keskiviikko 12. elokuuta 2015

Rouva Oraakkeli / Margaret Atwood

Kirjan vuoden lukuhaasteeni on edennyt nyt kohtaan jossa pitäisi lukea omana syntymävuonna julkaistu kirja. Tuskailtuani aikani vanhuuttani, päätin lopulta lukea lisää mainiota Margaret Atwoodia, jonka teos Rouva Oraakkeli on nimittäin julkaistu (englanniksi tosin, onko tämä fuskua?) syntymävuonnani. Suomenkielinen versiokin oli ulkoasultaan kovin 1990-lukulaisen oloinen ja kenties siitä syystä lykkäsin kirjaan tarttumista tovin. Hölmöä kenties, mutta osoittaneen kannen kuvituksen voiman sillä ilman Atwoodin nimeä laadun takeena olisi kenties tämäkin kirja jäänyt lukematta.

Rouva Oraakkeli on tarina Joan Fosterista, joka kirjan alussa suunnittelee kuolemaansa. Joanin tarina on samaan aikaan koskettava, mieltä lämmittävä ja surullinenkin kehityskertomus. Kirjan juonesta on oikeastaan vaikea kertoa tarkemmin, sillä perinteistä juonta ei tarinalla ole. Se ei myöskään ole suosikkini Atwoodin kirjoista vaikka kirjailijan nokkela terävyys on toki kirjassa vahvasti läsnä. Erityisen koskettavaa luettavaa on kirjan alku, jossa tukeva pikku Joan saa mm. esittää tanssikoulun esityksessä - koipalloa. Ihmisten ajattelematon julmuus...

Atwoodilla on tällä kertaa siis sanottavaa naiseudesta ja siihen liittyvistä paineista mutta viesti jää kuitenkin melko laimeaksi. Siitäkin huolimatta Rouva Oraakkeli oli nautittavaa luettavaa joka tuli suorastaan ahmaistua ja tästä syystä Atwoodin kirjailijanlahjoja, tämä nainen kun on kirjailijana sitä luokkaa että lukisin luultavasti onnellisena jopa hänen kirjoittamaansa kauppalistaakin!


Gummerus, 1993
Alkuteos: Lady Oracle
Sivuja: 409
Suomentanut Marja Haapio
Kirjan vuoden lukuhaaste: kirja joka on julkaistu syntymävuonnasi

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut Atwoodilta vain tämän ja yhden toisen kirjan, jonka nimeä en nyt muista. Kumpikaan ei ollut minusta mitenkään erikoinen ja olen ihmetellyt Atwoodin arvostusta. Ilmeisesti olen lukenut Atwoodilta vääriä kirjoja. Mitä sinä suosittelisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, tämä ei minustakaan ole ihmeellinen. Oma suosikkini on Sokea surmaaja, joskin esim. Orjattaresi ja Nimeltään Grace ovat myös vahvoja teoksia - ehkäpä voisit kokeilla jotakin niistä?

   Poista
 2. Tuo sarja oli suosikkini ulkoasultaan, mutta niin oli myös kustantaja, joka julkaisi paljon ihanaa. Minustakaan tuo ei ole parasta Atwoodia. Sokea surmaaja on minustakin parhaimpia.

  VastaaPoista