keskiviikko 16. tammikuuta 2013

The Newlyweds / Nell Freudenberger

The Newlyweds oli löytö Helmetin Overdrive-kokoelmasta. Kirja kertoo Bangladeshistä kotoisin olevan Aminan tarinan. Amira löytää amerikkalaisen miehensä netistä, aasialaisia morsioita välittävältä sivustolta. George osoittautuu kelpo mieheksi ja aikanaan Amina matkaa uuteen kotiinsa Rochesteriin, jossa avioliiton arki alkaa.

Nell Freudenberger oli minulle uusi tuttavuus ja oli mielenkiintoista tarttua tähän kirjaan heti Amerikan lasten jälkeen, kirjat kun ovat tyyleiltään ja aihepiiriltään jossain määrin samanlaisia, olkoonkin että Tylerin kirjasta ja sen ironisista sävyistä nautin kyllä enemmän ja kykenin samaistumaan sen henkilöihin paremmin.

The Newlyweds osoittautui aivan erilaiseksi kirjaksi kuin mitä alunperin kuvittelin. Olin jostakin saanut päähäni että kirja keskittyisi ehkä Georgen ja Aminan avioliittoon ja kulttuurieroihin, mutta Freudenbergerin teksti olikin elementeiltään paljon monipuolisempi ja sanoisinkin että maahanmuuton ohella se on ennen kaikkea Aminan kasvutarina, sillä nöyrästä ja hauraanoloisesta Deshin tytöstä kuoriutuu pikkuhiljaa sinnikös ja kekseliäs aikuinen nainen.

Kirja on hyvin pitkälti kaksijakoinen teos, sen alkupuoli keskittyy Aminan uuteen elämään Georgen vaimona ja on toisaalta viihdyttävää mutta arkisuudessaan myös ehkä vähän tylsääkin luettavaa ja jäinkin kaipamaan kerrontaan joko enemmän Anne Tylerin tyylistä lempeää havainnointia ja ironiaa tai sitten sitä draamankaarta - Amina kun tuntuu suhtautuvan uuteen elämäänsä ja avioliittoonsa kovin alistuneesti ja kiihkottomasti. Kirjan toinen osa taas käsittelee Aminan paluuta Bangladeshiin ja se on mielestäni kirjan kiinnostavampi osuus jossa Aminastakin paljastuu enemmän tunteita. Kenties kirjailija pyrkii tällä rakenteella kuvaamaan myös sitä kuinka paljon varmempi itsestään Aminasta on tullut uuden "elämänsä" myötä?
"As Jessica continued to talk about the foods she ate, didn't eat, and inteded to eat, Amina concentrated on nodding and making noises to show that she understood. It was possible to be struck dumb by all sorts of emotions, not only suprise, and as they drove back toward Pittsford, Amina thought that there ought to be a whole set of words to encompass all those different varieties of silence."
Knopf, 2012
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Bangladesh

6 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostavaa lukea arvio tästä kirjasta, kiitos! Mullakin on kirja, mutten ole vielä lukenut. Freudenbergerin novellikokoelman Lucky girls taas olen lukenut parikin kertaa. Molemmista lukukerroista on aikaa, mutta muistan, että pidin sekä kerronnasta että sisällöstä. Vaikket taida olla ihan tyytyväinen Newlywedsiin, suosittelen kokeilemaan Lucky girlsiä, jos löydät sen jostain.

  Jenni
  http://www.lily.fi/palsta/koko-lailla-kirjallisesti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, Newlyweds ei tosiaan ollut minulle ihan napakymppi, aloin herpaantumaan tuossa keskivaiheilla, tosin syy oli varmaan ihan omani. Luin viime viikolla Anne Tylerin kirjan vähän samantapaisesta aiheesta ja ehkä vertailin kirjoja liikaakin toisiinsa.

   Olen aika huono lukemaan novelleja, mutta voisin toki kokeilla Lucky girlsiä.

   Poista
 2. Minua viehättää tämä kansi kovasti ja sitä kautta koko kirjakin. Kiva kuulla, että on pätevä teos ainakin loppupuolensa suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on kyllä kaunis, herätti minunkin huomioni. Ja tosiaan, tuo on vain minun mutuhuttuarvioini!

   Poista
 3. Minä kuuntelin tämän äänikirjana ja olin vähän pettynyt (en ole saanut vielä blogattua). En osannut - tai osaa - sanoa, miten paljon se johtui äänikirjaformaatista, koska olen huomannut, että ainakin minulle kuunneltuna toimivat parhaimmin kevyet ja juonivetoiset kirjat. Ei tämä missään nimessä raskas ollut, mutta ainakin kuunneltuna vähän tylsä.

  Sen sijaan tuossa Jennin kehumasssa Lucky Girls -novellikokoelmassa on etenkin yksi novelli, joka nousi parhaimpien lukemieni novellien listalle. En ole itse asiassa montaa ko. kokoelmasta edes lukenut, mutta ne muutamat ovat kuitenkin vakuuttaneet tätä romaania enemmän.

  Välissä Freudenberger kirjoitti muuten romaanin The Dissident, joka kertoo länteen muuttaneesta kiinalaismiehestä. ;) Sitä en ole vielä lukenut, vaikka se jo hyllyssä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, Lucky girls saakin paljon suosituksia, löytyyköhän sitä Helmetin Overdrivestä?! The Dissident saattaisi tosiaan olla mielenkiintoinen luettava, kiitos vinkeistä!

   Poista