maanantai 27. helmikuuta 2012

Parempien ihmisten lapsi / Doris Lessing

Tämä on ehkä hassu tunnustus, mutta luen nyt toista kertaa Parempi ihmisten lasta. Ensimmäinen kerta taisi olla eräänä sateisena kesänä mummolassani, jolloin kaikki serkutkin olivat matkoilla ja kävin epätoivoisena läpi mummin ja ukin kirjahyllyä. Olin siinä iässä että samaistuin täysin Marthan tylsistymiseen, muut kirjan hienoudet taisivatkin sitten mennä vähän hukkaan minun kohdallani...

Martha kasvaa maaseudulla, sairaalloisen isän ja dramaattisuuteen taipuvaisen äidin parissa. Hän on älykäs nuori nainen, joka tuntuu haluavan haasteita, kaipaavan tasa-arvoa ja raikkaampia aatteita, jotka maaseudun pienistä piireistä kuitenkin puuttuvat. Juutalaisen ystävänsä Jossin kanssa Martha vaihtaa kuitenkin ajatuksia, Jossilta hän saa myös tarvitsemaansa apua lapsuudenkodin piiristä pakenemiseen, Joss nimittäin järjestää Marthalle työpaikan setänsä toimistossa, kaupungissa. Kaupungissa alkaa Marthan aikuistuminen, työpaikka, omia, itse valittuja ystäviä, seurustelua, aatteita...

Parempien ihmisten lapsi on Lessingin pääteoksen, viisiosaisen Children of Violence -sarjan, ensimmäinen osa, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1952. Kirjan alkuperäinen nimi on Martha Quest, jäinkin miettimään onko kyseessä kirjailijan sanaleikki, Martha kun etsii kirjassa itseään (quest = etsintä). Kirjan tapahtumapaikka ja -aika ovat mielenkiintoiset, kirja sijoittuu Afrikkaan, Rhodesiaan (nyk. Zimbabwe) aikaan juuri ennen toista maailmansotaa. Tietyt aatteet ja ajatukset ovat jo ilmassa, sen saa Marthakin kokea...

Parempien ihmisten lapsi mielenkiintoinen teos Marthan pyrkimyksistä löytää itsensä, se on kauniisti kirjoitettu ja vahva, silti se tuntuu jäävän kesken. Ainakin minusta tuntui siltä, että kirja loppuu juuri kun Martha on saavuttamassa jotain uutta, joka tosin tuntuu sekin tuhoon tuomitulta. Sarjassa seuraavina ovat kirjat Hyviin naimisiin, Myrskyn varjossa, Lumous haihtuu ja Muutoksen aika.

Kuinkahan paljon kirjassa on muuten Lessingiä itseään? Ainakin Wikipedian perusteella Dorisin elämänvaiheet vaikuttavat samankaltaisilta kuin Marthan...
"Tänä joulukautena 1938 tuntui kuin Kerho olisi ollut aina olemassa, kuin se tulisi olemaan ikuisesti olemassa; se oli kuin kaihon kultaisessa valossa kylpevä satu, jossa kaikki olivat nuoria, jossa mikään ei muutu. Pelikenttien takana olevat levolliset siniset kumipuut, golfkenttää reunustavat jakarandat, hibiscusaidat helakanpunaisine kukkineen muodostivat maagisen kehän, jonka sisäpuolella mitään ei voinut tapahtua, mikään ei uhannut, sillä sanattomasta sopimuksesta politiikasta ei keskusteltu, ja Eurooppa oli kaukana. Itse asiassa voisi sanoa, että tämä kerho oli syntynyt vastalauseeksi kaikelle sille, mitä Eurooppa edusti. "
Otava, 2007
Alkuteos: Martha Quest
Sivuja: 317
Kirjallinen maailmanvalloitus: Zimbabwe

10 kommenttia:

 1. Minulla tämä odottaa hyllyssä yhdessö koko loppusarjan kanssa, vähän jännittää, mitä sitten tykkään kun Viides lapsi ei iskenyt ollenkaan, ja Eloonjääneen muistelmat ärsytti mutta kuitenkin jäi vaivaamaan :)

  Doris Lessingin aikaisemmissa teoksissa taitaa olla varsin paljon omaelämänkerrallisuutta. Tiedä häntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän häiritsi se keskenjääminen. Kirjassa ei oikeastaan ehtinyt tapahtua paljoakaan kun oltiin jo viimeisellä sivulla ja tämä jätti vähän pettyneen olon. En oikein tiedä tarttuako sarjan seuraavaan osaan vai en, kenties säästän sen kesän rauhallisempiin lukuaikoihin.

   Poista
 2. Minulla odottaisi tämä omassa hyllyssä. Toistaiseksi ainokainen Lessingini on Viide lapsi, josta vaikutuin aikalailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta taitaa olla Viides lapsi lukematta, pitäisiköhän tutustua siihen?!

   Poista
 3. Norkku, pitäisi! Se oli hyvä.... nyt kyllä mietin olisiko tämä Parempien ihmisten lapsi sellainen, joka pitäisi lukea. Ilmeisesti pitäisi ainakin olla jatko-osat sitten käsillä saman tien. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy siis kirjastosta hakea Hyviin naimisiin ja jatkaa Marthan tarinaa!

   Poista
 4. Minusta oli hienoa lukea miten tarina alkaa :

  Luin ja postasin sarjan nimittäin keskiväliltä Myrskyn varjossa
  http://joklaaja.blogspot.com/2011/11/doris-lessingin-myrskyn-varjossa.html

  Selasin vielä nelos-osankin, muita osia ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkasin ihan pikkuisen tekstiäsi, vaikuttaa siis siltä että Parempien ihmisten lapsi oli vasta alkusoittoa Marthalle, siltä se kyllä tuntuikin.

   Kirjaston tietokanta väitti että Children of Violence olisi viisi-osainen ja Muutoksen aika olisi viimeinen teos?

   Poista
 5. Oma elämäkerrallisuutta on ainkin kolmososassa, ja nelosessa. Ykkösestä en tiedä. Doris on wikipedian mukaan sysntynyt muistaakseni 1919 Persiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lunttasin vähän Wikipediasta, jonka mukaan Doris olisi viettänyt ainakin nuoruutensa Etelä-Rhodesiassa, jossa hänen isänsä elätti perhettä maissinviljelyllä, vaihtelevin tuloksin, vähän niinkuin Marthakin siis.

   Poista