keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Like plastic - muovautuva mieli / K, J.P. Ahonen

Like Plastic oli minulle uusi kokemus.  Luulin J.P. Ahosen nimen pongattuani että kyseessä olisi sarjakuva mutta Like Plastic yhdisteleekin sarjakuvaa ja perinteisempää kirjaa yhteen aika veikeällä otteella. Kyseessä on nimittäin pienoisromaani johon Ahosen kuvittamat otteet Brett Plastic -sarjakuvista tuovat oman elementtinsä. Kokeilu on mielenkiintoinen, lukisin mielelläni muitakin vastaavanlaisia teoksia.

Tarina alkaa päivästä jolloin kaksi nuorta japanilaistyttöä saapuu lomamatkalle Lontooseen. Illalla he päätyvät tanssimaan klubille, jossa heille tarjotaan ilmaiset drinkit ja sitten matka ottaakin ikävämmän käänteen. Seuraavana päivänä tilanteen valjettua heille ottavat tytöt yhteyttä Roku-serkkuun joka lupaa yrittää selvittää asian ystävällisesti ja kunniallisesti kuin sarjakuvasankari Brett Plastic konsanaan. Mutta pystyyköhän venäläisen gangsterin kanssa ystävällisesti neuvottelemaan?

Kirjan päähenkilöt Roku ja tämän vaimo Yuko ovat kuin aasialainen versio Gary Grantista ja Grace Kellystä silloin aikoinaan. He ovat rikkaita, tyylikkäitä ja kauniita, suoraselkäisiä ja rohkeita, James Bondin taistelutaidoin varustettuina.  He kuvaavat hyvin nimimerkki K:n kirjoittamaa kepeää, hetkittäin melkein ilkikurista pienoisromaania jossa on mukana toimintaa ja pieni ripaus jännitystäkin. (Mutta varoituksen sana seikkailunhaluiselle, kyseessä tosiaan on hyvin pieni ripaus.) Kokonaisuudessa Like Plastic oli minusta mukava ja pikkuisen erilainen välipalakirja, omalla tavallaan jopa raikas ja hauskakin. Lisää, kiitos!
"Sinähän kuulet sen jo? Niin paljon kuin haluaisitkin olla kuulematta sitä, niin paljon kuin haluatkin tarinan pysyvän onnellisen, et voi paeta riitasointua Megumin ja Junkon kepeän ääniraidan taustalla. Tumps.Tumps. Tumps. Se Concreten musiikkia, nopeatempoista ja pahaenteistä. Se kutsuu heitä ja tiedät puristavasta tunteesta vatsassasi, että tämä päivä tulee päättymään huonosti."
Arktinen Banaani, 2014
Sivuja: 120
Alkuteos: Like Plastic
Suomentanut Mika Tiirinen

2 kommenttia:

  1. Oho, kuulostaapa omintakeiselta "formaatilta"! Täytyypä joskus lainata ja tutustua tarkemmin. Oletko lukenut kirjan Hugo Cabret? Siinäkin yhdistetään jännällä tavalla perinteistä proosaa ja kuvakerrontaa, joskin selvästi ihan eri tavalla kuin tässä kirjassa on tehty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Maija, täytyypä lukea Hugo Cabret!

      Poista