perjantai 15. heinäkuuta 2011

Kuolema Niilillä / Agatha Christie

Kuolema Niilillä on osa Totally British -haasteen lukemisia (Detective Stories), mutta näin kesäisin on kyllä muutenkin mukava palata Agathan pariin. Täytyy sanoa että Christie on osannut kyllä luoda kertomuksensa mainiosti, kaikkien näiden vuosienkin jälkeen kirjat tuntuvat korkeintaan vain sopivalla, viehättävällä tavalla vanhentuneilta, mutta itse mysteerit säilyvät.

Kuolema Niilellä on Hercule Poirot -mysteeri - tuo pieni, tukevoituva etsivä onkin suosikkini. Minun kuvitelmissani hän on tietysti brittinäyttelijä David Suchetin näköinen - ainoa oikea Poirotin esittäjä. Monien muiden Christien kirjojen tapaan Kuolema Niilillä on suljetun paikan mysteeri, joukko matkalaisia lipuu laivassa pitkin Niiliä ja tapahtuu murha. Jälleen Poirotin pienet harmaat aivosolut joutuvat työskentelemään, kun nuori ja kaunis häämatkallaan ollut perijätär löytyy hytistään ammuttuna.

Olen muistaakseni lukenut Kuoleman Niilillä aiemminkin ja telkustakin on tainnut tulla nähtyä filmatisointi samasta aiheesta, tämä tietysti laimensi juonen yllätyksellisyyttä. Silti mielestäni tämä on oikein kelvollinen whodunit-dekkari. Henkilöhahmoissa oli herkullisia tyyppejä ja Poirot on vain - mainio.
(Allertonit käyvät läpi risteilyn osallistujia.)
" - Herra Ferguson, rouva Allerton luki. Minusta tuntuu että hän on meidän antikapitalistinen ystävämme. Rouva Otterbourne, neiti Otterbourne. Heidät me tunnemme hyvin. Herra Pennington? Alias Andrew-setä. Hän on minusta hyvin komea mies...
- Mutta äiti, Tim sanoi.
- Minusta hän on erittäin komea kuivalla tavallaan, rouva Allerton sanoi. - Melko säälimätön leuka. Luultavasti sellainen mies josta saa lukea lehdistä, sellainen joka puuhailee Wall Streetillä. Olen varma että hän on suunnattoman rikas. Seuraava - monsieur Hercule Poirot - jonka kykyjä todella haaskataan. Etkö sinä voisi kehittää Poirotille rikosta, Tim?"
 Totally British: Detective Novels
Kirjallinen maailmanvalloitus: Egypti

2 kommenttia:

  1. Tulin kommentoimaan ihan vaan siitä ilosta että olet ottanut ponnahdusikkunan käyttöön ja minunkin onnistuu nyt kommentoida! Bloggerinpahuksen takia moni kommenttini aiempiin päivityksiisi on jäänyt lähettämättä, mutta nyt toimii, jipii! :)

    Kuolema Niilillä tulee muuten nyt sunnuntaina telkusta. Aion katsoa. :)

    VastaaPoista
  2. Nice to have you back! Hassua etteivät ole Bloggerissa korjanneet sitä toista kommentti-mahdollisuutta, mutta hyvä että edes tämä toimii...

    Minäkin olen katsonut noita Poiroteja, pitää varmaan katsoa tämäkin vaikka tarina onkin nyt ihan tuoreessa muistissa.

    VastaaPoista