torstai 28. heinäkuuta 2011

Smartville / Jussi Siirilä

Kaikkien näiden kruunupäiden jälkeen oli ihanaa tarttua Jussi Siirilään ja siirtyä hetkeksi ihan erilaiseen, todellisempaan todellisuuteen. (Ihmismieli on kummallinen, joskus todellisuudenpaoksi riittää se, että pakenee todellisuuteen joka vaikuttaa melkein samalta kuin oikea todellisuus.) Smartville on Juoksijaa ja Historia on minut vapauttava-kirjaa vakavampi, vaikka minusta tuntuu että tätäkin voi lukea pilke silmäkulmassa.

Tarina kertoo web designer Minnasta, jonka mies on usein töiden takia poissa. Minnan kontolle jääkin tarhassa olevan Jennan hoitaminen. Minnan työpaikka on firmassa, jollaisia kaiketi oli IT-kuplan aikaan paljonkin. Odotellaan sitä isoa tilausta komeissa puitteissa, palkataan paljon porukkaa, joille ei oikein riitäkään hommaa. Minna pelkää jo lopun alkua, mutta irtisanoutuminen hyvin palkatusta työstä sotkisi perheen talouden. Jenna puolestaan yrittää kovasti saada itselleen leikkikavereita tarhasta, joten perheen naisilla on kovat suorituspaineet niskassaan.

Kirja oli nopea ja rento luettava ja IT-alan puuhastelukin tuntui tutulta. Minulle kuitenkin jäi tästä hämmentynyt olo, tarina tuntui jäävän ikäänkuin kesken tai viimeistelemättä. Vaikka ComNetin työntekijöissä on sinänsä mielenkiintoisen oloisia henkilöitä, mutta he eivät oikein puhkea kukkaan. Olisin kuvitellut Siirilän saavan IT-kuplan aikaisesta menosta enemmänkin irti. Pikku-Jenna on sinänsä suloinen tarha-stressissään, mutta äidin ja Jennan tarinoiden yhteys jää olemattomaksi, isän jäädessä vain muutamaksi maininnaksi kirjan sivuilla. Kenties tämän on tarkoitus kuvata perhettä kvartaalitaloudessa, ihmisiä, jotka ovat kukin omilla tahoillaan niin kiireisiä että ehtivät olla vain ohimeneviä mainintoja läheistensä elämässä?
(Minna miettii irtisanoutumista.)
"Minna klikkasi auki intranetin, kumartui eteenpäin ja alkoi etsiä työnsuhteen päättymistä kuvaavaa prosessia. Hän löysi vaivatta rekrytointiin liittyvät ohjeet uusista työntekijöistä maksettavine vihjepalkkioineen, työsuhteen solmimista kuvaavat kaaviot, tulospalkkioiden laskukaaviot, luontaisedut ja virkistystoiminnan vastuuhenkilöt, mutta irtisanoutumisesta ei löytynyt mainintaa. Luultavasti kukaan ei ollut aikaisemmin sanoutunut irti ComNetin palveluksesta, eikä kenellekään ollut tullut mieleen laatujärjestelmää kehitettäessä, että tilannetta varten täytyisi piirtää oma prosessikaavionsa." 
 PS. Tämä oli 100. postaukseni, jee!

4 kommenttia:

  1. Hip hip huraa sadannelle postaukselle! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maija! Täällä on "juhlan" kunniaksi aivan mahtava ukonilmakin! :)

    VastaaPoista
  3. Onnea sataselle! Ja kiitos muuten eläväisestä kuvauksesta, tuntui heti että sai käsityksen kirjasta ;-)

    VastaaPoista