglan kirja kiinnostaa, minä sain omani ihan kirjastosta. Tuli aika nopeasti, muistaakseni kolmessa viikossa.

   Poista
 5. Tämä voisi olla minulle sopiva rikosromaani! Kiitoksia vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, minä tykkäsin Melchior-kirjoista paljon. Varsinkin Tallinnan reissua ennen tämä oli kivaa luettavaa!

   Poista